Πέντε ταμπέλες που η κοινωνία περιμένει να καταρρίψουμε

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Η καρδιά του ανθρώπου τρέφει πολλές επιθυμίες. Οι επιθυμίες αυτές , σαν ένα γερό και πανανθρώπινο νήμα, ενώνει τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, διασχίζοντας τις ηπείρους, υπερβαίνοντας τα γλωσσικά σύνορα, τις κουλτούρες, τις κοινωνικές καταβολές και τις παραδόσεις και ενώνει όλους τους ανθρώπους.

Η επιθυμία μας ν’ αγαπήσουμε και ν’ αγαπηθούμε είναι το πιο γνωστό κοινό μας νήμα: στην καρδιά μας όμως φωλιάζει και η λαχτάρα να γνωρίσουμε και να μάς γνωρίσουν.

Η αναζήτηση του να μάθουμε και να μάς μάθουν ξεκινά από νεαρή ηλικία. Με την επιθυμία μας αυτή εκδηλώνεται και ο πόθος να κατανοήσουμε βαθύτερα τους εαυτούς μας.

Αφιερώνουμε χρόνια ολόκληρα από τον ανεκτίμητο χρόνο και χιλιοδουλεμένα χρήματά μας αναζητώντας ανθρώπους, εμπειρίες, λέξεις και φράσεις που θα μάς βοηθήσουν να διανύσουμε αυτό το μακρύ ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού μας.

Ανεβαίνουμε τις υψηλότερες κορυφές, πετάμε με αλεξίπτωτα στο κενό και ταξιδεύουμε στο πιο ακριανό σημείο της γης αναζητώντας σημάδια του εαυτού μας.

Στην τηλεόραση ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες που εκχέουν τις ίδιες επιθυμίες.

Στην προσπάθεια της καλύτερης κατανόησης της αληθινής μας φύσης, κάνουμε τεστ αυτό-αξιολόγησης και προσωπικότητας στο ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα οποία όμως τεστ δεν πετυχαίνουν άλλο παρά μόνο την ομαδοποίησή μας σε μία ή περισσότερες κατηγορίες.

Μολαταύτα, εξερευνούμε τ’ αποτελέσματά τους θέλοντας ν’ αναζητήσουμε τον ορισμό της προσωπικής μας ταυτότητας. Γιατί όμως στρεφόμαστε προς τα έξω σε μία προσπάθεια να προσδιορίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο; Για ποιον λόγο αναζητούμε ορισμούς τρίτων, τους οποίους με τόση ευκολία υιοθετούμε ως αληθινούς;

Αποδίδοντας τόση μεγάλη έμφαση στις διατυπώσεις των άλλων και επιτρέποντάς τους να συμπεραίνουν ποιοι πραγματικά είμαστε, υποσυνείδητα επισκιάζουμε τις δυνατές και ζωογόνες ιδιότητες, τις οποίες οι γυναίκες οφείλουν να ενστερνιστούν, να πιστέψουν και να εμπνεύσουν.

Ακολουθούν λοιπόν πέντε τυποποιημένες αντιλήψεις, διατυπωμένες ως ταμπέλες, τις οποίες ίσως έχετε ακούσει στο παρελθόν και τις οποίες έχετε αποδεχθεί υποσυνείδητα ως αληθείς. Η κατάρριψή τους προϋποθέτει δύναμη, σοφία και αυτογνωσία, αλλά δεν είστε μόνοι σας.

Με λίγη αγάπη, γενναιοδωρία και ανοιχτό μυαλό, μπορείτε να ξεκινήστε την αποδοχή της όμορφης ζωής που σάς χαρίστηκε.

  1. Πρώτη ταμπέλα: αντί για «παράξενη ή στον κόσμο της», «πρωτοπόρα και ενδιαφέρουσα».

Σπάζοντας το καλούπι, αποδεχτείτε τη μοναδικότητα και τη δημιουργικότητά σας. Δείτε τον εαυτό σας ως ένα άνθρωπο καινοτόμο και ενδιαφέρων! Παρουσιάστε τις σκέψεις και τις καλλιτεχνικές σας δημιουργίες με τρόπους απροσδόκητους, που εμπνέουν πνευματική ενάργεια και δράση.

