Η τέχνη του να θέτεις στόχους

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Το να θέτουμε στόχους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Χρειάζεται – μεταξύ των άλλων – να ακολουθούμε ορισμένα βήματα προκειμένου να προγραμματίσουμε κατάλληλα το υποσυνείδητό μας για να μην χάνουμε την αποφασιστικότητά μας κατά τη διαδικασία επίτευξής τους…

Για να θέσουμε στόχους, πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε. Τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά. Μόλις είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε, είμαστε σε θέση να τους καταγράψουμε σε ένα χαρτί και έπειτα να καταστρώσουμε σχέδιο για την υλοποίησή τους. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αρχικά με ποιο τρόπο μπορούμε να θέτουμε αποτελεσματικά στόχους;

Τι θέλετε να επιτύχετε;

Η ερώτηση «τι θέλεις να επιτύχεις στη ζωή σου;» μπορεί να μοιάζει απλή,  αλλά η απάντησή της για τον καθένα μας δεν είναι καθόλου απλή. Απαιτεί να έχουμε πρώτα από όλα  αυτογνωσία για να απαντήσουμε…

Γράψτε τους στόχους σας

Κάτι σχεδόν μαγικό συμβαίνει,  όταν γράφουμε σε ένα χαρτί αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε. Γράφοντας τους στόχους τους,  δεσμεύουμε υποσυνείδητα περισσότερο τον εαυτό μας στο να παλέψει για αυτούς από ότι εάν απλώς τους λέγαμε προφορικά. Οπότε το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε ένα τετράδιο και ένα στυλό και να τους καταγράψουμε.

Η τέχνη του να θέτεις στόχους

Να είστε σαφείς

Η διαφορά της ευχής από τον στόχο είναι ότι η πρώτη  είναι αφηρημένη. Αντίθετα οι στόχοι μας επιβάλλεται να είναι ξεκάθαροι. Για παράδειγμα το να πεις: «θέλω να χάσω κιλά» είναι μια ευχή. Ενώ το να πεις: «θέλω να χάσω 3 κιλά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα» είναι ένας στόχος.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να θέσετε αποτελεσματικούς στόχους

______________________

Βάλτε deadline

Όπως παρατηρείτε στο παράδειγμα του στόχου που προαναφέραμε,  υπάρχει ένα deadline. Όμως είναι απαραίτητο αυτό να υπάρχει και πως μας βοηθά; Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι που δεν έχουν deadline είναι απλά ευχές. Οπότε το deadline:

  • Κατά πρώτον μας κάνει να γνωρίζουμε τι «δουλειά» χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα κατά τη διαδικασία υλοποίησης του εκάστοτε στόχου μας
  • Κατά δεύτερον, μας προκαλεί στρες. Και αυτό είναι καλό, διότι μας απομακρύνει από την αναβλητικότητα και την τεμπελιά. Μας δίνει κίνητρο και μας κάνει να είμαστε σε επαγρύπνηση για όποια δράση χρειάζεται να αναλάβουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…