Τι είναι αγάπη; ο Ινδός διανοητής Osho απαντάει με τρόπο ανατρεπτικό!

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο Ινδός γκουρού μέσα από το βιβλίο του «τι είναι αγάπη» αναδεικνύει τα γνωρίσματα της αληθινής αγάπης και εκπλήσσει: Γιατί η αγάπη αποστρέφεται το φόβο και επιζητάει την ελευθερία;

Η ελευθερία είναι η ύψιστη αξία

Προσέξτε αυτά τα παιχνίδια εγωισμού. Εάν υποκύψετε σε αυτά θα πληγωθείτε, γιατί το άτομο που προσπαθείτε να κατακτήσετε είναι βέβαιο ότι θα επαναστατήσει με κάποιον τρόπο, θα σαμποτάρει τα κόλπα σας και τις στρατηγικές σας, γιατί κανείς δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από την ελευθερία του. Ακόμα και η αγάπη είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ελευθερία. Η ελευθερία είναι η ύψιστη αξία. Η αγάπη μπορεί να θυσιαστεί για την ελευθερία, αλλά η ελευθερία δε μπορεί να θυσιαστεί για την αγάπη. Έτσι, δημιουργούνται οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να βλάψουμε ο ένας τον άλλο.

Η αγάπη δεν έχει προσδοκίες

Η αγάπη στην αγνότερη μορφή της είναι ένα μοίρασμα χαράς. Δε ζητάει τίποτα σε αντάλλαγμα, δεν προσδοκά τίποτα. Πώς μπορείς να νιώθεις πληγωμένος; Όταν δεν προσδοκάς κάτι, δεν υπάρχει πιθανότητα να πληγωθείς. Τότε ό,τι έρχεται είναι καλό και εάν δεν έρθει τίποτα, και αυτό είναι καλό. Η χαρά σου ήταν να δώσεις, όχι να πάρεις. Τότε μπορεί κάποιος να αγαπήσει από χιλιάδες μίλια μακριά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να είμαστε σωματικά παρόντες. Η αγάπη είναι πνευματικό φαινόμενο. Η λαγνεία είναι σωματικό φαινόμενο. Ο εγωισμός είναι ψυχολογικό φαινόμενο. Η αγάπη όμως είναι πνευματική. Θα πρέπει να μάθετε το αλφάβητο της αγάπης. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή, από το μηδέν, αλλιώς θα πληγώνεστε ξανά και ξανά.

«Και να θυμάστε μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Κανείς άλλος δεν ευθύνεται για τη ζωή σας».

Τι είναι αγάπη; ο Ινδός διανοητής Osho απαντάει με τρόπο ανατρεπτικό!

Πώς θα μπορούσε κάποιος άλλος να σας βοηθήσει; Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει τον εγωισμό σας. Εάν προσκολλάς σε αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον καταστρέψει. Εάν έχετε επενδύσει σε αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον καταστρέψει. Το μόνο που μπορώ εγώ να κάνω είναι να μοιραστώ την κατανόησή μου μαζί σας. Οι Βούδες μπορούν μόνο να σας δείξουν το δρόμο. Αλλά τότε θα πρέπει να φύγετε, να ακολουθήσετε τον δρόμο αυτό. Κανείς δεν μπορεί να σας οδηγήσει κρατώντας σας από το χέρι.

Η εξάρτηση στις σχέσεις

Αυτό θα θέλατε: να παίξετε το παιχνίδι της εξάρτησης. Να θυμάστε όμως ότι το άτομο που παίζει το ρόλο του εξαρτώμενου θα πάρει εκδίκηση. Σύντομα θα θελήσει με κάποιον τρόπο να εξαρτηθεί από αυτόν ή από αυτή και ο άλλος άνθρωπος. Εάν η σύζυγος εξαρτάται από τον σύζυγο για τα χρήματα, τότε θα προσπαθήσει να κάνει τον άντρα να εξαρτάται από αυτή για άλλα πράγματα. Είναι μια αμοιβαία συμφωνία. Και οι δυο γίνονται ανάπηροι, και οι δύο γίνονται παράλυτοι. Δεν μπορούν να υπάρξουν ο ένας χωρίς τον άλλο.

Τι είναι αγάπη; ο Ινδός διανοητής Osho απαντάει με τρόπο ανατρεπτικό!

