All about love, της Bell Hooks

Συντάκτης: Έλλη Κοντέου

Τι είναι η αγάπη; Και τι δεν είναι; Από που προέρχεται; Πώς διοχετεύεται; Σε ποιον; Πώς αντιλαμβανόμαστε την έλλειψή της και πώς αντιδρούμε;

«Το έργο της αγάπης είναι το έργο του πνεύματος − στον πολιτισμό και στους εαυτούς μας: Μια κουλτούρα που είναι νεκρή για την αγάπη μπορεί να αναστηθεί μόνο με πνευματική αφύπνιση… Κάθε αφύπνιση στην αγάπη είναι πνευματική αφύπνιση».

Ένα βιβλίο βαθιά ψυχολογικό, επεξηγηματικό και ευκατανόητο για το τόσο πολύπλοκο και πολυδιάστατο θέμα της αγάπης. Η Bell Hooks αφιέρωσε τη ζωή της στη διερεύνηση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε θεματικές σχετικές με τον φεμινισμό, τη φυλετική δικαιοσύνη και την αγάπη. Η γραφή της είναι πολυσήμαντη και απλή, ενώ ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει την προσωπική της εμπειρία με την ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας και των κοινωνικών δομών, όπως άλλωστε διαφαίνεται και στο βιβλίο. 

Στο εν λόγω, λοιπόν, βιβλίο εξετάζει, ερμηνεύει και αποκωδικοποιεί το πώς η σημερινή κοινωνία −βαθιά εμπορευματοποιημένη και επιφανειακή− έχει χάσει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να εκφράζει την αληθινή αγάπη. Ταυτόχρονα, προτρέπει τον αναγνώστη να επανεξετάσει τις αξίες αλλά και την εγωιστική του φύση.

 Αποτελεί, θα λέγαμε, μια κοινωνικοψυχολογική ανάλυση∙ Η συγγραφέας αφηγείται ένα προσωπικό της βίωμα προβάλλοντας την αγάπη ως μία εκ των βασικότερων ανθρώπινων αναγκών και εξετάζοντας όλα τα «πώς» και «γιατί» που συνεπάγονται από αυτή. Δεν είναι παρά ένας ξεκάθαρος ορισμός της έννοιας της αγάπης, την οποία πολλοί από εμάς δυσκολεύονται εξαρχής να προσδιορίσουν. 

«Η αγάπη είναι ένα ακρογωνιαίο θεμέλιο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα, και χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να γίνουμε η κοινωνική ύπαρξη που επιθυμούμε […] δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά μια πράξη θέλησης, μια στάση εναντίον της απάθειας, μια επιλογή να αφιερώσουμε ενεργά τον εαυτό μας για το καλό του άλλου».

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, την παιδική αγάπη, η συγγραφέας περνά από κάθε κοινωνική και ψυχολογική συνθήκη στην οποία υποβάλλεται ο μέσος άνθρωπος, εξετάζοντας την αγάπη από το αρχικό στάδιο διαμόρφωσης και κατανόησης του ίδιου του συναισθήματος, έως όλα τα μετέπειτα σκαλοπάτια και προκλήσεις του κύκλου της. Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει σαν ένα βιβλίο ψυχοθεραπείας. Αποτελεί ένα από τα λίγα βιβλία που πραγματεύονται την έννοια της αγάπης με τρόπο πολυδιάστατο, αλλά ταυτοχρόνως κατανοητό. 

Μια από τις κεντρικές θεματικές του βιβλίου είναι η ανάγκη για αυτογνωσία και αυτοανάλυση, θεματική η οποία μας υπενθυμίζει παράλληλα πως η αγάπη δεν αποτελεί απλώς συναίσθημα, αλλά και μία «πράξη» που απαιτεί επιμονή, δέσμευση, προσπάθεια και ειλικρίνεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παραδοχή ότι η αγάπη συνιστά πηγή δύναμης, τόσο προσωπικής όσο και κοινωνικής.  

Ολοκληρώνοντας το All about Love, διαμορφώνεται ένας νέος τρόπος σκέψης για το τι πραγματικά σημαίνει αγάπη. Πέραν των ρομαντικών φαντασιώσεων, οι θεμέλιοι λίθοι της αγάπης και της σύναψης μιας υγιούς σχέσης βασισμένης στην αληθινή αγάπη είναι πλέον ευδιάκριτοι και πιο εύκολα επιτεύξιμοι. Κάθε φορά που επιλέγουμε να αγαπήσουμε αυθεντικά, ενεργά και ειλικρινά, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου που αντικατοπτρίζει την πραγματική ουσία της αγάπης. Καλή ανάγνωση!

Συντάκτης: Έλλη Κοντέου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.