Αναβλητικότητα: Πώς να την αφήσετε πίσω σας!
«Και αύριο ημέρα είναι…» υποστηρίζει το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι προσδιορίζονται ως αναβλητικοί εδώ και χρόνια. Σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναβάλετε σημαντικά καθήκοντα ξανά και ξανά! Πολλοί παρουσιάζουν τη μετάθεση των εργασιών τους στο χρόνο ως τρόπο ζωής, όμως αυτό μπορεί να τους οδηγεί σε ένα αδιέξοδο ανεκπλήρωτων στόχων. Μπορεί να χάσετε από μια ευκαιρία στον επαγγελματικό τομέα μέχρι και την προθεσμία για τη φορολογική σας δήλωση! Πάντως, οι άνθρωποι δεν γεννιούνται αναβλητικοί αλλά γίνονται! Συχνά, αιτία της είναι η αυταρχική συμπεριφορά των γονιών, καθώς μαθαίνουν τα παιδιά να εσωτερικεύουν τις προθέσεις τους και πολύ αργότερα να ενεργούν αντίστροφα. Πολλοί την χαρακτηρίζουν σαν μια μορφή εξέγερσης απέναντι στη ζωή.
Τρόποι για να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα!
Το κλειδί για τον έλεγχο της είναι η καταπολέμηση όλων των δικαιολογιών και η αποφυγή της φράσης: «Θα είναι καλύτερο να κάνω αυτή τη δουλειά αύριο, θα έχω περισσότερη όρεξη»…
Αναγνωρίστε ότι «πάσχετε» από αναβλητικότητα
Εάν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας… θα μπορέσετε να απομακρύνετε πιο εύκολα την αναβλητικότητα από επάνω σας. Η καλή ιεράρχηση είναι η λύση στο ζήτημα! Αν είστε από αυτούς που επιλέγουν τα ασήμαντα καθήκοντα αντί των υποχρεωτικών, αν σηκώνεστε διαρκώς από τη θέση σας εν ώρα δουλειάς για ένα φλιτζάνι καφέ ή αν αναβάλλετε μια υποχρέωση μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή, τότε «ναι» είστε αναβλητικός χαρακτήρας! Βέβαια, περιστασιακά μπορεί να τύχει και αυτό… αλλά οι δικαιολογίες για την αποφυγή μιας δουλειάς δεν αποτελούν τον κανόνα. Θυμηθείτε, όσο περισσότερο σταματάτε να χρονοτριβείτε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καταστρέψετε αυτή τη συνήθεια για τα καλά!
Απομακρύνετε την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας…
Οι λόγοι που χρονοτριβείτε στη δουλειά σας εξαρτώνται τόσο από εσάς όσο και από το έργο σας. Παρόλα αυτά μπορεί να είστε απρόθυμοι να συμμετέχετε με τους ανάλογους ρυθμούς και να αφήνετε αρκετές υποχρεώσεις για την επόμενη ημέρα. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν βαρετές πτυχές και συχνά επιλέγουμε να αφιερωθούμε στις ευχάριστες πτυχές της. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η οργάνωση στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Οι τελειομανείς με προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα και λίστες με τις δουλειές τους σπάνια αναβάλλουν υποχρεώσεις. Αντίθετα, οι αναποφάσιστοι λειτουργούν εντελώς αντίστροφα…
Υιοθετήστε στρατηγικές καταπολέμησης της αναβλητικότητας!
Η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια… που έγινε λατρεία! Υπάρχουν όμως τρόποι για να την περιορίσουμε εμφανώς, όπως είναι να δημιουργήσετε τις δικές σας «ανταμοιβές» για μια εργασία. Για παράδειγμα υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα εκπληρώσετε μια επιθυμία σας αν ολοκληρώσετε τη δουλειά σας. Για τους πιο φιλότιμους, καλό είναι να ζητήσετε από ένα φίλο σας να ασκήσει πίεση πάνω σας, ώστε να λειτουργήσετε με περισσότερη συνέπεια. Παράλληλα, κρατήστε μια λίστα με τα καθήκοντά σας και τοποθετήστε τα ανάλογα με τις προτεραιότητές και τα χρονικά όρια τους.
Μια ακόμη χρήσιμη τεχνική είναι να «σπάσετε» μια δουλειά σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να σας φανεί πιο ξεκούραστη. Ξεκινήστε με μικρές και γρήγορες δουλειές και αργότερα επιλέξτε μερικές πιο μεγάλες. Στο τέλος θα καταλάβετε ότι το σύνολο του έργου σας ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλες φορές. Αν βέβαια, η υποχρέωση σας είναι δυσάρεστη, βάλτε στο μπροστινό μέρος του μυαλού σας τις συνέπειες που θα φέρει η αναβλητικότητά σας.
Προγραμματίστε τις υποχρεώσεις σας… την κατάλληλη ώρα.
Όλοι έχουμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, που βρισκόμαστε σε καλύτερη διάθεση. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη λίστα ανάλογα με τη ψυχολογία σας τη δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα, αν κοιμάστε πολύ αργά, μπορείτε να προγραμματίσετε τις υποχρεώσεις σας για τις βραδινές ώρες. Σίγουρα, η δουλειά σας θα γίνει πολύ πιο ευχάριστα σε σχέση με τις ώρες που δεν έχετε όρεξη…
Ανταμείψτε τον εαυτό σας για τη συνέπειά σας!
Η κοινωνία έχει «σχεδιαστεί» έτσι, ώστε να ανταποκρίνονται όλοι στις ανταμοιβές και τις τιμωρίες. Τα προσωπικά σας κίνητρα δεν πρέπει να απέχουν πολύ από αυτή την τεχνική. Ανταμείψτε τον εαυτό σας για μια εργασία και αυτόματα θα καταφέρετε σιγά σιγά να απαλείψετε την αναβλητικότητά σας. Πηγαίνετε για ψώνια, κάντε μια βόλτα και γενικότερα απολαύστε ο,τι μπορεί να σας παρακινήσει να την εκπληρώσετε, ακόμα και αν είναι ιδιαίτερα βαρετή για εσάς.
Κοινοποιήστε το στόχο σας σε τρίτους
Δημοσιεύστε στο ίντερνετ ή δηλώστε σε άλλους ανθρώπους τι σκοπεύετε να κάνετε και για πότε το υπολογίζετε. Πρόκειται για μια τεχνική που μπορεί να σας εγγυηθεί αποτελέσματα λόγω της πιθανής δημόσιας αμηχανίας σας στο άμεσο μέλλον. Μπορεί να έχετε ως στόχο να γράψετε ένα βιβλίο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν δημοσιεύσετε τις προσδοκίες σας… μετά δύσκολα μπορείτε να «πάρετε πίσω» τις υποσχέσεις σας. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι έστω και κάτω από πίεση θα πετύχετε το στόχο σας.