Αναβλητικότητα: Ο μεγαλύτερος εχθρός σου

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Ως αποφυγή καταστάσεων που το άτομο δεν επιθυμεί να βιώσει και επομένως του προκαλούν άγχος ορίζουν πολλοί επιστήμονες τη σημασία της αναβλητικότητας. Μάλιστα τονίζουν πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναβλητική συμπεριφορά, μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο το σημάδι πως πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του και τις ενέργειες που επιλέγει να κάνει, έτσι ώστε να του/της αρέσουν και να τις αντιμετωπίζει με τον δέοντα σεβασμό. «Σπάνια αν σε κάποιον αρέσει πραγματικά μια ενασχόληση, την αναβάλλει για αύριο», μάς λένε.

Σύμφωνα με την κυρία Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγο/ Ψυχοθεραπεύτρια, η αναβλητικότητα μπορεί να υποδηλώνει:

-φάση μεταβολών (πχ εφηβεία)

-ότι δεν αρέσει στο άτομο η δραστηριότητα με την οποία ασχολείται, άρα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του και τις συνισταμένες της καθημερινότητάς του.

 -ψυχική πάθηση. Σε αρκετές λοιπόν περιπτώσεις, η τάση μας να αναβάλλουμε υποχρεώσεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα.

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να είναι αναβλητικοί, ήδη από παιδιά. Ουσιαστικά, αντιδρώντας σε καταστάσεις που δεν τους αρέσουν, αναβάλλουν τη συμμετοχή τους σε αυτές.

Με τον τρόπο αυτό, χτίζουν άμυνες, έτσι ώστε να αρνηθούν την εμπλοκή σε περιστάσεις των οποίων δεν επιθυμούν να είναι μέρος, και να ελέγξουν τη ζωή και τον τρόπο δράσης τους.

Το άτομο έχει επίγνωση των συνεπειών της μη κινητοποίησής του όταν δεν υλοποιεί μια σειρά κινήσεων που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθούν.

Αναβλητική-ός, μπορεί να είναι κάποιος που αμελεί ζητήματα πληρωμών, ιατρικών εξετάσεων, σημαντικών αποφάσεων, παραγωγικότητας, ή διαβάσματος. Σύμφωνα με έρευνες, το 80-95% των φοιτητών παρουσιάζει αναβλητική συμπεριφορά.

Αιτία για την αναβολή υποχρεώσεων, μπορεί να είναι και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής της σύγχρονης κοινωνίας. Οι πολλές εκκρεμότητες, οι δουλειές, τα χόμπυ, η χρήση της τεχνολογίας για πολλαπλούς σκοπούς και πολλά άλλα στοιχεία της εποχής μας, μπορεί να ωθούν το άτομο σε έντονη πίεση, στην οποία και αντιδρά (αμυντική συμπεριφορά).  Αναβάλλει, ούτως ώστε να καταπολεμήσει την ένταση και το άγχος.

Το αναβλητικό άτομο δεν ανησυχεί συνήθως για την εικόνα του, καθότι την προστατεύει, επικαλούμενο κάθε φορά το ελάττωμά του (‘Είμαι αναβλητικός’) και όχι τις αδυναμίες του να ανταπεξέλθει.

Ένα παιδί μπορεί να είναι αναβλητικό προκειμένου να μην λάβει μέρος στην απογοήτευση των γονέων του όταν δε θα κατορθώσει να φτάσει στο ύψος των όσων εκείνοι αναμένουν.

Αν υπάρχει στην οικογένεια μια κατάσταση σύγχυσης, τότε το παιδί πιθανώς αναβάλλει, διότι δεν καταλαβαίνει.

Η εκπλήρωση μιας υποχρέωσης μπαίνει σε αναμονή προκειμένου να μην βιώσει το άτομο το άγχος που του προκαλεί- είτε πρόκειται για άγχος της αποτυχίας, είτε για άγχος της επιτυχίας!

Τέλος, μπορεί και να υφίστανται δυσκολίες στη συγκέντρωση, μειωμένη αντίληψη, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Ψυχοπαθολογία υπάρχει όταν υφίστανται φοβίες, τελειομανία, κατάθλιψη ή επιθετικότητα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr