Πρώτες βοήθειες από την επαφή με τοξικούς ανθρώπους

Συντάκτης: Saky Koulibaly

UPDATED

Η λέξη τοξικός μας θυμίζει τον δηλητηριώδη. Η επαφή με τοξικούς ανθρώπους χρειάζεται παρόμοιους τρόπους αντιμετώπισης με τις πρώτες βοήθειες από την επαφή με δηλητήριο.

Πώς αντιμετωπίζει κανείς το δηλητήριο, την τοξίνη; Μιλώντας για τοξικά μέλη της οικογένειας, ίσως να βοηθούσαν ορισμένες ομοιότητες στους τρόπους αντιμετώπισης που παρουσιάζουν τρεις αποτελεσματικές στρατηγικές ή προσεγγίσεις.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε προσβληθεί από κάτι τοξικό. Μπορεί, πεζοπορώντας ν’ ακουμπήσετε μία τσουκνίδα ή έναν δηλητηριώδη κισσό: αυτά είναι τοξικά φυτά που τσιμπούν. Η πρώτη βαθμίδα παρέμβασης προβλέπει τον βαθύ καθαρισμό, την αραίωση ή την ανακούφιση: ό, τι θα κάνατε εάν σας τσιμπούσε μία τσουκνίδα δηλαδή: θα πλένατε το σημείο επαφής, θα το καθαρίζατε ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αρχική επίδραση της τοξικής επαφής.

Στο περιβάλλον των σχέσεων, το αρχικό τσίμπημα μπορεί ενίοτε να καταλαγιάσει μέσα από την αυτό-φροντίδα. Φροντίζοντας τον εαυτό σας, θωρακίζεστε απέναντι στην επαφή αυτή. Θα καταλάβετε ότι είστε πιο ανθεκτικοί. Για παράδειγμα, αν κοιμάστε επαρκώς, αν τρέφεστε σωστά, αν έχετε σωστή διατροφή, αν ασκείστε τακτικά. Όλα αυτά τα στοιχεία της αυτοφροντίδας βοηθούν ώστε να διαλύσετε την αρχική επίπτωση από μία τοξική επίδραση με κάποιον άλλον.

Ακόμη ένα στοιχείο που έχει προκύψει από τη βιβλιογραφική έρευνα είναι η δυνατότητα της ανάλυσης, μία προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τραυματικών γεγονότων. Έχει ωστόσο εφαρμογή και στην τοξική αλληλεπίδραση με κάποιο μέλος της οικογένειας, έναν συνάδελφο, οποιονδήποτε στο περιβάλλον που «τσιμπάει». Είναι η ικανότητα της ανάλυσης του περιστατικού με κάποιον, η ικανότητα να το κουβεντιάσετε διεξοδικά.

Ν’ αναλύσετε σε κάποιον όσα συνέβησαν συζητώντας τα. Αυτό αρχικά βοηθά να μετριάσετε λίγο το τσίμπημα και κάποιες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τοξικής αυτής αλληλεπίδρασης.

Τέλος, στο πρώτο επίπεδο της παρέμβασης είναι σημαντική η προοπτική. Διατηρήστε μία αίσθηση προοπτικής, πόσο σημαντικό είναι δηλαδή το ζήτημα στην πραγματικότητα. Αν απομακρυνθείτε από το συμβάν και αποκτήσετε μία ευρύτερη προοπτική τότε το συμβάν αρχίζει να συρρικνώνεται.

Αν επισκεφθείτε το Ροβανιέμι στη Φιλανδία υπάρχουν ορισμένες πινακίδες οι οποίες υπενθυμίζουν στους επισκέπτες ότι έχουν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο του κόσμου-κυριολεκτικά-κάτι που ενδέχεται ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους να έχει ξεχάσει.

«Κάθε πρόβλημα και δυσκολία που ταλαιπωρεί τον κόσμο είναι κάτω από εμένα», μπορεί να σκεφθεί ο επισκέπτης, «και εγώ, στην κορυφή του κόσμου». Η διατήρηση αυτής της μορφής προοπτικής βοηθά να καταπραϋνθεί κάπως το αρχικό τσίμπημα του τοξικού ανθρώπου στη ζωή σας.

Προχωρώντας στο δεύτερο επίπεδο αντιμετώπισης της τοξικής ή της δηλητηριώδους αυτής αλληλεπίδρασης, στο σημείο αυτό το επίπεδο έχει ήδη απορροφηθεί. Μπορεί να δρα ήδη, οι επιπτώσεις του να είναι πιο μακροπρόθεσμες. Το επιθυμητό λοιπόν είναι να καθαρίσουμε τον οργανισμό χορηγώντας αντίδοτο, να εξουδετερώσουμε το δηλητήριο, ν’ αποβάλλουμε αν γίνεται την τοξίνη από τον οργανισμό μας.

Σε παραλληλισμό με τις σχέσεις προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό έτσι ώστε να δει τα πράγματα διαφορετικά. Ή να επαναπροσδιορίσουμε ένα γεγονός που έχει ήδη συμβεί με βάση τον σημερινό τρόπο σκέψης μας, ώστε να πάψει να έχει την ίδια τοξική επίδραση.

