Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν αρρωσταίνουμε;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα εξωτερικός παράγοντας, όπως ένα μικρόβιο παρεμβαίνει στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού; Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας και κυρίως γιατί;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι το αποτέλεσμα της εύρυθμης λειτουργίας συστημάτων που αποτελούνται από όργανα και ιστούς. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα εξωτερικός παράγοντας, όπως ένα μικρόβιο παρεμβαίνει στην εύρυθμη λειτουργία του; Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας και κυρίως γιατί;

Μικρόβια

Ένα μικρόβιο το οποίο μολύνει τον οργανισμό μας θέλει συνήθως να εκμεταλλευτεί τους μηχανισμούς ανάπτυξής του και ιδιαιτέρως τα ένζυμα και τις θρεπτικές ουσίες του. Ο οργανισμός, όμως και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται την εισβολή και επιχειρούν με πολλούς τρόπους να αντιμετωπίσουν το μικρόβιο (όχι ιό).

ti_sumvainei_ston_organismo_mas_otan_arrwstainoume

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης ενός μικροβίου είναι ο πυρετός. Ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος με σκοπό να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του και να απενεργοποιηθούν τα ένζυμα που παράγονται. Η αύξηση αυτή μπορεί να εξολοθρεύσει το μικρόβιο, ειδικότερα αν έχουμε νοσήσει ξανά από αυτό.

Αν ο οργανισμός μας αναγνωρίσει το μικρόβιο, ενεργοποιεί αμέσως τα ήδη υπάρχοντα αντισώματα με πιθανό αποτέλεσμα να μην καταλάβουμε απολύτως τίποτα. Ο οργανισμός μας το θανατώνει σχεδόν ακαριαία χωρίς να εμφανίσουμε κάποιο σύμπτωμα ή να νοσήσουμε.

Αντιθέτως, αν ο οργανισμός μας δεν αναγνωρίζει το μικρόβιο, ενδέχεται να χρειαστούμε αντιβίωση και φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μόλυνση από βακτήριο.  Ωστόσο,  η λήψη αντιβίωσης δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα και ελαφρά τη καρδία. Η αντιβίωση δεν είναι παρά ένας ακόμα μικροοργανισμός, ο οποίος επιτίθεται στα επιβλαβή μικρόβια και όχι στα κύτταρά μας.

Είναι πολύ πιθανό εάν λαμβάνουμε πολύ συχνά αντιβίωση να αναπτυχθούν στον οργανισμό μας κύτταρα πιο ανθεκτικά και επιβλαβή, μιας και η αντιβίωση εξολοθρεύει όχι μόνον τα τελευταία αλλά και τη μικροχλωρίδα πολλών οργάνων μας που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Αυτό σημαίνει να κόψουμε την αντιβίωση;

Φυσικά και όχι. Η αντιβίωση έχει σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές και έχει επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής πολλών ανθρώπων καταπολεμώντας πολλές ασθένειες. Θα πρέπει, ωστόσο, να τη χρησιμοποιούμε συνετά και με μέτρο. Ας σκεφτούμε την αντιβίωση σαν μια βόμβα κατά των μικροβίων. Δεν επιθυμούμε να τα εξολοθρεύσουμε όλα, αλλά μόνο τα επιβλαβή για την υγεία μας.

ti_sumvainei_ston_organismo_mas_otan_arrwstainoume

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η αντιβίωση δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα απέναντι στους ιούς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ιοί δεν αποτελούν ξεχωριστούς οργανισμούς, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και τα ένζυμα τους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Οι αντιβιώσεις συνήθως λειτουργούν με 3 τρόπους:

  • Σπάνε την κυτταρική μεμβράνη των οργανισμών και άρα διαλύουν το κύτταρο εντελώς.
  • Διακόπτουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών τους, που είναι βασικό στοιχείο του πολλαπλασιασμού και της δομής τους.
  • Διακόπτουν τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων και συνεπώς και τον πολλαπλασιασμό τους.
  • Κόβουν όλα τα μεταβολικά τους μονοπάτια και τους απαγορεύουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του οργανισμού μας.

Η ίωση δεν είναι μια σταθερή ασθένεια. Δεν αντιμετωπίζουμε τον ίδιο μικροοργανισμό κάθε φορά που αρρωσταίνουμε, αλλά μια παραλλαγή του η οποία δυσκολεύει και αποτρέπει τη μνήμη του οργανισμού μας από την αναγνώρισή του.

Τι κάνουμε όταν έχουμε ίωση;

Δυστυχώς, στην περίπτωση της ίωσης δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν μηχανισμοί άμυνα τους οργανισμού μας όπως οι ιντερφερόνες οι οποίες αποτρέπουν τη σύνδεση και την είσοδο του ιού στο κύτταρο μας. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές και ενδέχεται καμιά φορά να μην καταφέρουν να εμποδίσουν τον ιό από το να μας μολύνει.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η λήψη φαρμάκων δεν ωφελεί και ο οργανισμός θα πρέπει να αντιμετωπίσει με τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας. Το να καταναλώνουμε παυσίπονα και αντιπυρετικά καταπολεμά απλώς το σύμπτωμα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να επεκτείνει την διάρκεια ανάρρωσης. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον πυρετό να ανεβαίνει χωρίς να λάβουμε φαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά, με τις παραπάνω πληροφορίες, αφότου έχουμε κατανοήσει με ποιον τρόπο λειτουργεί ο οργανισμός μας σε περίπτωση μόλυνσης από κάποιο παθογόνο μικρόβιο ή από κάποιον ιό, μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση μικροβιακής ή υιικής μόλυνσης. Ωστόσο, το να προχωρήσουμε μόνοι μας σε διάγνωση αποφεύγοντας να συμβουλευτούμε τον γιατρό σας δεν συνίσταται καθώς ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.