Τι περιμένουμε από τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας το 2024;

Συντάκτης: Flowmagazine

Για το 2024 οι δύο τομείς από τους οποίους αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες, από κάθε άποψη, εξελίξεις είναι αυτοί της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το 2023 ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης και είναι βέβαιο ότι κάθε κλάδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ΑΙ προς όφελος του και συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες αιχμής αλλά και κάθε είδους επιστημονικές ανακαλύψεις θα δούμε να παρουσιάζονται πολλά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα κλάδους από τους οποίους οι ειδικοί αναμένουν εξελίξεις επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γενετική νοημοσύνη

Ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης που έφερε στη ζωή μας το ChatGPT και τα ανταγωνιστικά σε αυτό προγράμματα έχει φέρει επανάσταση σε διάφορους τομείς, επιτρέποντας στις μηχανές να δημιουργούν περιεχόμενο που μοιάζει με εργασία που δημιουργείται από τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τη δημιουργία κειμένου έως τη σύνθεση εικόνων, ακόμη και τη σύνθεση μουσικής.
Οι συνεχώς διευρυμένες εφαρμογές της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης υπόσχονται μια νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε και δημιουργούμε περιεχόμενο στην ψηφιακή εποχή. Το 2024 αναμένεται να συνεχιστεί με καθημερινό ρυθμό η εμφάνιση νέων εφαρμογών και εργαλείων γενετικής νοημοσύνης κάθε είδους και χρήσης. 

Να σημειωθεί ότι από κοντά θα ακολουθεί και ο κλάδος της μηχανικής μάθησης που ήταν ο σταρ του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πριν την έλευση της γενετικής νοημοσύνης. Αναμένονται εντυπωσιακές εξελίξεις και στη μηχανική μάθηση είτε με εμφάνιση τεχνολογιών που θα βασίζονται αποκλειστικά σε αυτόν τον κλάδο τεχνολογίας ή πιθανώς με τη συμμετοχή του σε τεχνολογίες μαζί με τη γενετική νοημοσύνη.

Δεδομενοποίηση

Η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου βασίζεται σε συσκευές και συστήματα που τροφοδοτούνται από δεδομένα. Οι ειδικοί το αποκαλούν «Datafication» και με αυτό τον όρο περιγράφουν την τροποποίηση των ανθρώπινων αγγαρειών και εργασιών σε τεχνολογία που βασίζεται σε δεδομένα. 

Από τα smartphone μας, τις βιομηχανικές μηχανές και τις εφαρμογές γραφείου μας μέχρι τις συσκευές που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη και οτιδήποτε άλλο, τα δεδομένα είναι εδώ για να μείνουν για περισσότερο από όσο μπορούμε να θυμηθούμε ποτέ! Έτσι, για να διατηρούμε τα δεδομένα μας αποθηκευμένα σωστά και με ασφάλεια και ασφάλεια, έχει γίνει μια απαιτούμενη εξειδίκευση στην οικονομία μας.

Το Datafication οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για επαγγελματίες πληροφορικής, επιστήμονες δεδομένων, μηχανικούς, τεχνικούς, διευθυντές και πολλά άλλα. Ακόμη πιο χρήσιμο είναι ότι όποιος έχει καλή γνώση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει μια πιστοποίηση σε ειδικότητες που σχετίζονται με δεδομένα για να βρει δουλειά σε αυτόν τον χώρο. Οι εργασίες δεδομένων αφορούν περισσότερο δεξιότητες παρά προσόντα μεγάλου επιπέδου.

Εκτεταμένη Πραγματικότητα

Η εκτεταμένη πραγματικότητα (Extended Reality) περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες προσομοίωσης από την εικονική πραγματικότητα, την επαυξημένη πραγματικότητα έως τη μικτή πραγματικότητα και οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο. Είναι μια σημαντική τεχνολογική τάση αυτή τη στιγμή δημιουργώντας μια νέα εμπειρία στους χρήστες της συνδυάζοντας όλες αυτές τις τεχνολογίες που στοχεύουν στο να δημιουργούν ρεαλιστικά εικονικά περιβάλλοντα μέσα ή παράλληλα στο πραγματικό. Οι εφαρμογές του ER είναι ανεξάντλητες και καλύπτουν όλους τους χώρους από τον κόσμο των videogames μέχρι την ιατρική.