  1. Δεύτερη ταμπέλα: αντί για «φαντασμένη», «συμπονετική».

Σύμφωνα με ρήση του C.S. Lewis, «η πραγματική ταπεινότητα δεν είναι να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως λιγότερο, αλλά να σκέφτεσαι λιγότερο τον εαυτό σου».

Ας επηρεάσει το απλό αυτό ρητό τον τρόπο συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους και τον τρόπο θέασης του κόσμου.

  1. Τρίτη ταμπέλα: αντί για «ισχυρογνώμων», «αποφασισμένη».

Μην μένετε στη θεωρία. Μαζί ας αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο, ανακαλύπτοντας όσα μάς πληγώνουν. Ύστερα ας ανταποκριθούμε βρίσκοντας τρόπους μετριασμού του πόνου μέσα από πράξεις.

  1. Τέταρτη ταμπέλα: αντί για «τελειομανής», «ριψοκίνδυνη που μαθαίνει από τα λάθη».

Ίσως να έχετε ακουστά ότι οφείλουμε να προσπαθούμε «όχι για την τελειότητα, αλλά για την πρόοδο». Η τελειομανία είναι υπερτιμημένη και μάς αποστερεί από την ομορφιά της ανακάλυψης μέσα από τα λάθη και της προόδου μετά από αυτά. Προχωρήστε, αναλάβετε ρίσκα και αποφασίστε να διδαχθείτε από τ’ αναπόφευκτα λάθη στη ζωή.

Ο κόσμος χρειάζεται γυναίκες πρόθυμες να μοιραστούν μαθήματα σοφίας με όσους ακόμη μαθαίνουν.

  1. Πέμπτη ταμπέλα: αντί για «ανασφαλής», «αποδεχόμενη τον εαυτό της».

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε ανασφάλειες που μπορεί να ριζώνουν βαθιά, σε διάφορες εκφάνσεις τις ζωής μας. Αυτές μπορεί ν’ αφορούν την ικανότητα στη δημόσια παρουσίαση, τα οικονομικά, τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης ή την επαγγελματική πρόοδο.

Αντί ν’ αναμασάμε τις ανασφάλειές μας, ας αξιοποιήσουμε τον ανεκτίμητο χρόνο μας εστιάζοντας στις δυνατότητες και τις δεξιότητές μας.

Ας δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα της πλήρους αποδοχής των ικανοτήτων και των χαρισμάτων που μάς κάνουν μοναδικούς.

Όσο καλύτερα αποδεχόμαστε τις δυνατότητές μας, εξακολουθώντας να καλλιεργούμε τα χαρίσματά και τα ταλέντα μας, τόσο ευνοϊκότερα θα επηρεάσουμε τον κόσμο.

Κάνοντας την αρχή από σήμερα, μάθετε να προχωράτε παρά τις ανασφάλειες και τους φόβους που σάς κρατούσαν δέσμιους για τόσον καιρό.

Οι δυνατότητες και οι ικανότητες που έχετε να προσφέρετε υπερτερούν των αδυναμιών και των ανασφαλειών που ίσως τώρα ν’ αντιμετωπίζετε.

Οι λέξεις μας έχουν δύναμη:

Ο τρόπος με τον οποίον απευθυνόμαστε στον εαυτό μας και τον χαρακτηρίζουμε, μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά ή δυσμενώς. Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση λοιπόν να επιτρέψετε στους χαρακτηρισμούς να σάς λυγίσουν. Αρχής γενομένης από σήμερα, οι ταμπέλες του παρελθόντος δεν σας είναι πλέον χρήσιμες.

Είστε προορισμένοι να επιτύχετε όμορφα, αξιοθαύμαστα πράγματα, να εμπνεύσετε σε άλλους την αγάπη και να τούς ενθαρρύνετε να πετυχαίνουν και να βελτιώνουν τον κόσμο.

Ποιες ακόμη κοινωνικές ταμπέλες είστε έτοιμες να καταρρίψετε;

Πηγή: Darling

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.