Ακόμα και η ιδέα ότι ο σύζυγος είναι ευτυχισμένος χωρίς τη σύζυγο την πληγώνει, η γνώση ότι γελούσε με τους φίλους του στο κλαμπ την πληγώνει. Δεν ενδιαφέρεται για την ευτυχία του. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να το πιστέψει: Πώς τόλμησε να είναι ευτυχισμένος χωρίς εμένα; Πρέπει να είναι εξαρτημένος από εμένα!

Ο σύζυγος δεν αισθάνεται καλά που η σύζυγος γελούσε με κάποιον άλλο, απολάμβανε, ήταν εύθυμη. Θέλει όλη της τη χαρά, να είναι ολοκληρωτικά κυριαρχούμενη από αυτόν. Είναι ιδιοκτησία του. Το εξαρτημένο άτομο θα σας κάνει επίσης εξαρτώμενο.


Δείτε ακόμα: Ο άντρας που έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί δέχεται το ωραιότερο δώρο γενεθλίων!


Το αντίθετο της αγάπης είναι ο φόβος

Ο φόβος δεν αποτελεί ποτέ έρωτα και η αγάπη δεν φοβάται ποτέ. Δεν μπορείς να χάσεις από την αγάπη. Γιατί πρέπει να φοβάται η αγάπη; Η αγάπη μόνο δίνει. Δεν πρόκειται για επιχειρηματική συναλλαγή, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα απώλειας ή κέρδους. Η αγάπη απολαμβάνει να δίνει, όπως τα λουλούδια απολαμβάνουν να απελευθερώνουν το άρωμά τους. Γιατί να φοβούνται; Γιατί να φοβάστε;

Τι είναι αγάπη; ο Ινδός διανοητής Osho απαντάει με τρόπο ανατρεπτικό!

Θυμηθείτε, ο φόβος και η αγάπη δεν συνυπάρχουν ποτέ. Δεν μπορούν. Δεν είναι δυνατή αυτή η συνύπαρξη. Ο φόβος είναι ακριβώς το αντίθετο της αγάπης. Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι το μίσος είναι το αντίθετο της αγάπης. Αυτό είναι λάθος, απολύτως λάθος. Ο φόβος είναι το αντίθετο της αγάπης! Το μίσος είναι η αγάπη που στέκεται ανάποδα. Είναι ”κατακόρυφος”, σαν αθλητική άσκηση, αλλά δεν βρίσκεται απέναντι από την αγάπη. Το άτομο που μισεί απλώς δείχνει ότι κάπου ακόμα αγαπά. Η γεύση της αγάπης έχει αλλάξει, αλλά εκείνη είναι ακόμα εκεί. Ο φόβος είναι το πραγματικά αντίθετο. Ο φόβος σημαίνει ότι τώρα όλη η ενέργεια της αγάπης έχει εξαφανιστεί.

Η αγάπη είναι ανοιχτή και επικοινωνιακή, απευθύνεται χωρίς φόβο στο άλλο άτομο, δείχνοντας εξαιρετική πίστη ότι θα γίνει αντιληπτή -και πάντα γίνεται αντιληπτή. Ο φόβος σημαίνει να συρρικνώνεται κάποιος στον εαυτό του, να κλείνεται σε αυτόν, ασφαλίζοντας όλες τις πόρτες, όλα τα παράθυρα, ώστε να μην μπορεί ο ήλιος, ο άνεμος και καμία βροχή να τον αγγίξει, τόσο φοβισμένος γίνεται κάποιος. Θάβεται ζωντανός.

«Ο φόβος είναι ένας τάφος, η αγάπη είναι ένας ναός. Στην αγάπη, η ζωή έρχεται στην υπέρτατη κορυφή της. Στον φόβο, η ζωή πέφτει στο επίπεδο του θανάτου. Ο φόβος έχει άσχημη μυρωδιά, η αγάπη είναι ευωδιαστή. Γιατί να τη φοβάστε;»

Να φοβάστε τον εγωισμό σας, να φοβάστε τον πόθο σας, να φοβάστε την απληστία σας, να φοβάστε την κτητικότητά σας, να φοβάστε τη ζήλια σας –αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγο να φοβάστε την αγάπη. Η αγάπη είναι θεϊκή! Η αγάπη είναι σαν το φως. Όταν υπάρχει φως, το σκοτάδι δεν μπορεί να υπάρξει. Όταν υπάρχει αγάπη, ο φόβος δεν μπορεί να υπάρξει. Η αγάπη μπορεί να κάνει τη ζωή σας μια μεγάλη γιορτή, αλλά μόνο η αγάπη -όχι η λαγνεία, όχι ο εγωισμός, όχι η κτητικότητα, όχι η ζήλια, όχι η εξάρτηση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…