Σεμινάρια για να αλλάξω επάγγελμα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σεμινάρια είναι ένας θαυμάσιος και γρήγορος τρόπος επιμόρφωσης για όλα τα επαγγέλματα. Μπορούν όμως να αποτελέσουν και την ομαλή διέξοδο προς μια αλλαγή καριέρας. Πώς γίνεται αυτό; Διαβάστε τα μυστικά της εμπειρίας και γνώσης της αγοράς παρακάτω.

Η αγορά εργασίας

Ο ανταγωνισμός στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλός. Η κατοχή ενός πανεπιστημιακού τίτλου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση προς τα περισσότερα επαγγέλματα. Το μεταπτυχιακό επίσης παίζει σημαντικό ρόλο για να αποδειχτεί κάποια εξειδίκευση. Το διδακτορικό παρέχει περγαμηνές που προσδίδουν σαφώς τη δυνατότητα έρευνας και καινοτομίας. Οι εργοδότες όμως αξιολογούν θετικά και τα σεμινάρια που δίνουν επιπλέον γνώσεις ή και τεχνικές ικανότητες.

Το βιογραφικό

Το χτίσιμο ενός καλού και ελκυστικού βιογραφικού είναι μόνιμος βραχνάς για όλους τους εργαζόμενους. Αν περιεργαστείτε τις αγγελίες εργασίας, θα δείτε ότι πλέον δίνουν βάρος και σε εξειδικευμένα προσόντα όπως τη γνώση πληροφορικής, εξειδικευμένων προγραμμάτων και τις δημιουργικές ικανότητες. Σε όλα αυτά ένα ποιοτικό σεμινάριο δίνει μια πρώτη απάντηση προσφέροντας ενίοτε το εισιτήριο για τη δουλειά των ονείρων σας.

Το σωστό σεμινάριο

Εφόσον επιθυμείτε να αλλάξετε επάγγελμα, τα πιο δημοφιλή σεμινάρια που μπορούν να το πετύχουν έχουν την εξής θεματολογία: social media, web design, προγράμματα σχεδίασης 2D/3D, προγράμματα ERP/CRM, γλώσσες προγραμματισμού, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας/βίντεο, marketing, project management, προγράμματα δημιουργίας γραφιστικών και google analytics. Σε όλα τα παραπάνω ένα πτυχίο με κάποια συνάφεια απογειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας, δεν είναι όμως πάντα απαραίτητο ειδικά για junior θέσεις σε μικρές επιχειρήσεις. 

Στροφή καριέρας

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με τον ανερχόμενο τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να διεκδικήσετε την είσοδό σας με σεμιναριακές γνώσεις ειδικά εφόσον είστε χρόνια στην αγορά με καλή γνώση των πρακτικών των εταιριών και των προκλήσεων που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Από εκεί και πέρα ό,τι παραπάνω ξέρετε σας δίνει το δικαίωμα να χτυπήσετε και δουλειές που χρειάζονται κάποια εξειδικευμένη γνώση αλλά έχουν ανοιχτούς ορίζοντες για να μη ζητάνε μόνο πεπειραμένα στελέχη.

Οι ευκαιρίες

Οι διεθνείς πλατφόρμες σεμιναρίων έχουν πολύ φτηνά ή και δωρεάν σύντομα σεμινάρια που μπορούν να σας ανοίξουν πόρτες. Μην αναζητάτε την τελειότητα, δοκιμαστείτε σε ξένους προς εσάς τομείς αποκτώντας εμπειρία και μέσα από θέσεις εθελοντικής εργασίας ή πρακτικής άσκησης. Ξανοιχτείτε με προσοχή και επιμέλεια και θα συναντήσετε σίγουρα κάποιον που θα σας καταλάβει και θα σας αξιοποιήσει. Η κινητικότητα στους επαγγελματίες είναι μεγάλη, κόσμος έρχεται και φεύγει στις εταιρίες σε μηνιαία βάση. Δώστε πόντους στον εαυτό σας και μη μένετε αδρανείς. Τα σεμινάρια δεν είναι η χρυσή συνταγή, είναι όμως μια δοκιμασμένη μέθοδος για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας και να δοθεί το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να σας εμπιστευτεί. Οι πωλήσεις, για παράδειγμα, είναι ένας κλάδος που προσλαμβάνει άτομα με πολύ διαφορετικά προφίλ από αποφοίτους λυκείου και μετανάστες μέχρι διευθυντικά στελέχη ξένων ή πολυεθνικών επιχειρήσεων. Μπείτε κι εσείς στο «κόλπο» της διαρκούς επιμόρφωσης και δε θα χάσετε. 

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…