“Έξυπνα” γυαλιά βοηθούν τα άτομα με απώλεια όρασης

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Κατασκεύασαν “έξυπνα” γυαλιά που βελτιώνουν την όραση των ατόμων που βλέπουν θολές εικόνες λόγω προβλήματος στα μάτια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ισχυρίζονται ότι διαθέτουν φακούς που εξελίσσουν την εικόνα των κοντινών ανθρώπων ή αντικειμένων, χαρίζοντας έτσι μια πιο σαφή αίσθηση του χώρου. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών, χαρακτηρίζοντας σημαντική την εφεύρεση για εκατομμύρια ανθρώπους…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 70χρονη Lyn Oliver, που από τα 20 της χρόνια διαγνώστηκε με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και βλέπει “θολά και με πιτσιλιές”. Η γυναίκα κυκλοφορεί μαζί με τον σκύλο-οδηγό της, τη Jess, όπως άλλοι 2 εκατ. πολίτες στην Αγγλία, οι οποίοι σύμφωνα με το BBC, έχουν χάσει μερικώς την όρασή τους. Ωστόσο, τα “έξυπνα” γυαλιά έρχονται για να κάνουν τη διαφορά στις ζωές τους… αφού χάρη στην ειδικά προσαρμοσμένη κάμερα 3D, οι εικόνες μετατρέπονται σε πιο καθαρές και φωτεινές.

Πιο συγκεκριμένα, περνούν υπό επεξεργασία από υπολογιστή και σε χρόνο dt προβάλλονται πάνω στους φακούς, με αποτέλεσμα να γίνονται αμέσως αντιληπτοί όλοι όσοι βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του χρήστη. “Όποιος φορέσει τα γυαλιά, θα είναι σε θέση να εντοπίσει τους κινδύνους του εδάφους και να μην σκοντάφτει συχνά. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει πιο ανεξάρτητος και θα κινείται με πιο μεγάλη ευκολία. Όσοι το δοκίμασαν, το αγάπησαν, καθώς βλέπουν λεπτομέρειες στα πρόσωπα ή κοιτούν για πρώτη φορά τον οδηγό-σκύλο τους”, εξηγεί ο δρ. Stephen Hicks από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πάντως, η δοκιμή των γυαλιών από τη Lyn Oliver είχε θετικά αποτελέσματα, αφού η ίδια περπάτησε στην κλειστή αγορά της Οξφόρδης με άνεση και ξεπέρασε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά της. “Μπορώ να σας δω! Στέκομαι εδώ, μιλάω και δεν σκέφτομαι. Με τα γυαλιά μπορώ να βρίσκω πιο εύκολα τις πόρτες, να περπατάω ανάμεσα σε τραπέζια ή να εντοπίζω τις σκάλες χωρίς βοήθεια”, είπε ενθουσιασμένη στο BBC.

Ωστόσο ένα από τα μείον των γυαλιών είναι ότι χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα με φορητό υπολογιστή, εμπόδιο, βέβαια, που αναμένεται να ξεπεραστεί στο μέλλον. Το ίδιο συμβαίνει και με το μεγάλο μέγεθός τους, αφού οι ειδικοί υπόσχονται ότι θα μπορέσουν να τα προσαρμόσουν στο κανονικό μέγεθος γυαλιών… με το κόστος τους να πλησιάζει στην τιμή ενός κινητού τηλεφώνου!

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 έξυπνα γυαλιά τα οποία θα δοθούν σε τυφλούς και άτομα με μερική όραση. Αν η διαδικασία “πάει” καλά, τότε ο αριθμός παραγωγής τους θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Μπορεί τα γυαλιά να μην είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τη χαμένη όραση, αλλά βοηθούν στην αντίληψη του χώρου. Με άλλα λόγια, ο χρήστης είναι ικανός να αξιοποιήσει στο έπακρο την υπάρχουσα όρασή του, βλέποντας έξτρα λεπτομέρειες που “προδίδουν” ποιός ή τι βρίσκεται μπροστά του. Βέβαια, λειτουργούν εξίσου καλά και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ώστε να προσφέρουν ελευθερία και αυτοπεποίθηση και κατά τις βραδινές ώρες.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.