Πώς να χρησιμοποιείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Ορισμένα βότανα συνδέονται άρρηκτα με συγκεκριμένες τροφές. Ο βασιλικός για παράδειγμα είναι γνωστός ως το βότανο της ντομάτας, το μάραθο ταιριάζει με τα ψάρια, το δεντρολίβανο με το αρνί.

  • Υπάρχουν ακόμη ειδικοί συνδυασμοί βοτάνων που ταιριάζουν περίφημα μαζί. Το κλασικό μείγμα φρέσκων βοτάνων περιέχει μαϊντανό, φρέσκα κρεμμυδάκια, χαιρέφυλλο και ταραγκόν, είναι δε ιδανικό και πηγαίνει τέλεια με τα αβγά.
  • Ένας άλλος γνωστός συνδυασμός είναι το μπουκέ γκαρνί. Μπορείτε να το προσαρμόσετε στο φαγητό που μαγειρεύετε, προσθέτοντας π.χ. ένα κλαδάκι μάραθο αν μαγειρεύετε ψάρι. Τα βότανα είναι έτσι κι αλλιώς προσαρμοστικά και μπορείτε άνετα να πειραματιστείτε μαζί τους.

Μπουκέ γκαρνί

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του κλασικού καρυκεύματος. Η βασική συνταγή είναι η εξής:

2 κλαδάκια θυμάρι

2 κλαδάκια μαντζουράνα

1 δέσμη κοτσάνια μαϊντανού

1 φύλλο δάφνης

Δέστε τα βότανα μαζί με σπάγκο ή κλωστή

  • Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε φρέσκα βότανα για γαρνιτούρες. Σκορπίστε τα πάνω από λαχανικά βρασμένα στον ατμό, δοκιμάστε τη μέντα με τον αρακά ή το τζίντζερ με το σπανάκι.
  • Ακόμη καλύτερα προσθέστε φρεσκοκομμένα βότανα σε πράσινες σαλάτες ή φρουτροσαλάτες, ανακατώνοντας τις γεύσεις ή βάλτε φρέσκα βότανα όπως ο κορίανδρος και το τροπαίολο για γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας ή ψάρι. Βοηθούν στο δρόσισμα του ουρανίσκου και στη χώνεψη.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά βότανα σε νοστιμότατα επιδόρπια, σορμπέ και παγωτά η ακόμη να φτιάξετε μιλκ – σέκ χτυπώντας άνθη σαμπούκου ή μελισσόχορτο μέσα σε γάλα ήδη αρωματισμένο με βατόμουρα, φράουλες ή μέλι.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα βότανα, όπως το γάλιο, αντί για πυτιά για να πήξετε το γάλα όταν φτιάχνετε τυρί.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr