Πώς να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διαρκώς αναβάλλουν την διεκπεραίωση υποχρεώσεων ή τη λήψη αποφάσεών τους. Με αυτό το τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα, και έτσι επιλέγουν την παραμονή στη ζώνη άνεσής τους, δηλώνοντας παράλληλα στον εαυτό τους ότι «και αύριο μέρα είναι…» Ωστόσο, στην πράξη μακροπρόθεσμα το κόστος για τους αναβλητικούς ανθρώπους είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι θα ήταν εάν δεν είχαν αναβάλλει όσα έπρεπε να είχαν κάνει.

Αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν να ζουν μια βαρετή ή μίζερη ζωή, παρά να αναλάβουν δράση. Σκαρφίζονται ένα σωρό δικαιολογίες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ενδεχομένως μια δυσάρεστη κατάσταση. Αναβάλλουν μια επίσκεψη που θα έπρεπε να είχαν κάνει σε κάποιο γιατρό,  ή να πάνε στο γυμναστήριο ή να πληρώσουν λογαριασμούς. Έτσι περνάνε οι μέρες, το αύριο γίνεται τώρα και τότε ακριβώς δηλώνουν πάλι το ίδιο στον εαυτό τους λέγοντας «και αύριο μέρα είναι».

Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί κάποια στιγμή σε πολύ δυσάρεστα συναισθήματα τον ίδιο τον αναβλητικό άνθρωπο. Του προκαλεί περαιτέρω στρες, ενοχές και ίσως τύψεις. Συχνά προκαλεί και την δυσφορία των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεών τους προς αυτούς. Έτσι οδηγείται στην έλλειψη παραγωγικότητας στη ζωή του.

Παρ όλα αυτά πως θα μπορούσε ένας τέτοιος άνθρωπος να δώσει ένα τέλος στην αναβλητικότητα του;

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να βελτιώσει την φυσιολογία του. Θα πρέπει να προσέχει περισσότερο τη φυσική του κατάσταση. Να κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες τη μέρα,  να τρώει υγιεινά και να αθλείται. Δύσκολα ένας άνθρωπος θα έχει ενέργεια όταν  είναι νυσταγμένος,  κουρασμένος, πεινασμένος ή απέχει από τις αθλητικές δραστηριότητες αρκετό καιρό. Επομένως είναι σαφές ότι η ψυχολογία μας επηρεάζεται από τη φυσιολογία μας.

Πώς να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα

Σε δεύτερη φάση,  θα πρέπει να σταματήσει τις δικαιολογίες που δίνει στον εαυτό του ή στους άλλους. Δικαιολογίες μπορεί να βρει κάνεις αμέτρητες , το θέμα όμως είναι πο;y οδηγούμαστε με αυτές. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που κατάφεραν σπουδαία επιτεύγματα έχοντας πολύ χειρότερα περιβάλλοντα από το δικό μας. Αν έλεγαν διαρκώς δικαιολογίες για το ποσό κακό είναι το φυσικό ή κοινωνικό περιβάλλον τους, θα είχαν επιτύχει όσα επέτυχαν; Χρειάζεται να έχουμε επομένως υπευθυνότητα και μια θετική στάση ζωής.

Θα πρέπει επίσης να λάβει ο αναβλητικός άνθρωπος δεσμευτικές αποφάσεις. Να γράψει σε ένα χαρτί τι θέλει από τη ζωή του. Να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσει και άλλη μια με τα όνειρα του. Δεν χρειάζεται να σκεφτεί αρκετή ώρα, αυθόρμητα να γράψει ό,τι γράψει. Χρειάζεται βέβαια να έχουμε συγκεκριμένους στόχους και όραμα στη ζωή μας, αλλιώς πως θα βρίσκουμε κίνητρο να ζούμε αποφασιστικά;

Σε ένα χαρτί επίσης θα ήταν χρήσιμο να γράψουμε τι θα κερδίσουμε αν διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις ή τις επιθυμίες μας. Από την άλλη,  να γράψουμε και ποιο θα είναι το κόστος, αν δεν τις διεκπεραιώσουμε. Έτσι αν συνδέσουμε την αναβλητικότητά μας με αναπόφευκτο μελλοντικό πόνο, πολύ πιο εύκολα θα τηρούμε τις δεσμεύσεις προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

Έτσι είναι αναγκαίο να είμαστε αποφασιστικοί. Ακόμα και αν μας φοβίζουν ή μας αγχώνουν κάποιες καταστάσεις , θα πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση. Και ας κάνουμε λάθη ή και ας νομίζουμε ότι δεν έχουμε τα προσόντα για να βγάλουμε εις πέρας μια δραστηριότητα, ας ζούμε με επιμονή και υπομονή. Εκτός και αν θέλουμε να ζούμε στον κυκεώνα της αναβλητικότητας, της παραίτησης και τις κακομοιριάς. Επιλογή μας θα είναι.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…