Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας και πώς θα την ελέγχουμε

Συντάκτης: Flowmagazine

Βασικές ερωτήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε όλους μας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι αν τελικά θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας και αν θα μπορούμε να την ελέγχουμε. Εδώ δίνονται ρεαλιστικές απαντήσεις και για τα δύο.

Θα λύσει όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να συμφωνήσουμε πάνω στο ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, γιατί ως είδος μάς χαρακτηρίζει γενικότερα η μυωπική τάση να βλέπουμε τα τοπικά μας προβλήματα ως πιο σημαντικά. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν είναι ούτε τοπικό ούτε θεωρητικό ζήτημα. Όπως θεωρητικό ζήτημα δεν είναι και η τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχει μια τεχνο-ουτοπιστική προσέγγιση στους κύκλους των τεχνόφιλων η οποία δεν θέλει να ακούει καθόλου για κινδύνους.

Πολλοί πιστεύουν ότι, επειδή τα πράγματα εξελίχθηκαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο παρελθόν, έτσι θα συνεχίσουν και στο μέλλον. Βέβαια, ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ στον Μαύρο Κύκνο έχει άλλη άποψη. Η πραγματικότητα δεν παύει να μας εκπλήσσει. Η τεχνητή νοημοσύνη, αν και είχε φτάσει σε πολύ εξελιγμένο στάδιο το 2020, δεν κατάφερε να προβλέψει την πανδημία του κορωνοϊού. Βοήθησε ωστόσο στην αντιμετώπισή της, στην ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Είναι βέβαιο ότι θα αναθέτουμε στις μηχανές ολοένα και περισσότερα έργα, αλλά οι σημαντικές τελικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να δίνονται από εμάς. Η ανθρώπινη επίβλεψη δεν αναμένεται να βγει από το κάδρο.

Κάποτε, στο κόκπιτ των αεροπλάνων βρίσκονταν πέντε άνθρωποι, ενώ σήμερα μόλις δύο. Πρακτικά, οι πιλότοι συμμετέχουν μόνο στην απογείωση και στην προσγείωση, ωστόσο προβλέπεται το καθεστώς αυτό να μην αλλάξει. Ακόμη και στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, κάποιος θα πρέπει να κάθεται στη θέση του υπευθύνου. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, ασθένειες, περιβαλλοντικές κρίσεις, ακόμη και τη φτώχεια. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα όχι της ίδιας της τεχνολογίας, αλλά των πολιτικών επιλογών που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Ως πολιτικό εργαλείο, η υποβοηθούμενη από τη μηχανή λήψη αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει τις δημοκρατίες, αλλά μπορεί και να φέρει παγκοσμίως έναν άνευ προηγουμένου αλγοριθμικό ολοκληρωτισμό. Όλα αυτά εξαρτώνται από το συλλογικό μας όραμα, καθώς η τεχνολογία είναι μέσο και όχι σκοπός. Η ανθρωπότητα μπορεί να βασίζει τις ελπίδες της στην τεχνητή νοημοσύνη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα χάσει την πίστη της στον ίδιο τον άνθρωπο.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας και πώς θα την ελέγχουμε

Δεν ελέγχεται; Ο πρώτος μεγάλος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη

Όπως όλες οι τεχνολογίες, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη εντάσσεται μέσα στα κανονιστικά πλαίσια κάθε χώρας, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους της. Για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα ειδική μέριμνα παγκοσμίως. Ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμα στάδια. Ο πάγιος δισταγμός των νομοθετών όταν έρχονται αντιμέτωποι με αναδυόμενες τεχνολογίες είναι να μην πληγεί η καινοτομία και να μη θυσιαστούν τα δυνητικά οφέλη στον βωμό μιας υπερβολικής προστατευτικότητας. Το μεγάλο και κοινότοπο πρόβλημα με τις εκθετικές τεχνολογίες είναι ότι εξελίσσονται ραγδαία και ότι οι κυβερνήσεις δεν προλαβαίνουν την πρόοδό της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται σύντομα να ψηφίσει τον πρώτο μεγάλο νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, που τον ονομάζει AI Act (Πράξη για την ΤΝ), με τον οποίο θα επιχειρηθεί να μπουν κάποιοι σημαντικοί κανόνες. Η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση βάσει κινδύνου. Στην κορυφή της επονομαζόμενης «πυραμίδας κινδύνου» βρίσκονται εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που θα απαγορευτούν, όπως για παράδειγμα η χρήση λογισμικών που βαθμολογούν κοινωνικά τους πολίτες και η αναγνώριση προσώπων σε ζωντανό χρόνο, με εξαίρεση την επιβολή του νόμου. Στη βάση της πυραμίδας υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες έχουν περιορισμένο ρίσκο, και άρα γίνονται αποδεκτές. Ο νόμος αυτός, ο οποίος συζητείται ήδη τρία χρόνια, δεν έχει προλάβει την έλευση του ChatGPT, γι’ αυτό θα χρειαστεί ενδεχομένως να αναθεωρηθεί. Καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ο νόμος αυτός θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή με περισσότερο έλεγχο και διαφάνεια της σπουδαίας αυτής τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχεται, και θα ελεγχθεί κατάλληλα, αρκεί στην πορεία να μην κάνουμε κάποιο ανόητο λάθος. Είναι στο χέρι μας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…