Πώς η ανακύκλωση μπορεί να σώσει τη Γη

Συντάκτης: Flowmagazine

Μπορεί να δυσκολευόμαστε να νιώσουμε αισιοδοξία διαβάζοντας για τα εγκλήματα ενάντια στο περιβάλλον. Η αλλαγή, όμως, είναι στο χέρι μας. Οι κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για την ανακύκλωση είναι σημαντικές κάθε μέρα!

Η σημασία της ανακύκλωσης

Θεωρείται δεδομένη πρακτική, όμως δεν είναι. Ως κάτοικοι αυτής της χώρας, οφείλουμε να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα θα ενδυναμώσουν το πράσινο αποτύπωμα της Ελλάδας συμμετέχοντας στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών στα προγράμματα του Μπλε Κάδου και του Μπλε Κώδωνα. 

Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους ταφής και η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών που απαιτείται για την παραγωγή νέων συσκευασιών ακούγονται ίσως μικρά βήματα προς ένα πιο υγιή πλανήτη, όμως δεν είναι.

Ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες μας καθημερινά, για ένα πράσινο μέλλον

Πόσο εφικτό είναι να αντιστρέψουμε την αρνητική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον; Και όμως, είναι πιο εφικτό από όσο νομίζουμε! Με πολύ απλές ενέργειες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, το όραμα για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πραγματικότητα.

Γνωρίζετε ότι…

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πολλά

Σύμφωνα έρευνες, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού σώζουμε 17 δέντρα και εξοικονομούμε 130 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.

Επιπλέον με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιοτόπων και εξοικονομούνται 12 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του γυαλιού;

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών αλουμινίου δεν γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη και εξοικονομούνται 700 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του αλουμινίου

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού δεν θα απαιτηθούν 500 χρόνια για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές και δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εάν τα παραπάνω δεδομένα δεν αρκούν για πειστήρια της ανάγκης για ανακύκλωση, θυμηθείτε ότι με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να δείτε τηλεόραση για 3 ώρες, να ανάβει μία λάμπα 60Watt για 5 ώρες ή να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες.

Βάζοντας την ανακύκλωση συσκευασιών στην καθημερινότητά μας χτίζουμε μία έμπρακτη περιβαλλοντική συνείδηση, την οποία κληροδοτούμε μαζί με ένα καθαρότερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι και το χρέος μας ως κάτοικοι αυτής της χώρας, αλλά και αυτού του πλανήτη.

Και πώς μπορούμε να κάνουμε το χρέος μας; Πολύ απλά!

Βοηθάμε ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της ορθής ανακύκλωσης συσκευασιών, όταν:

Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας (από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, λευκοσίδηρο και αλουμίνιο) από τα υπόλοιπα απορρίμματα στο νοικοκυριό.

Αδειάζουμε τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.

Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο στον μπλε κάδο

Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες αλλά τα ρίχνουμε χύμα.

Δεν πετάμε ποτέ κοινά απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση προϊόντων ομορφιάς

Συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση συσκευασιών όταν ανακυκλώνουμε συστηματικά στον μπλε κάδο:

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς ή τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί π.χ. από γάλα, χυμούς, τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες & Χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, κ.ά.

Με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε μόνο οφέλη

Να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον και να αυξάνει η διάρκεια ζωής των υποδομών τελικής διάθεσης αποβλήτων (ΧΥΤΑ)

Να εξοικονομείται ενέργεια, γιατί όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από το εάν θα ακολουθούνταν ο πλήρης κύκλος παραγωγής

Να εξοικονομείται πρώτη ύλη, γιατί τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών.

Τόσο απλές κινήσεις για τόσο μεγάλο σκοπό!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…