Υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περισσότερες πόλεις του κόσμου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ/ World Health Organization) αναφέρει ότι η ρύπανση του αέρα σε πολλές από τις πόλεις του κόσμου παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές του. Έρευνά του σε 1.600 πόλεις σε 91 χώρες έδειξε ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων στα αστικά κέντρα αναπνέουν αέρα που αδυνατεί να συναντήσει τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε ρύπανση σε βαθμό τουλάχιστον 2,5 φορές υψηλότερο από αυτόν που προτείνει. Η ποιότητα του αέρα ήταν φτωχότερη στην Ασία, ακολουθούμενη από τη Νότια Αμερική και την Αφρική.

«Μολυσμένος αέρας τυλίγει πάρα πολλά αστικά κέντρα σήμερα σε σημείο που οι ορίζοντές τους είναι αόρατοι» δήλωσε ο Δρ Flavia Bustreo, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την οικογένεια, τα παιδιά και την υγεία των γυναικών. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο να αναπνεύσουμε αυτόν τον αέρα.»

Κίνδυνοι για την υγεία

Ο ΠΟΥ ορίζει σήμερα τα ασφαλή επίπεδα ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των ρυπογόνων σωματιδίων που ονομάζονται αιωρούμενα σωματίδια (PM), και βρίσκονται στον αέρα.

Συνιστά ότι τα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων που ονομάζονται PM2.5 δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο πάνω από έναν χρόνο, και ελαφρώς μεγαλύτεροι ρύποι, που ονομάζονται ΑΣ10, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο. Αλλά οι μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα έδειξαν ότι πολλές περιοχές έχουν υπερβεί τα επίπεδα αυτά.

Σε μερικές πόλεις στην Ασία παρουσιάστηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Οι μετρήσεις στο Πεσαβάρ στο Πακιστάν κατέγραψαν ένα επίπεδο ΑΣ10 των 540 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για μία περίοδο δύο μηνών το 2010, ενώ οι μετρήσεις στο Δελχί στην Ινδία, είχαν κατά μέσο όρο PM2.5 των 153 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο το ίδιο έτος. Πόλεις στη Νότια Αμερική, όπως το Rio De Janeiro στη Βραζιλία, επίσης σημείωσαν υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Αλλά o ΠΟΥ τονίζει ότι λείπουν ακόμα δεδομένα, ιδίως από τις πόλεις της Αφρικής, όπου η κακή ποιότητα του αέρα είναι μία αυξανόμενη ανησυχία.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2012. Εκτιμάται ότι 3,7 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από την εξωτερική ρύπανση του αέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ τονίζεται ο κίνδυνος της υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, και συνδέεται η κακή ποιότητα του αέρα με καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε καθαρό αέρα σε ένα μπουκάλι, αλλά οι πόλεις μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να καθαρίσουν τον αέρα και να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων τους» είπε ο Δρ Carlos Dora από το ΠΟΥ.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…