Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας – Μέρος Β

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται για την υγεία του παιδιού τους. Αλλά ασχολούνται πρωτίστως με τη σωματική υγεία, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την ψυχική και πνευματική υγεία του παιδιού. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί δεν γνωρίζουν τι μπορεί να τη βλάπτει; Αξίζει να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο, για να εξασφαλίσουμε ότι η ανατροφή των παιδιών μας… εγγυάται υγιείς ενήλικες στο μέλλον σε όλα τα επίπεδα – σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Συνεχίζοντας το άρθρο για το πώς «χτίζουμε υγιή προσωπικότητα στο παιδί μας», σήμερα θα μιλήσουμε για τους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία του παιδιού και ιδιαίτερα στην ψυχική και πνευματική.

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τη δεξιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική και πνευματική μας υγεία. Ανεξάρτητα από το τι βιώνουμε, ο τρόπος που το ερμηνεύουμε είναι που καθορίζει τα συναισθήματά μας και την αντίδρασή μας σε ένα γεγονός.

Η συναισθηματική νοημοσύνη καλλιεργείται και σε μικρές ηλικίες. Εάν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να τα εκφράζουν ελεύθερα, χωρίς να ντρέπονται και να τα ερμηνεύουν, τα βοηθάμε να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη.

Το να μάθει ένα παιδί να ελέγχει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, είναι μια δεξιότητα που θα αποδειχθεί πολύτιμη σε όλη του τη ζωή. Μέσω αυτής, θα καλλιεργήσει αυτοεκτίμηση, αυτοέλεγχο, αυτοπαρακίνηση, καθώς και κοινωνικές δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να γίνεται αγαπητό στους γύρω του, εύκολα και γρήγορα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη χωρίζεται σε 2 επιμέρους ικανότητες- την ενδοπροσωπική νοημοσύνη και τη διαπροσωπική. Στην ενδοπροσωπική, το παιδί μαθαίνει να έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του και τα συναισθήματά του. Μαθαίνει να τα αναγνωρίζει, να τα κατανοεί και να τα διαχειρίζεται ώστε να μην το οδηγούν σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Έτσι μαθαίνει να έχει αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία-δεξιότητες πολύτιμες για την εκπλήρωση κάθε στόχου στη ζωή.

Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας - Μέρος Β

Αυτοέλεγχος και ευτυχία

Τα παιδιά που δεν έχουν αυτοέλεγχο, μεγαλώνοντας και σε όλη την ενήλικη ζωή τους, κατηγορούν τους άλλους για οτιδήποτε τους πάει στραβά. Έτσι ένας άντρας που έχει πάρει 20 κιλά από τότε που παντρεύτηκε, κατηγορεί τη γυναίκα του ότι «αυτή φταίει που τον πάχυνε» γιατί μαγειρεύει νόστιμα φαγητά. Δεν φταίει η δική του έλλειψη αυτοσυγκράτησης στον πειρασμό του 2ου και 3ου πιάτου!!!

Στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία. Βλέπετε τι σχέση έχει η παχυσαρκία με την έλλειψη αυτοσυγκράτησης;

Συμβολικά, η παχυσαρκία εκδηλώνει σωματικά την έλλειψη αυτοέλεγχου που χαρακτηρίζει ένα παιδί, αρχικά ως προς την τροφή και κατ’ επέκταση ως προς οτιδήποτε επιθυμεί, υλικό ή άυλο. Αν ένα παιδί μάθει να «βουτάει με τα μούτρα σε κάθε λιχουδιά» ή θέλει να εκπληρώνεται κάθε του επιθυμία εκείνη τη στιγμή που το θέλει, γίνεται ένας κακομαθημένος ενήλικας που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του.

  • Απογοητεύεται και διαλύεται ψυχικά κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό του, όπως είχε συνηθίσει να γίνεται από τους γονείς του.
  • Θυμώνει και ξεσπάει βίαια κάθε φορά που κάποιος λέει όχι σε ένα αίτημά του.
  • Παραπονιέται και κατηγορεί τους άλλους για όλα τα δεινά της ζωής του.
  • Γίνεται εγωιστικός και καταπιεστικός σύντροφος, που δύσκολα διατηρεί μια αρμονική ερωτική σχέση, ακόμα περισσότερο έναν γάμο.

Μπορεί η σχέση να μην φαίνεται άμεσα, αλλά η καλλιέργεια αυτοέλεγχου (που είναι συστατικό της ενδοπροσωπικής νοημοσύνης) είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που μας επιτρέπει να χτίσουμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή μας. Γιατί με τον αυτοέλεγχο μαθαίνουμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά μας και να μην ξεσπάμε σε παρορμητικές αντιδράσεις ή αποφάσεις που μας ζημιώνουν άμεσα και έμμεσα. Το άτομο που έχει αυτοέλεγχο είναι και αυτοπαρακινούμενο, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη του εαυτού του και της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…