Η ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική, το coaching, όλα είναι προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της τοξικής σχέσης που έχει ήδη εισχωρήσει στον οργανισμό και είναι πιο μακροπρόθεσμη. Μπορεί επίσης κάποιος ν’ αναπτύξει, να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις θετικές σχέσεις. Σκεφθείτε τις ως αντίδοτο στους τοξικούς δεσμούς.

Θα παρατηρήσετε ότι έχει σημασία με ποιους περνάτε τον χρόνο σας. Στις δημόσιες ομιλίες επαναλαμβάνεται συχνά η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι γίνονται ο μέσος όρος των πέντε ατόμων με τα οποία συγχρωτίζονται συχνότερα. Στη ζωή μας, θέλουμε να δημιουργούμε θετικούς, ενθαρρυντικούς, εμψυχωτικούς, υποστηρικτικούς δεσμούς. Κάτι που θα μάς βοηθήσει να δημιουργήσουμε το αντίδοτο για μερικές από τις τοξικές σχέσεις του παρελθόντος.

Εξετάζοντας τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης, γίνεται φανερό ότι μεγάλη σημασία αποδίδεται στο τρίτο επίπεδο αντιμετώπισης των τοξινών ή του δηλητηρίου. Αυτό έχει να κάνει με την πρόληψη, την προστασία και την αποφυγή μελλοντικής ή περαιτέρω επαφής με το τοξικό στοιχείο. Ας εφαρμόσουμε την αρχή αυτή και στις σχέσεις.

Προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα επίπεδο προστασίας ή πρόληψης που θα μας διασφαλίζει από την μελλοντική επίδραση της τοξικότητας, μπορούμε να θέσουμε κατάλληλα όρια και περιορισμούς. Κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει. Είναι λοιπόν σημαντικό ν΄ αναγνωρίσετε μόνοι σας τι σας ενοχλεί και τι όχι, τι θα επιτρέψετε και τι όχι.

Πρώτες βοήθειες από την επαφή με τοξικούς ανθρώπους

Τι είστε πρόθυμοι να υπερασπιστείτε και τι όχι. Μόνοι σας να θέσετε κατάλληλα και με σαφήνεια τα όρια αυτά. Το να τα οριοθετήσετε κατάλληλα και σαφώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μία μελλοντική τοξική επαφή. Προκειμένου να καταφέρετε κάτι τέτοιο χρειάζεται διεκδικητική επικοινωνία.

Η διεκδικητική επικοινωνία δεν έχει καμία σχέση με την επιθετική. Ορισμένοι άνθρωποι είναι διστακτικοί με την ενίσχυση της διεκδικητικότητας, φοβούμενοι ότι θα ερμηνευθεί ως κακία. Αντιθέτως η διεκδικητικότητα προϋποθέτει την ευγένεια και τον σεβασμό.

Να είστε πολύ ευγενικοί, γενναιόδωροι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι. Να παρουσιάζεστε ως τέτοιοι και να χρησιμοποιείτε την διεκδικητική επικοινωνία στέλνοντας σαφές μήνυμα στους γύρω σας σχετικά με τα όρια που συζητήθηκαν παραπάνω.

Μία τελική σκέψη σε σχέση με την προστασία. Όταν είναι λογικό και αρμόζει, δικαιούστε ν’ αρνηθείτε. Δεν πειράζει ν’ απορρίψετε μία πρόσκληση ή ν΄ αποσυρθείτε από μία αλληλεπίδραση ή συζήτηση αν δεν σας κάνει καλό. Αν μάλιστα είναι μία τοξική επαφή, αυτός είναι ένας τρόπος προστασίας σας από τις επιπτώσεις της. Είναι λοιπόν αποδεκτό να πείτε «η συζήτηση αυτή δεν με ωφελεί» και ν’ αποχωρίσετε.

Αν η συζήτηση γίνεται τηλεφωνικά, μπορείτε να κλείσετε το τηλέφωνο. Δεν υπονοείται βέβαια ότι πρέπει ν’ αποφεύγετε όλους τους ανθρώπους. Καθόλου. Αλλά το να είστε επιλεκτικοί στο που αφιερώνετε το χρόνο και την ενέργειά σας, αυτό είναι ένδειξη αυτοσεβασμού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε όσα ειπώθηκαν παραπάνω σχετικά με την ανάπτυξη, τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση των σχέσεων που είναι υγιείς, υποστηρικτικές και θετικές. Είναι θεμιτό ν’ απορρίπτετε όσα σας διασύρουν σε μία τοξική επαφή.

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης μπορούν να μας διδάξουν πολλά και να βελτιώσουν τις σχέσεις μας. Οι αρχές αντιμετώπισης της δηλητηρίασης στο σώμα και στις σχέσεις είναι κοινές, είτε πρόκειται για πραγματικό δηλητήριο ή για τοξικές αλληλεπιδράσεις.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες από το σχετικό βίντεο που είναι η πηγή του άρθρου:

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.