Ένα πλωτό γυμναστήριο στον Σηκουάνα

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυμνάζεσαι ενώ απολαμβάνεις την όμορφη θέα ενός τοπίου; Το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Carlo Ratti Associati αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα σχεδιάζοντας ένα πλωτό γυμναστήριο, όπου ο καθένας θα μπορεί να απολαμβάνει τη θέα «της πόλης του φωτός» ενώ γυμνάζεται.

Ένα πλωτό γυμναστήριο στον Σηκουάνα

Το καινούργιο project του Ratti, The Paris Navigating Gym, είναι ένα πλωτό γυμναστήριο το οποίο τροφοδοτείται από την ενέργεια όσων γυμνάζονται και την αξιοποιεί για να κινηθεί στον ποταμό. «Το Paris Navigating Gym διερευνά την πιθανότητα της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της ανθρώπινης ενέργειας. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς η ενέργεια που δημιουργείται από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση μίας κατασκευής. Προσφέρει στον καθένα μία χειροπιαστή εμπειρία της αφηρημένης έννοιας της «ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο αρχιτέκτονας.

Το γυμναστήριο σχεδιάστηκε με τη συνεργασία τριών ακόμη εταιρειών: της Technogym (κυρίαρχος κατασκευαστής αθλητικών μηχανημάτων), της Terreform ONE (μη κερδοσκοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο) και της URBEM (ινστιτούτο αστικής αναγέννησης). Το γυμναστήριο είναι εξοπλισμένο με τα ειδικά μηχανήματα ARTIS, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αξιοποιούν την ανθρώπινη ενέργεια και να την καθιστούν διαθέσιμη για περαιτέρω χρήση. Με αυτό τον τρόπο, οι επισκέπτες του γυμναστηρίου μπορούν να συμβάλλουν στη μετακίνησή του καθώς σαλπάρουν στον Σηκουάνα με θέα την υπέροχη πόλη.

Ένα πλωτό γυμναστήριο στον Σηκουάνα

Τα ποδήλατα και τα ελλειπτικά μηχανήματα συλλέγουν την ενέργεια ενώ επιτρέπουν στους χρήστες να δουν την απόδοσή τους, η οποία θα προβάλλεται πάνω στο τζάμι δημιουργώντας μία οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες του ποταμού, τις οποίες λαμβάνουν ειδικοί αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο.

Το πλωτό γυμναστήριο θα έχει 20 μέτρα μήκος και θα περιβάλλεται εξωτερικά από γυαλί, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Αν και το project βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αναμένεται να παρέχει στην πόλη μία νέα αστική εμπειρία προσπαθώντας να ενσωματώσει τον ποταμό στην υποδομή της. Πρόκειται για μία διαδραστική εμπειρία που μιμείται αυτή των ιστορικών φέρι μποτ Bateaux Mouches, τα οποία χρησιμοποιούνται στον Σηκουάνα από τις αρχές του 20ου αιώνα για τη μεταφορά των τουριστών και την περιήγησή τους στα αξιοθέατα της πόλης.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…