Πώς η αρνητική σκέψη μας εγκλωβίζει σε αρνητικό τρόπο σκέψης!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Χωρίς να καταλάβουμε πότε, μια αρνητική σκέψη οδηγεί σε μια άλλη και σε άλλες τόσες. Ποιες είναι οι συνέπειες των αρνητικών σκέψεων και πώς τις σταματάμε;

Φέρνετε πάντα την καταστροφή;

Προσέξτε τη διατύπωση αυτής της ερώτησης, δεν είναι καθόλου τυχαία. Αν διαβάζετε αυτή την πρόταση και σκέφτεστε «η ζωή μου όλη», δεν είστε μόνοι σας. Πρώτα από όλα, συγχαρείτε τον εαυτό σας για αυτό το πρώτο βήμα αυτογνωσίας. Έπειτα σκεφτείτε το εξής: η καταστροφική σκέψη είναι πολύ εύκολο να υιοθετηθεί.

Από την παιδική μας ηλικία, οι γονείς μας φοβούνται μην πάθουμε κάτι.

Κάθε μέρα ακούμε άσχημα νέα στις ειδήσεις.

Δεχόμαστε πίεση στη δουλειά μας και αγχωνόμαστε για τα έξοδα διαβίωσής μας.

Και το κυριότερο; Πολλές φορές επηρεαζόμαστε από την αρνητική διάθεση των γύρω μας και αρχίζουμε και εμείς να παραπονιόμαστε για την τύχη μας.

Δείξτε κατανόηση απέναντι στον εαυτό σας, στην τάση του εγκεφάλου να σκέφτεται αρνητικά προκειμένου να επιβιώσει και θα μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αρνητική σκέψη στη ρίζα της.

Το αποτέλεσμα της αρνητικής σκέψης στη ζωή μας

Ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα. Αγχώνεστε στη δουλειά και σκέφτεστε ότι πρέπει να είστε τέλειοι, αλλιώς θα σας απολύσουν. Ενώ στην αρχή το στρες αυτό μπορεί να σας κινητοποιήσει, στη συνέχεια θα σας ωθήσει να σκεφτείτε αρνητικά για τον εαυτό σας σε σημείο που να παραλύετε από τον φόβο της αποτυχίας και την τελειομανία. Το αποτέλεσμα; Μειώνεται δραματικά η απόδοσή σας στη δουλειά και αυτό που φοβάστε γίνεται.

Στην περίπτωση των ερωτικών σχέσεων, μια παρόμοια κατάσταση οδηγεί σε τοξικές συμπεριφορές, όπως η ζήλεια, με αποτέλεσμα ο σύντροφός μας να νιώθει ότι πνίγεται από αυτή τη σχέση, και η κατάληξη είναι η αναμενόμενη.

Η συνιστώσα όλων αυτών ποια είναι; Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι αρνητικό, αυτό όντως θα συμβεί. Δεν είναι αποτέλεσμα μαγείας, γκαντεμιάς ή κακής μοίρας, είναι λογική συνέπεια της συμπεριφοράς που υιοθετούμε λόγω των σκέψεων που κάνουμε.


Διαβάστε επίσης: Πώς η αυτοεκπληρούμενη προφητεία ή φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, επηρεάζει την απόδοσή μας


Η συμπεριφορά μας επηρεάζει και τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας. Για παράδειγμα, αν παραπονιόμαστε στους άλλους για τον σύντροφό μας, είναι λογικό να λειτουργήσει και αυτός ανάλογα απέναντί μας.

Η λύση: θετική σκέψη

Ας ξεκινήσουμε με το τι ΔΕΝ είναι θετική σκέψη: ένα ροζ συννεφάκι στο οποίο ζούμε και λέμε ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν από μόνα τους. 


Διαβάστε επίσης: Θετική σκέψη ακόμα και όταν όλα πάνε «στραβά»


Η θετική σκέψη είναι η πεποίθηση ότι η ζωή μας είναι στο χέρι μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στη δουλειά ή στη σχέση, τα αντιμετωπίζουμε κατευθείαν με συζήτηση και διαπραγματεύσεις.

Ακόμα και σε καταστάσεις που δεν είναι στο χέρι μας, έχουμε ήδη ένα κομμάτι το οποίο πράγματι μπορούμε να διαχειριστούμε, και αυτό είναι οι κινήσεις μας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ξέρουμε πώς θα πάει η οικονομία, αλλά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας σε θέσεις εργασίας που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία που θέλουμε.

Το μυστικό είναι ένα: πολλά από τα πράγματα που φοβόμαστε ότι θα γίνουν δεν γίνονται. Μπορούμε λοιπόν θετικά να λέμε «τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν», αντί για «δεν υπάρχει χειρότερη συμφορά από αυτή που έπαθα». Δοκιμάστε και δείτε πώς νιώθετε.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…