4 Τροφές για να βλέπουμε… καλύτερα!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Θέλετε να προσέχετε τα μάτια σας… «σαν… τα μάτια σας»; Δεν θέλετε να σταματήσετε να βλέπετε τον κόσμο όσο καλά τον βλέπετε τώρα; Το φαρμακείο της φύσης μας βοηθά και σε αυτό! Τέσσερις τροφές που θα διατηρήσουν την ματιά σας αετίσια…! Βάλτε τες στο πιάτο σας!

Φράουλες

4 Τροφές για να βλέπουμε... καλύτερα!

Οι φράουλες, επειδή περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία βιταμίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, συνδυάστε τες στα πιάτα σας μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή αλλά και το πεπόνι.

Σολομός

4 Τροφές για να βλέπουμε... καλύτερα!

Πάσχετε από ξηροφθαλμία; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στον σολομό μπορεί να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Άλλες διατροφικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι και τα καρύδια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, ο λιναρόσπορος και οι ελιές. Ο σολομός είναι πολύ καλή πηγή της βιταμίνης D, η βιταμίνη αυτή βοηθά στην προστασία κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί, το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού.

Γλυκοπατάτα

4 Τροφές για να βλέπουμε... καλύτερα!

Οι γλυκοπατάτες, είναι μια καλή πηγή β-καροτίνης, η οποία μειώνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ώχρας κηλίδας. Το σώμα μας μετατρέπει την β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας. Το Β-καροτένιο και η βιταμίνη Α βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των μολύνσεων των ματιών. Β-Καροτίνη μπορούμε επίσης να βρούμε, στα καρότα, στα κολοκύθια αλλά και στα σκούρα πράσινα τρόφιμα όπως το σπανάκι. Όσο για τη βιταμίνη Α, μπορούμε να τη βρούμε και στο συκώτι, στο γάλα και στα αυγά. Για να απορροφηθούν καλύτερα η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Α, χρειάζονται υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

Λάχανο κατσαρό

4 Τροφές για να βλέπουμε... καλύτερα!

Το κατσαρό λάχανο, είναι μια πηγή πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Οι οποίες σχετίζονται με τη βιταμίνη Α και το β-καροτένιο και προστατεύουν τους ιστούς των ματιών από βλάβη του ηλιακού φωτός και μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Επίσης καλές πηγές αυτών των ουσιών είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα ακτινίδια, τα κόκκινα σταφύλια, η κίτρινη κολοκύθα, τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, το μάνγκο και το πεπόνι.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…