Γιατί είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε αρνητικά;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Γιατί επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα αρνητικές εμπειρίες της ζωής μας; Είναι εγγενής η κλίση μας προς τον πεσιμισμό;

Ο πεσιμισμός, η τάση να επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές εμπειρίες κι όχι στα θετικά της ζωής αποτελεί ζήτημα που απασχολεί ψυχολόγους και ερευνητές. Πρόκειται λοιπόν για εγγενή κλίση του ανθρώπου; Γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται συνήθως αρνητικά;

Εξέλιξη

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες υποστηρίζει πως ο πεσιμισμός έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες. Στην προσπάθεια των προγόνων μας για επιβίωση, η ικανότητα να αναγνωρίζουν και να θυμούνται πιθανούς κινδύνους ήταν ζωτικής σημασίας. Όσοι ήταν πιο ευαίσθητοι στα αρνητικά ερεθίσματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τους κινδύνους και, ως εκ τούτου, να επιβιώσουν και να περάσουν το γονίδιο αυτό στην επόμενη γενιά. Έτσι, αυτή η κλίση ενσωματώθηκε στη γνωστική αρχιτεκτονική μας ως ένας προσαρμοστικός μηχανισμός.

Ανίχνευση κινδύνου και επιβίωση

Από εξελικτικής σκοπιάς, η εστίαση του εγκεφάλου στις αρνητικές εμπειρίες μπορεί να προσληφθεί ως στρατηγική επιβίωσης. Σε μια εποχή με φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους διαρκώς, η εγρήγορση αποτελούσε σημαντικό πλεονέκτημα. Η επιβίωση των προγόνων μας εξαρτιόταν από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν άμεσα στους κινδύνους.

Νευροβιολογία και πεσιμισμός

Νευροεπιστημονικές μελέτες εξετάζουν τον ρόλο του εγκεφάλου όσον αφορά την τάση του προς τον πεσιμισμό. Η αμυγδαλή, βασικό τμήμα του εγκεφάλου στην επεξεργασία συναισθημάτων, ιδίως του φόβου, διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Ανταποκρίνεται πιο έντονα στα αρνητικά ερεθίσματα, βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη αποθήκευση αρνητικών εμπειριών στη μνήμη.

giati_eimaste_programmatismenoi_na_skeftomaste_arnhtika

Αυτή η υψηλή ευαισθησία στα αρνητικά γεγονότα ή τους κινδύνους είναι αποτέλεσμα της περίπλοκης φύσης του εγκεφάλου, διαμορφωμένης από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.

Αποδοτικότητα του εγκεφάλου

Ο πεσιμισμός συνδέεται επίσης με την ενσωματωμένη τάση του εγκεφάλου για βέλτιστη απόδοση. Οι αρνητικές πληροφορίες συνήθως δρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ευημερίας μας, απαιτώντας άμεση προσοχή και νοητικούς πόρους. Συνεπώς, ο εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα στην επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων, επιτρέποντάς μας να αντιδρούμε γρήγορα σε πιθανούς κινδύνους ή προκλήσεις.

Κοινωνική σκοπιά

Οι άνθρωποι, ως εγγενώς κοινωνικά όντα, έχουν αναπτύξει μια ευαισθησία σε αρνητικές κοινωνικές ενδείξεις ως μέσο διατήρησης της κοινωνικής αρμονίας και αποφυγής πιθανών συγκρούσεων. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία σε αρνητικές πληροφορίες κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Πολιτισμικές και ψυχολογικές επιδράσεις

Ενώ ο πεσιμισμός έχει ξεκάθαρες εξελικτικές ρίζες, πολιτισμικοί και ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωσή του. Τα πολιτισμικά πρότυπα, η ανατροφή και οι προσωπικές εμπειρίες διαμορφώνουν περαιτέρω την προδιάθεση των ατόμων για αρνητική σκέψη.

Επιπλέον, η κοινωνική έμφαση σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και επίλυσης προβλημάτων μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της απαισιοδοξίας.

Ξεπερνώντας τον πεσιμισμό

Η κατανόηση του πεσιμισμού αποτελεί κρίσιμο βήμα για να ξεπεράσουμε τον αντίκτυπό του στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία  (CBT) και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, είναι μερικές από τις θεραπευτικές μεθόδους που στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση των αρνητικών προτύπων σκέψης και στην προώθηση μιας πιο ισορροπημένης προοπτικής.

giati_eimaste_programmatismenoi_na_skeftomaste_arnhtika

Συμπέρασμα

Στον μεγάλο καμβά της ανθρώπινης γνώσης, ο πεσιμισμός παραμένει ένα συναρπαστικό και περίπλοκο νήμα, υφασμένο από εξελικτικές πιέσεις και τους λεπτούς νευρικούς μηχανισμούς. Ενώ αυτή η εγγενής τάση προς τον πεσιμισμό εξυπηρετούσε επιτυχώς τους προγόνους μας στον αγώνα για επιβίωση, η αναγνώριση και η διαχείριση αυτής της προδιάθεσης στο σύγχρονο πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ευημερίας και την καλλιέργεια μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής για τη ζωή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.