Μπορώ να βοηθήσω στην κλιματική αλλαγή;

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη

Ακούμε παντού για την λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Οι πάγοι λιώνουν, οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ζώα τίθενται προς εξαφάνιση… το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει, το θέμα είναι πώς εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη του φαινομένου;

Οκτώβρης 2023. Ο πιο θερμός Οκτώβρης στην ιστορία του πλανήτη Γη. Αν και όσοι ζουν σε βορειότερες χώρες από ότι η Ελλάδα ίσως διαφωνήσουν, εμείς εδώ θυμόμαστε πολύ καλά τις παράλογα αυξημένες θερμοκρασίες του προηγούμενου μήνα. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πιο εμφανής από κάθε άλλη εποχή και ήρθε η ώρα να μάθουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξάλειψη του φαινομένου.

Μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Τα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται από την παραγωγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα σύμφωνα με κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο μέσος πολίτης για παράδειγμα μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση κρέατος (ιδίως του μοσχαριού), καθώς και να διαλέγει ψάρια που προέρχονται από βιώσιμη αλιεία.

Επιπλέον, θα αποτελούσε χρήσιμη συνεισφορά και η χρήση σακουλών από ανακυκλώσιμα υλικά για τα καθημερινά ψώνια, αλλά και τα ρούχα που αγοράζονται να είναι με οικολογικό σήμα. 

Περιορισμός στα απόβλητα.

Ζούμε στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού. Παγκοσμίως ο κόσμος αγοράζει προϊόντα τα οποία δεν χρειάζεται για να ικανοποιήσει τις άμεσες και βασικές ανάγκες του, πολλές από τις οποίες προέρχονται από πλασματικές ανάγκες. Όσο περισσότερα προϊόντα παράγονται από τις βιομηχανίες τόσο περισσότερα απόβλητα γεμίζει ο πλανήτης μας.

mporo_na_voithiso_sthn_klimatikh_allagh

Άρα, ο μέσος πολίτης μπορεί να κάνει οικονομία αγοράζοντας μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεται και παράλληλα να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα, χρήσιμες λύσεις αποτελούν η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και η προσεκτική επιλογή εταιρειών με μικρό οικολογικό αποτύπωμα.

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Αν και η ανακύκλωση έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα του μέσου έλληνα, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών αποτελεί ακόμα μη συνηθισμένη δράση. Ωστόσο η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης της φύσης.

mporo_na_voithiso_sthn_klimatikh_allagh

Τι είναι όμως η ανακύκλωση συσκευών; Είναι η διαδικασία κατά την οποία οι συσκευές που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων μετατρέπονται σε προϊόντα ίδιας ή παρόμοιας χρήσης. Με την συγκεκριμένη δράση λοιπόν ο καταναλωτής συμβάλλει εύκολα και χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ενώ μπορεί αρχικά να φαίνεται περίεργη και εξεζητημένη, με σωστή ενημέρωση θα γίνει συνήθεια, όπως άλλωστε και η απλή ανακύκλωση.

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως ο πλανήτης μας σιγά-σιγά καταστρέφεται. Εμείς οι άνθρωποι καταστρέφουμε το σπίτι μας. Ωστόσο, με τις κατάλληλες δράσεις και με συλλογικότητα μπορούμε να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το φαινόμενο. Πολιτεία και ΜΜΕ έχουν χρέος να ενημερώσουν σωστά τους πολίτες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και με αισιοδοξία, ενεργή δράση και οικολογική συνείδηση ο πλανήτης μπορεί να γίνει πιο πράσινος.

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.