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Η τεχνολογία του 3D Printing μετράει πλέον σχεδόν δύο δεκαετίες ζωής και μετά από μια… κοιλιά που έκανε μετά την εμφάνιση των πρώτων εντυπωσιακών εφαρμογών της επανήλθε τα τελευταία δύο χρόνια με νέες προηγμένα τεχνολογίες με τις οποίες από τη μια πλευρά κατασκευάζονται ολοένα και πιο σύνθετα και προηγμένα εργαλεία, ενώ από την άλλη πλευρά μπορούν να κατασκευάζονται ολοένα και μεγαλύτεροι σε μέγεθος αλλά και σύνθετοι χώροι διαμονής ή/και εργασίας ανθρώπων. 

Αυτές οι νέες τεχνολογίες 3D Printing θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία αρχικά βάσεων και στη συνέχεια οικημάτων κάθε είδους στις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη. Αναμένονται επίσης μέσα στο 2024 σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα των προσθετικών οργάνων με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Γονιδιωματική

Φανταστείτε μια τεχνολογία που μπορεί να μελετήσει και να χρησιμοποιήσει το DNA σας για να βελτιώσει την υγεία σας βοηθώντας σας να καταπολεμήσετε ασθένειες και οτιδήποτε άλλο. Η γονιδιωματική είναι ακριβώς αυτή η τεχνολογία που μελετά τη σύνθεση γονιδίων, τη χαρτογράφηση, τη δομή τους κλπ. 

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον ποσοτικό προσδιορισμό των γονιδίων σας και να οδηγήσει στην εύρεση ασθενειών ή οποιονδήποτε πιθανών προβλημάτων που μπορεί αργότερα να αποτελέσουν πρόβλημα υγείας. Όταν πρόκειται για μια εξειδίκευση όπως η Γονιδιωματική, μπορεί κανείς να βρει μια ποικιλία από τεχνικούς αλλά και μη τεχνικούς ρόλους.

Οι τεχνικές εργασίες σε αυτόν τον τομέα αφορούν το σχεδιασμό, την ανάλυση και τη διάγνωση, ενώ οι μη τεχνικές εργασίες αφορούν υψηλότερα επίπεδα έρευνας και θεωρητικής ανάλυσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μεγάλα επιτεύγματα στον τομέα αυτό.

Ενεργειακές λύσεις

Σε ένα πλανήτη που μεταβάλλεται προς το δυσμενέστερο όχι μόνο για την ανθρωπότητα αλλά για τις περισσότερες αν όχι όλες τις μορφές ζωής εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής η εμφάνιση νέων πιο αποδοτικών φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Το 2024 αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους διαφόρων ειδών καινοτόμες από κάθε άποψη πηγές ενέργειας που θα προσφέρουν υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα χωρίς παράλληλα να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τις πρώτες μέρες του νέου έτους αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα αυτοκίνητα που θα κινούνται με μπαταρίες ιόντων νατρίου που είναι μια νέα τεχνολογία που υπόσχεται περισσότερα οφέλη για καταναλωτές και περιβάλλον από τις μπαταρίες ιότνων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το υδρογόνο επίσης αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το 2024 ως βασική ή και μοναδική πηγή ενέργειας σε πολλών ειδών εφαρμογές από τα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη και τα πλοία ως τη βιομηχανία.

Βιο-υλικά

Ειδικοί κάνουν λόγο για μια νέα γενιά υλικών που θα κάνει την εμφάνιση της το 2024 τα οποία ανήκουν στον κλάδο των βιο-υλικών και θα φέρουν επανάσταση κυρίως στον τομέα της ιατρικής.

Ένα παράδειγμα είναι τα βιοηλεκτρονικά υλικά, τα οποία σχηματίζουν διασυνδέσεις μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών και του ανθρώπινου σώματος όπως τα συστήματα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που αναπτύσσουν διάφορες εταιρείες με στόχο να επιτρέψουν την επικοινωνία μέσω υπολογιστών ή και κινητών τηλεφώνων σε άτομα που εξαιτίας ασθενειών ή ατυχημάτων αδυνατούν να επικοινωνήσουν με άλλο τρόπο παρά μόνο αν κάποιος/κάτι αναγνωρίζει τι σκέφτονται.

Τα βιοηλεκτρονικά υλικά είναι συχνά υβρίδια ή σύνθετα υλικά, που ενσωματώνουν υλικά νανοκλίμακας, αγώγιμα πολυμερή υψηλής τεχνολογίας και βιοαπορροφήσιμες ουσίες. Οι συσκευές που αναπτύχθηκαν πρόσφατα μπορούν να εμφυτευθούν, να χρησιμοποιηθούν προσωρινά και στη συνέχεια να επαναρροφηθούν με ασφάλεια από το σώμα χωρίς να απαιτείται αφαίρεση. Βιο-υλικά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων και την ανάπτυξη μεταμοσχεύσεων που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα των ασθενών.

