Πώς μπορώ να βελτιώσω αποτελεσματικά τη διάθεσή μου;

Συντάκτης: Δήμητρα Νιάρχου

Όσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητά σας, όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζετε τελευταία, το βασικό είναι να προσπαθείτε να διατηρείτε την καλή σας διάθεση. Πάμε να ανακαλύψουμε 7 ευεργετικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας σας!

Ξεκινήστε ένα χόμπι

Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα χόμπι, μια νέα δραστηριότητα (λ.χ. χορός, γυμναστήριο, κεραμική) που να σας γεμίζει, να σας κάνει να νιώθετε πλήρεις. Το να έχετε τη δυνατότητα να ξεφεύγετε λίγο από την έντονη και στρεσσογόνα καθημερινότητα των ημερών μας είναι πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται μέσω μιας δραστηριότητας που σας ευχαριστεί και σας αποφορτίζει ψυχικά.

Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση

Κάντε γυμναστική ή έστω βγείτε στον ήλιο για ένα περπάτημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι με την άσκηση αυξάνεται η απελευθέρωση των ενδορφινών στον οργανισμό, των ορμονών δηλαδή που φτιάχνουν τη διάθεση και μας δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας. Έστω και μια βόλτα για ένα μισάωρο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλυτέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι η άσκηση βελτιώνει όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία και όψη και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερά με τον εαυτό μας.

Επιπλέον tip : Γυμναστείτε με παρέα. Με αυτόν τον τρόπο η προπόνηση γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη, ενώ μπορείτε ταυτόχρονα να συνδυάσετε έξοδο και προπόνηση μαζί! Δύο σε ένα!

Διατηρήστε σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή ωφελεί όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική σας υγεία. Μέσα από το φαγητό ή από τα κατάλληλα συμπληρώματα μπορείτε να λάβετε τις απαραίτητες βιταμίνες και να αποφύγετε πολλά προβλήματα υγείας και να νιώσετε μεγάλη ευεξία και ευφορία.

Επιπλεον tip : Η σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο κάνει καλό! Περιέχει τη χημική ουσία τρυπτοφάνη η οποία ενισχύει τη σεροτονίνη, ορμόνη της χαράς , που μας φτιάχνει τη διάθεση!

Καθαρίστε τον προσωπικό σας χώρο

Συνήθως το δωμάτιό μας, το γραφείο μας, η γενικότερα ο χώρος μας μπορεί να δείξει πολλά για εμάς και τη διάθεσή μας. Όταν δεν αισθανόμαστε τόσο καλά ψυχολογικά συχνά αμελούμε ή να αδιαφορούμε για την κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, αγνοώντας ότι μόνο και μόνο να ξυπνάμε σε έναν ακατάστατο χώρο επηρεάζει το μυαλό μας. Πολλές φορές, η κατάσταση του δωματίου ή γενικότερα του χώρου μας περιγράφει την κατάσταση του μυαλού μας∙ Συμμαζεύοντας, λοιπόν, το χώρο σας, μπορείτε πιο εύκολα να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Έχετε προσέξει πόσο χαρούμενοι νιώθουμε μετά από μια επίσκεψη σε ένα κέντρο αισθητικής ή στο κομμωτήριο ή ακόμη όταν κάνουμε μια αγορά ή λαμβάνουμε ένα ωραίο δώρο;

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μόνο από τους άλλους να σας κάνουν δώρα, ούτε μια ειδική περίσταση για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Μπορείτε εσείς οι ίδιοι να αγαπήσετε και να προσφέρετε στον εαυτό σας το δώρο της περιποίησης και αυτοφροντίδας.

Μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, η αγορά ενός καινούργιου ρούχου που σας ταιριάζει, η χρήση μιας μάσκας προσώπου ή ενυδατικής κρέμας, καθώς και η προσφορά λουλουδιών στον εαυτό σας είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Διαβάστε βιβλία αυτοβελτίωσης

Η αυτοβελτίωση και γενικότερα η ψυχική αλλαγή είναι διαδικασίες εξαιρετικά δύσκολες και απαιτούν υπομονή, δύναμη και θάρρος. Ωστόσο, η ανάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει και να σας ωθήσει να ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας που ακόμη δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι κατέχετε και συνάμα να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Αναφέραμε προηγουμένως το πόσο σημαντικό −και συνάμα δύσκολο− είναι να αγαπάς τον εαυτόν σου και να θες να αλλάξεις και να βελτιωθείς. Το πιο σημαντικό είναι ορισμένες φορές να καταλαβαίνουμε ότι όσα λέμε εμείς στον εαυτό μας ή οι φίλοι μας δεν είναι αρκετά και χρειαζόμαστε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Διαβάστε ακόμη: Ζωγραφική: Χαλάρωση και ψυχοθεραπεία

Παρότι, η ψυχοθεραπεία αποτελεί (δυστυχώς) ακόμη θέμα ταμπού, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενισχύει τον ψυχισμό μας και μας βοηθάει να κατανοήσουμε πράγματα που δεν ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε παλαιότερα για τον εαυτό μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν ή να υπάρξουν στο μέλλον.

Συντάκτης: Δήμητρα Νιάρχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.