Είστε έτοιμοι για ένα μαγικό ταξίδι με το σύννεφο;

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Το βιβλίο του Μάρκο Σκαλτσόνε, με τίτλο “Ταξίδι με το σύννεφο”, είναι από τα βιβλία που πρέπει να έχει όποιος δουλεύει ή ζει με παιδιά. Μια υπέροχη ιστορία, στα όρια του αριστουργήματος, που μαγεύει με το κείμενο και την εικονογράφησή του.

Ένας φίλος μου λέει ότι υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που τους κοιμούνται τους σκουντάς και ξυπνούν, εκείνοι που τους σκουντάς και σου λένε “πέντε λεπτάκια ακόμα” και πράγματι μετά από 5-10 λεπτά ξυπνούν και σηκώνονται και εκείνοι που σου λένε “άσε με” ή “θα σηκωθώ σε λίγο” και φυσικά δεν σηκώνονται ποτέ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Βρέχει. Το καπέλο δεν μπορεί να σε προστατέψει. Τα χωράφια έχουν γίνει λασπότοποι. Οι κεραυνοί έκαψαν τις ροδιές, ο αέρας έριξε τα μήλα. Τα παιδιά κρύβονται στα σπίτια, οι μεγάλοι επιδιορθώνουν τις στέγες που στάζουν. Και η βροχή συνεχίζεται. Βρέχει τόσο που δεν βλέπεις μπροστά σου τίποτα. Ένα παιδί ανεβαίνει στο βουνό. “Εεε, σύννεφο! Σταμάτα να βρέχεις!”, ούρλιαξε σε ένα σύννεφο που είδε μπροστά του να κοιμάται. “Είσαι κάτι;” το ρώτησε το σύννεφο. “Εμείς τα σύννεφα γεννιόμαστε κοιμισμένα, κανείς δεν ξέρει πού, και μέχρι ΚΑΤΙ να μας ξυπνήσει, είμαστε αναγκασμένα να βρέχουμε εκεί που ξεκουραζόμαστε”, είπε στο παιδί. Και τότε, αφού το παιδί είχε ξυπνήσει το σύννεφο ανεβαίνει πάνω του και ξεκινούν ένα ταξίδι μοναδικό …

Διαβάστε επίσης: Επιστήμη και τεχνητή νοημοσύνη – Ένα ταξίδι στο χρόνο

Γιατί είναι τόσο ενδιαφέρον βιβλίο;

Από την καταστροφή και την εσωστρέφεια, από το ανάθεμα και το “γιατί να μου συμβεί αυτό;”, το άπειρο σύννεφο με πιλότο την σοφία, τη σύνεση και το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς ενός ανθρώπου, γίνεται μεταμορφωτική και αναγεννητική δύναμη που ποτίζει τη γη, χαρίζει ζωή σε τόπους άνυδρους, που υποφέρουν από πυρκαγιές, ξηρασίες, ζέστη. Και μάλιστα αυτό το πετυχαίνει διώχνοντας τις λέξεις από το βιβλίο του, αφήνοντας τις εικόνες να μιλήσουν με τη δική τους δύναμη και δίνοντας το λόγο στο βλέμμα, τη σκέψη και την εκφραστική δυνατότητα του αναγνώστη να εξηγήσει και να δώσει πνοή στην ιστορία.

Η εικονογράφησή του Σκαλτσόνε καθηλώνει. Με την απλότητα των γραμμών του ήδη από το εσώφυλλο, αισθάνεσαι αμέσως πως κάτι ασυνήθιστο θα ξεφυλλίσεις. Απλότητα, λοιπόν, στις γραμμές και τις μορφές, παιχνίδι με τις σκιές, τους αντικατοπτρισμούς, την ομιχλώδη ατμόσφαιρα της βροχής και την γεωμετρία της φύσης .

Ο γιός μου το βρήκε πρωτότυπο και αρκετά ενδιαφέρον. Για παιδιά 4-7 ετών περίπου.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…