Περνώντας από “κόσκινο” αυτά που έχουμε να πούμε, προτού τα πούμε

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η ελευθερία έκφρασης είναι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα του ανθρώπου. Το γεγονός ότι έχουμε ελευθερία έκφρασης δεν σημαίνει ότι καταργεί και την ευθύνη αυτής της έκφρασης. Αντίθετα θα έπρεπε να την ενισχύει. 

Έτσι λοιπόν προτού επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο, προτού του πούμε αυτά που μας “γαργαλάει η γλώσσα μας” να του πούμε, θα έπρεπε να τα φιλτράρουμε. Ή όπως το λέει ο λαός “Να βουτάς τη γλώσσα σου στο μυαλό σου, προτού μιλήσεις”. 

Γιατί από τη στιγμή που θα βγουν τα λόγια από το στόμα μας δημιουργούν γεγονός, που πλέον δεν αλλάζει. Δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ο χρόνος, ούτε και να πούμε “Είπα, ξείπα”. 

Οι λέξεις παράγουν συναισθήματα και τα συναισθήματα αντιδράσεις, επομένως αυτό που θα πούμε, πάντα θα έχει συνέπειες -θετικές ή αρνητικές- που, εκ των υστέρων πια, δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε.

Αν λοιπόν θέλει να μάθει κάποιος πώς να φιλτράρει τα λόγια του, προτού τα πει, ακολουθεί μια ιστορία για τη μέθοδο του Σωκράτη με τα 3 κόσκινα.

“Κάποιος κουτσομπόλης πήγε στον Σωκράτη λέγοντάς του:

– Δάσκαλε, έχω να σου διηγηθώ, πως ένας φίλος σου…

– Στάσου, τον διακόπτει ο Σωκράτης, πέρασες από τα τρία κόσκινα εκείνο που έχεις να μου πεις;

– Ποια είναι αυτά τα τρία κόσκινα;

– Το πρώτο είναι το κόσκινο της αλήθειας. Εξακρίβωσες, αν εκείνο που θα μου πεις, είναι αλήθεια;

– Όχι, γιατί, μόνο άκουσα να το λένε.

– Τότε ας δούμε αν το πέρασες από το δεύτερο κόσκινο! Το κόσκινο της καλοσύνης. Ό,τι έχεις να μου διηγηθείς, αν δεν είναι αληθινό, είναι τουλάχιστον ευχάριστο;

– Μα την αλήθεια, όχι και τόσο.

– Τότε ας δούμε αν το πέρασες από το τρίτο κόσκινο! Το κόσκινο της ανάγκης. Ό,τι έχεις να μου διηγηθείς είναι αναγκαίο και πρέπει εξάπαντος να το μάθω;

– Μα την αλήθεια, δεν είναι και τόσο αναγκαίο.

– Τότε αφού δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια και ξέρεις ότι δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε τόσο ευχάριστο, άφησέ το καλύτερα”.

Αυτή την απλή αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα λόγια του Σωκράτη, βλέπω να την παραβιάζουν καθημερινά οι άνθρωποι σην επικοινωνία τους και κυρίως στα social media. Μεταφέρουν πληροφορίες άκριτα, που δεν είναι ούτε ευχάριστες, ούτε απαραίτητες και σίγουρα δεν τσεκάρουν αν είναι έγκυρες. 

Μήπως θα πρέπει να αναλάβουμε επιτέλους την ευθύνη των λόγων μας, ώστε να τιμήσουμε το πολύτιμο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης που διαθέτουμε σε αυτή τη χώρα;


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…