Επί του παρόντος αυτή η τεχνολογία αξιοποιείται στη μελέτη της αρχιτεκτονικής οργάνων, όπως τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα καρδιάς για καρδιακές διαταραχές και τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα πνευμόνων για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Τα εξειδικευμένα βιομελάνια ενισχύουν την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία των 3D εκτυπωμένων οργάνων, δομών και αποτελεσμάτων.

Διάστημα

Μια επανδρωμένη αποστολή με προορισμό της Σελήνη χωρίς να γίνει όμως προσεδάφιση βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στη κορυφή της λίστας των προγραμματισμένων για το 2024 δράσεων της διαστημικής βιομηχανίας. Η έναρξη εντός του 2024 δημιουργίας ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για την υποστήριξη των επανδρωμένων αποστολών τόσο στο φυσικό μας δορυφόρο όσο και αργότερα στον Άρη είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική όπως επίσης και η εκτόξευση της αποστολής που θα εξερευνήσει παγωμένα φεγγάρια του Δία τα οποία η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς πιθανώς φιλικούς στη παρουσία της ζωής.

Είναι επίσης προγραμματισμένες εκατοντάδες αποστολές διαφόρων ειδών και ερευνητικών τομέων. Επίσης ο στόλος των διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων και παρατηρητηρίων αναμένεται να προσφέρει σε καθημερινή βάση εντυπωσιακές ανακαλύψεις από το Σύμπαν.

Συμπεριφορικό Διαδίκτυο

Το Internet of Behavior (IoB) είναι μια νέα και αναδυόμενη τεχνολογία που συνδυάζει τη δύναμη της ανάλυσης δεδομένων με την κατανόηση μας για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από αισθητήρες, φορητές συσκευές και άλλες πηγές, το IoB έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει νέες πληροφορίες για τη συμπεριφορά, τις προτιμήσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ανθρώπων.

Το 2024 το IoB αναμένεται να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο εισερχόμενο σε κλάδους της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η μηχανική μάθηση αλλά και σε τομείς όπως η προγνωστική ανάλυση. Αυτό θα επιτρέψει στο IoB να παρέχει ακόμη πιο εξατομικευμένες και στοχευμένες αναλύσεις και υπηρεσίες από την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση μέχρι το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Μία από τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές του IoB είναι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά μας και παρακολουθώντας τις μετρήσεις υγείας μας, το IoB μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να παρέχουν πιο ακριβή και εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. 

Στον κόσμο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, το IoB μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα τους πελάτες τους και να τους στοχεύσουν με πιο σχετικά και εξατομικευμένα μηνύματα. Αναλύοντας τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, το IoB μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές εκστρατείες μάρκετινγκ και να βελτιώσουν την αφοσίωση των πελατών τους.
 
EDGE COMPUTING

H τεχνολογία εξελίσσεται με υπερηχητικές ταχύτητες και οι αναδυόμενοι τομείς των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των τεχνολογιών εικονικής, επαυξημένης, μικτής και εκτεταμένης πραγματικότητας, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), της τεχνητής νοημοσύνης κ.α. απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, αποθηκευτικό χώρο και δυνατότητες γρήγορης επεξεργασίας δεδομένων με τα υπάρχοντα συστήματα (υπολογιστές, διακομιστές (servers), αποθηκευτικά μέσα κ.α.) να μην μπορούν να καλύψουν με επάρκεια τις σημερινές ανάγκες πολύ περισσότερο τις ολοένα και πιο αυξανόμενες του άμεσου μέλλοντος.

Κάπου εδώ εισέρχεται ο νέος κλάδος του EDGE Computing ο οποίος ενσωματώνει νέες τεχνολογίες αιχμής που φιλοδοξούν να καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού επιτρέποντας την συγκέντρωση, αποθήκευση και επεξεργασία του τεράστιου δεδομένων που παράγεται ανά δευτερόλεπτο στον ψηφιακό κόσμο και επιτρέποντας στη συνέχεια την απρόσκοπτη και ταχύτατη μετάδοση των δεδομένων εκεί όπου πρέπει αυτά να κατευθυνθούν για να λειτουργήσει ομαλά ο ηλεκτρονικός κόσμος του 2024.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…