6 τοξικές συνήθειες στις σχέσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν φυσιολογικές
Πολλές από τις συνήθειες των ανθρώπων είναι τοξικές και οι ίδιοι αδυνατούν να το συνειδητοποιήσουν, ακόμη και όταν η ψυχική τους υγεία τους προειδοποιεί. Τοξικός στην ψυχολογία σημαίνει οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε βλάπτει / δηλητηριάζει ψυχοσυναισθηματικά τον ψυχισμό. Τοξικός μπορεί να είναι ένας φίλος, ένας σύντροφος, ένας συνεργάτης, ή ακόμη και ένας γονιός. Επιπλέον, τοξική μπορεί να είναι μία στάση ζωής, μία πεποίθηση, μία συμπεριφορά. Ο κοινός παρανομαστής σε αυτό το σημείο είναι ότι είτε το τοξικό άτομο , είτε η τοξική πεποίθηση ή συμπεριφορά δύνανται να επιφέρουν τοξικότητα τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε ενδοπροσωπικό επίπεδο.
6 από τις βασικές τοξικές συνήθειες που εντοπίζονται στις ανθρώπινες σχέσεις και αναφέρονται τόσο σε επίπεδο αλληλεπίδρασης, όσο και σε ενδοατομικό επίπεδο είναι οι ακόλουθες:
Η μεμψιμοιρία. Πολλές φορές οι άνθρωποι κατηγορούν την μοίρα τους και αναπαραγάγουν το ίδιο μοτίβο δυσαρέσκειας και αρνητισμού. Σε πρώτο επίπεδο επιδιώκουν την αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αντίθετο. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν αποδεσμεύονται καθώς δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν την κατάσταση αλλά αφορούν άλλες συνισταμένες. Το άτομο δεν έρχεται σε πραγματική επαφή με τον εαυτό του. Αντίθετα μέσα από αυτήν την συμπεριφορά απομακρύνεται από αυτόν και δηλητηριάζει ψυχοσυναισθηματικά τον εαυτό και τους γύρω του.
Το να μην λέμε ΟΧΙ. Η έλλειψη διεκδικητικότητας είναι η αιτία πολλών προβλημάτων των ανθρώπων, οι οποίοι οδηγούνται στην ψυχολογική κατάρρευση καθώς αρνούνται τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, αντικαθιστώντας τες με αυτές των άλλων. Η έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς μπορεί να πλήξει βαθύτατα την αυτοεκτίμηση του ατόμου και να βλάψει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική του υπόσταση.
Η συναισθηματική εξάρτηση. Η προσκόλληση στους σημαντικούς άλλους (π.χ σύντροφος, γονείς, φίλος) μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στον ψυχισμό τόσο του εξαρτημένου ατόμου όσο και του ατόμου στο οποίο προσκολλάται το εξαρτημένο άτομο. Καταργείται η προσωπική ελευθερία σε τέτοιο βαθμό που η σχέση δύναται να γίνει κακοποιητική.
Η επικριτικότητα. Ακούμε πολλές φορές σκληρές δηλώσεις, πεποιθήσεις και απόψεις από οικεία πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι έχουν καλές προθέσεις και αποσκοπούν στο καλύτερο για εμάς. Αυτή η τοξική συνήθεια επίκρισης των άλλων είναι άκρως εγωκεντρική και εξυπηρετεί μόνος προσωπικά ψυχολογικά οφέλη των επικριτών ατόμων.
Το σύνδρομο της κλειδαρότρυπας (κουτσομπολιό). Οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή με τον εαυτό και συχνά καταφεύγουν στην ενασχόληση με τους συνανθρώπους τους, γεγονός που τους δίνει μία στιγμιαία ευχαρίστηση. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή μόνο ευχάριστη δεν είναι, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους.
Η έλλειψη αυθεντικότητας. Οι σχέσεις που βασίζονται στον κοινωνικό καθωσπρεπισμό, όπου οι άνθρωποι παρουσιάζονται διαφορετικοί από την πραγματική τους υπόσταση, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί και αρεστοί σους άλλους. Αυτό δηλητηριάζει συναισθηματικά τα άτομα, αφού τους δίνει την αίσθηση ότι δεν αξίζουν πραγματικά και για αυτό χρειάζεται να παριστάνουν “κάποιον άλλο”.