Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι το μέλλον

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Στη σύγχρονη εποχή, το επάγγελμα του προγραμματιστή αποτελεί ιδανική επιλογή για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ποιες δεξιότητες αναπτύσσει ο προγραμματιστής μέσα από την εκμάθηση των γλωσσών προγραμματισμού; Ποια είναι τα πρώτα βήματα προς αυτή την επαγγελματική κατεύθυνση;

Δεξιότητες και προγραμματισμός

Δομημένη σκέψη

Η εκμάθηση μιας γλώσσας προγραμματισμού βοηθά σημαντικά στην οργάνωση της σκέψης και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας. Ας σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια σχηματική επικοινωνία με τον υπολογιστή αφού εκτελεί τις εντολές που εμείς του δίνουμε, επιτελείται δηλαδή η μεταφορά του μηνύματος από τον πομπό (εμείς) στον δέκτη (υπολογιστής).

Κατανόηση λειτουργίας του υπολογιστή

Το πώς αντιλαμβάνεται και «μεταφράζει» ο υπολογιστής τις εντολές μας απαιτεί βαθιά κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου. Η αλληλουχία και η σειρά με την οποία ο υπολογιστής εκτελεί τις εντολές είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία του τελικού αποτελέσματος, που προκύπτει μετά από διαρκή και επίμονη ενασχόληση.

Ικανότητες αντιμετώπισης προβλημάτων

Στην αρχή σχεδόν τίποτα δεν θα πηγαίνει σωστά. Μην απογοητευτείτε! Θα γίνονται αρκετά λάθη τόσο στη λειτουργία του προγράμματος που θα φτιάξετε όσο και στον ίδιο τον κώδικα. Το να αναλύσετε ολόκληρο τον κώδικα μέχρι να βρείτε το λάθος, αλλά και να διορθώσετε το κομμάτι το οποίο δεν ταιριάζει απαιτεί ισχυρή ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την οποία αν δεν την έχετε ήδη θα την αποκτήσετε στην πορεία.

Ευκαιρίες καριέρας

Αρκετοί είναι οι εργοδότες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την επαγγελματική εμπειρία και την αξιοποίηση των γνώσεων σας. Αν για παράδειγμα έχετε στήσει ένα ολόκληρο site το οποίο είναι αισθητικά όμορφο και λειτουργικό, είναι πολύ πιθανό να σας προσφέρει να συνεργαστείτε.

Με ποιες γλώσσες να ξεκινήσω;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται 100% από εσάς. Τι σας ενδιαφέρει και ποιον κλάδο θεωρείτε πιο χρήσιμο και ενδιαφέρoν για εσάς;

Αν σας ενδιαφέρει ο προγραμματισμός στο διαδίκτυο τότε οι πιο απλές γλώσσες που μπορείτε να μάθετε είναι  οι HTML, CSS  και  Javascript. Οι δύο πρώτες αποτελούν τον σκελετό μιας ιστοσελίδας και θα προσδώσουν στατικά αλλά αισθητικά αποτελέσματα, ενώ από την άλλη πλευρά η Javascript καλύπτει το προγραμματιστικό και εκτελεστικό κομμάτι δίνοντας κίνηση στη σελίδα.

oi_glosses_programmatismou_einai_to_mellon

Αν στη συνέχεια επιθυμείτε να το εξελίξετε μπορείτε να συνεχίσετε με κάποια γλώσσα για προγραμματισμό πίσω από την ιστοσελίδα όπως οι PHP, Laravel ή  Django έχοντας υπόψη ότι το επίπεδο δυσκολίας θα ανέβει σημαντικά, μιας και πρόκειται για προχωρημένο προγραμματισμό.

Αν σας ενδιαφέρουν οι εφαρμογές κινητού, η πιο γνωστή γλώσσα προγραμματισμού είναι η Kotlyn, η οποία θεωρείται μια πολύ ισχυρή προέκταση της C++, μιας από τις πιο χρήσιμες γλώσσες προγραμματισμού. Ωστόσο, κάποια από τα στοιχεία τα οποία θα εντάξετε, όπως επίσης και το στυλ της εφαρμογής, μπορεί να γίνει με CSS ή Javascript.

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει να φτιάξετε κάποια εφαρμογή για υπολογιστή χρειάζεστε κάποια γλώσσα προγραμματισμού προχωρημένου επιπέδου όπως C++, Ruby, Python ή Java.

Αν αποφασίσετε λοιπόν να μάθετε κάποια από αυτές, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλο όγκο πληροφοριών, ενώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της γλώσσας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.