Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε χόμπι

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Ένα χόμπι που απολαμβάνουμε μας φέρνει χαρά και εμπλουτίζει τη ζωή μας. Πέρα από την διασκέδαση που μας παρέχει στον ελεύθερο χρόνο, μας δίνει και την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες.

Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσουμε ένα χόμπι είναι να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να εξερευνήσουμε. Αλλά μόλις βρούμε ένα χόμπι που πραγματικά απολαμβάνουμε, τότε παθιαζόμαστε με αυτό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα χόμπι:

1. Ενδιαφέρον. Με τα χόμπι δημιουργούμε εμπειρίες και ιστορίες που μπορούμε να μοιραστούμε. Επιπλέον, αποκτούμε γνώσεις που μπορούμε να διδάξουμε σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

2. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Τα χόμπι μας δίνουν έναν τρόπο να απαλλαγούμε από το άγχος της καθημερινής ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να βρούμε την ευχαρίστηση σε δραστηριότητες που δεν αφορούν την εργασία.

3. Υπομονή. Για να αναπτύξουμε ένα νέο χόμπι, πρέπει να μάθουμε πρώτα τον τρόπο και, επομένως, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ώστε να χτίσουμε σιγά-σιγά τις δεξιότητές μας.

4. Κοινωνικοποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα χόμπι μπορούμε να το κάνουμε μαζί με άλλους ανθρώπους .Αν περιλαμβάνει συμμετοχή σε μια λέσχη, έναν αγώνα ποδοσφαίρου κ.λπ., ένα χόμπι αποτελεί τον τέλειο τρόπο για να συναντήσουμε άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς.

5. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Συνήθως, όταν ξεκινάμε μια δραστηριότητα και αφιερωνόμαστε σε αυτήν, τυχαίνει να γινόμαστε αρκετά καλοί. Κάθε τέτοια δραστηριότητα είναι μια παραπάνω ευκαιρία για να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και, επομένως, να αναπτύξουμε την υπερηφάνειά μας για κάτι που έχουμε επιτύχει.

6. Μειώνει την πλήξη. Τα χόμπι είναι το κατάλληλο εργαλείο ,για εμάς, όταν δεν έχουμε κάποια άλλη υποχρέωση και θέλουμε να γεμίσουμε τον χρόνο μας. Μας δίνουν, επίσης, μια δραστηριότητα, με την οποία μπορούμε να ενθουσιαστούμε.

7. Αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες. Το χόμπι στο οποίο αφιερώνουμε χρόνο οδηγεί στις ανάπτυξη των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων μας. Περνώντας έτσι τον χρόνο μας, γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε αυτό.

8. Αυξάνει τις γνώσεις. Μαζί με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, αποκτούμε επίσης νέες γνώσεις μέσω της ανάπτυξης του χόμπι που έχουμε επιλέξει.

9. Δίνει μια διαφορετική προοπτική για τα πράγματα. Ανεξάρτητα από το είδος του χόμπι που έχουμε επιλέξει, σίγουρα θα γνωρίσουμε νέες ιδέες. Τα χόμπι μας βοηθούν να μεγαλώσουμε με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής μας  σε νέες απόψεις και σε νέους τρόπους να κοιτάζουμε τα πράγματα.

10. Είναι δραστηριότητα-πρόκληση. Όταν επιλέγουμε το χόμπι με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε, αυτομάτως συμμετέχουμε σε νέες και δύσκολες δραστηριότητες. Εάν δεν θεωρούμε ότι το χόμπι είναι πρόκληση, τότε δεν θα το βρούμε και ελκυστικό και, επομένως, θα είναι λιγότερο ευχάριστο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα άλλο, καλύτερο.

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.