Τι μπορώ να φτιάξω από φλούδες φρούτων: Οι πιο δημιουργικές χρήσεις

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Καθημερινά, αφήνουμε πίσω μας πολλά απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων των φλουδών από φρούτα. Αυτές οι φλούδες όμως μπορούν να είναι πολύτιμες και να χρησιμοποιηθούν για διάφορους δημιουργικούς σκοπούς. Ανακαλύψτε 15 τρόπους για να εκμεταλλευτείτε τις φλούδες των φρούτων:

Νερό με άρωμα φρούτου: Βάλτε φλούδες από πορτοκάλια, λεμόνια ή αγγούρια σε ένα δοχείο με νερό και αφήστε το να αρωματιστεί. Αυτό το  νερό είναι δροσιστικό και υγιεινό και έχει την μυρωδιά και την αίσθηση του φρούτου που προσθέσατε.

Αρωματικά κεριά: Φτιάξτε αρωματικά κεριά χρησιμοποιώντας φλούδες από πορτοκάλια, λεμόνια και κανέλα.

ti_mporo_na_ftiakso_apo_floudes_froyton_oi_pio_dhmiourgikes_xriseis

Καθαριστικό πολυμέσων και επιφανειών: Η ουσίες από φλούδες λεμονιού μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικό καθαριστικό για πολυμέσα όπως ηλεκτρικές συσκευές και τζάμια.

Απολύμανση: Οι φλούδες από λεμόνι ή πορτοκάλι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικός απολυμαντικός παράγοντας και ως αρωματικό καθαριστικό για τον πάγκο της κουζίνας.

Κομπόστ: Οι φλούδες των φρούτων είναι εξαιρετικές για την δημιουργία κομπόστ. Το κομπόστ είναι φυσικό λίπασμα

Απολέπιση: Οι φλούδες από αμύγδαλα, καρύδα και καρπούζι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φυσική απολέπιση του δέρματος.

Εκχυλίσματα για να αρωματίσετε το φαγητό σας: Φτιάξτε το δικό σας εκχύλισμα  φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλιού για να αρωματίσετε το φαγητό σας. Είναι πιο συμπυκνωμένο από την σάρκα του φρούτου και απαιτεί και προσθήκη σάκχαρης/

Σαπούνι: Φτιάξτε φυσικό σαπούνι χρησιμοποιώντας φλούδες από ελιές, λεμόνια ή λεβάντα.

Συντήρηση ρουχισμού: Οι φλούδες από πορτοκάλια και λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά απολυμαντικά και αρωματικά των ντουλαπών.

Υγιεινά Σνακ: Οι φλούδες μπορούν να ξεραθούν και να χρησιμοποιηθούν ως υγιεινό σνακ.

ti_mporo_na_ftiakso_apo_floudes_froyton_oi_pio_dhmiourgikes_xriseis

Σπόροι: Οι φλούδες περιέχουν πολλές φορές σπόρους που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας.

Φρεσκάδα στο ψυγείο: Βάλτε μερικές φλούδες λεμονιού στο ψυγείο σας. Σε λίγες ώρες το ψυγείο σας θα μοσχοβολάει με άρωμα λεμονιού.

Ανακυκλώστε: Αν δεν μπορείτε να βρείτε άλλες χρήσεις, βεβαιωθείτε ότι ανακυκλώνετε τις φλούδες σωστά, αντί να τις πετάτε στα σκουπίδια.

Καθαρισμός παντοφλών: Χρησιμοποιήστε τις φλούδες από μπανάνα για τον καθαρισμό των παντοφλών από δέρμα ή σουέτ.

Φυσική απώλεια βάρους: Είναι γνωστό ότι οι φλούδες των φρούτων περιέχουν διατροφικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αίσθηση κορεσμού, οπότε μπορείτε να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στον έλεγχο του βάρους.

Φυσικά καθαριστικά: Τόσο η φλούδα του λεμονιού όσο και η φλούδα του πορτοκαλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν φυσικά και να αφαιρέσουν τις οσμές από επιφάνειες όπως τα πιάτα, το ψυγείο ή τα μαχαιροπίρουνα.

Αφαίρεση υγρών: Οι φλούδες των φρούτων, όπως της τομάτας, μπορούν να βοηθήσουν να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία από σούπες και σάλτσες.

Φυσικό εντομοκτόνο: Ορισμένες φλούδες, όπως από λεμόνια, απωθούν τα έντομα. Αντικαταστήστε τα χημικά εντομοκτόνα με φυσικά απωθητικά όπως φλούδες λεμονιού σε βάζα.

Δημιουργία αρωματικών τσαγιών: Ξηρές φλούδες από φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αρωματικών τσαγιών που μια και η επαφή με το ζεστό νερό ενισχύει το άρωμά τους.

Καθώς ανακαλύπτετε όλες αυτές τις χρήσεις για τις φλούδες των φρούτων, θα δείτε ότι μπορούν να γίνουν χρήσιμες και δημιουργικές στην καθημερινή ζωή σας αντί να καταλήγουν στα απορρίμματα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.