5 διαφορετικοί τρόποι για να μαγειρέψετε… πατάτες!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Μπορεί πολλοί να κατηγορούν τις πατάτες για τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες τους, αλλά η γεύση και η διατροφική αξία τους καταργεί τις ενοχές! Ωστόσο, μερικές φορές το μυαλό «κολλάει» και στερεύουμε από ιδέες για νέες εναλλακτικές συνταγές. Ξεφύγετε λοιπόν από τα τηγανητά και τις απλές πατάτες φούρνου και μάθετε 8 διαφορετικούς τρόπους για να μαγειρέψετε ένα γευστικό πιάτο με πατάτες…

«Σπιτικά» πατατάκια

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε έτοιμα chips, αφού μπορείτε να φτιάξετε «σπιτικά» πατατάκια στο φούρνο! Πείτε «όχι» στη φριτέζα και κόψτε τις πατάτες σε λεπτές στρώσεις. Βάλτε τις φέτες πάνω σε λαδόκολλα και ρίξτε αλάτι, λίγο λάδι και ρίγανη. Ψήστε τα πατατάκια μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα και εάν θέλετε έξτρα γεύση, ρίξτε παρμεζάνα, τσίλι ή σκόρδο.

Ορεκτικό με πατάτα, ζαμπόν και γιαούρτι

Αγοράστε μικρές πατάτες και αφού τις βράσετε, γεμίστε τις με τσένταρ, μπέικον ή καπνιστό σολομό, άνηθο και κρέμα γάλακτος. Βάλτε το ορεκτικό για 15 λεπτά στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενωθούν οι γεύσεις. Εναλλακτικά, ψήστε τις πατάτες για μιάμιση ώρα στο τζάκι, αφού τις τυλίξετε πρώτα με αλουμινόχαρτο. Στο τέλος, χαράξτε τις και ρίξτε μέσα τα παραπάνω υλικά.

Πατάτες deluxe στο φούρνο

Ψήστε τραγανές πατάτες στο φούρνο και γλιτώστε από τις θερμίδες της τηγανητής πατάτας. Αφού προθερμάνετε το φούρνο, πλύντε τις πατάτες και κόψτε τις σε χοντρά κομμάτια με τη φλούδα. Αφού τις ξεπλύνετε ξανά, ρίξτε πάνω τους λάδι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ψήστε τις για 25 λεπτά πάνω σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Έτσι, θα απολαύσετε τέτοιες πατάτες μακέιν… που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Πατατοκεφτέδες (Latkes)

Κόψτε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε κομματάκια, προσθέστε αυγά, αλεύρι, αλάτι και πιπέρι… και τηγανίστε τους κεφτέδες! Μπορεί αυτή η συνταγή να μην είναι «διαίτης», αλλά είναι άκρως απολαυστική. Ρίξτε τους κεφτέδες σε ένα τηγάνι με αρκετό καυτό λάδι και αφήστε τα να ροδίσουν από τις δυο πλευρές. Στο τέλος, τοποθετήστε τους πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Ψωμί από πουρέ πατάτας

Σε αυτή τη συνταγή, ο πουρές πατάτας αντικαθιστά ένα μέρος του αλευριού. Έτσι, το ψωμί γίνεται πιο μαλακό και φρέσκο, χωρίς να έχει την έντονη γεύση πατάτας. Πρόκειται για μια εναλλακτική που προτιμάται από όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση λευκού αλευριού. Τα απαραίτητα είναι τα εξής: νερό, αλεύρι μαγιά, πουρέ πατάτας, βούτυρο και αλάτι. Συμπληρωματικά ρίξτε μέσα στο μείγμα: κρεμμύδι, άνηθο, σπόρους ηλίανθου και θυμάρι.

6 άγνωστα πράγματα για τις πατάτες

– Υπάρχουν περίπου 4.000 διαφορετικές ποικιλίες πατάτας. Άλλες κόκκινες και κίτρινες, άλλες λευκές και μωβ…

– Στη Νότια Αφρική, οι πατάτες γίνονται μπλε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πρόκειται για ένα είδος ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιρλανδία.

– Η πατάτα είναι πλούσια σε άμυλο και μετά από μια διαδικασία ζύμωσης… φτιάχνει ακόμα και βότκα, αρκεί να συνδυαστεί με αιθανόλη (οινόπνευμα)!

– Οι πατάτες βρίσκονται στην τέταρτη θέση της λίστας των παγκόσμιων καλλιεργειών…. μετά το ρύζι , το σιτάρι και το καλαμπόκι.

– Μια μικρή πατάτα περιέχει μόνο 110 θερμίδες… όταν ένα φλιτζάνι ρύζι έχει πάνω από 225!

– Η μεγαλύτερη παραγωγή πατάτας στον κόσμο γίνεται στην Κίνα. Το 2011, οι Κινέζοι παρήγαγαν 88 εκατ. τόνους, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνόλου διεθνώς.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.