Λόγοι που σε κάνουν κακό ακροατή

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Ακρόαση δεν σημαίνει ακούμε, απλά, τι λέει ο άλλος, αλλά έχει να κάνει με την πρόθεσή μας να εξετάζουμε, προσεκτικά, τα λόγια του και να θέτουμε κατάλληλες ερωτήσεις για να μάθουμε περισσότερα. Σημαίνει ότι αφιερώνουμε χρόνο για  ουσιαστικό διάλογο, ενώ απαιτεί να ακούμε με όλο μας το σώμα, με τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά.

Δυστυχώς, η ακρόαση είναι δύσκολη, επειδή υπάρχουν αρκετοί περισπασμοί που ανταγωνίζονται για την προσοχή μας. Μπορεί να είμαστε κουρασμένοι, να βαριόμαστε ή να βρίσκουμε περισσότερο ενδιαφέρον στο κινητό μας. Ας δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να μην είμαστε καλοί ακροατές: 

1. Μιλάμε διαρκώς

Σε όλους μας αρέσει να έχουμε την προσοχή των άλλων στραμμένη πάνω μας, μονοπωλώντας τη συζήτηση, για πράγματα που μας αφορούν. Θέλουμε να μοιραζόμαστε όσα γνωρίζουμε και να φαινόμαστε πιο έξυπνοι, περιπετειώδεις και ενδιαφέροντες άνθρωποι. Όμως, αν ο συνομιλητής μας μιλάει για κάτι δικό του κι εμείς του απαντάμε λέγοντας μία δική μας παρόμοια περίπτωση, γυρνώντας πάλι τη συζήτηση σε μας, τότε είμαστε κακοί ακροατές.

2. Κρίνουμε τους άλλους

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, κρίνουμε τις πράξεις και τα λόγια των άλλων και, όταν κάποιος δεν συμφωνεί με εμάς ή λέει κάτι που πιστεύουμε πως είναι λάθος, γινόμαστε επικριτικοί. Η κριτική, όμως, εμποδίζει την ακρόαση. Αν κάποιος μας μιλάει κι εμείς τον κρίνουμε, ποιος ο λόγος να συζητάει μαζί μας; Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν να ακούσουμε με προσοχή και  δεκτικότητα, αλλιώς, το πιο πιθανό είναι να σταματήσει ο άλλος να μας μιλάει με ειλικρίνεια. Γιατί, κανείς δε θέλει να μιλάει με κάποιον που είναι, συνέχεια, επικριτικός. 

3. Είμαστε προκατειλημμένοι 

Αν είμαστε αρνητικά προδιατεθειμένοι για ένα άτομο, τότε πολύ δύσκολα θα το ακούσουμε, με προσοχή. Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε ότι ο συνομιλητής μας δεν έχει σωστή άποψη πάνω σε ένα θέμα, τότε είναι σίγουρο ότι θα απαξιώνουμε όσα λέει, μην περιμένοντας ότι θα ακούσουμε κάτι σωστό. Αντί, όμως, να τον  απορρίπτουμε, εντελώς, ας τον ακούσουμε. Μπορεί κάτι να πάρουμε από εκείνον, κάτι που μπορεί να μην ξέραμε και να είναι σημαντικό και χρήσιμο. Αν, πάλι, ξέρουμε ότι είναι λάθος αυτά που λέει, ας μην εκφραζόμαστε με έντονο τρόπο, και ας εξηγήσουμε, ευγενικά και με επιχειρήματα, τη δική μας άποψη, χωρίς να τον μειώσουμε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακούμε πραγματικά τον συνομιλητή μας; Ενεργητική ακρόαση


4.Έχουμε πολύ ισχυρή αίσθηση του «εγώ» 

Πολλές φορές, θεωρούμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους, ότι αυτά που λέμε είναι πιο σημαντικά  και ότι τα προβλήματα μας έχουν μεγαλύτερη αξία από των άλλων. Επομένως, συζητάμε μόνο για τον εαυτό μας, παραγκωνίζοντας τους άλλους και τα προβλήματα τους, επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι το ίδιο σημαντικά με τα δικά μας. Όμως, κατά βάθος, μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τον εαυτό τους, έχουν αυτοί που ακούνε, σέβονται και εκτιμούν τους άλλους.

5. Προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί, ταυτόχρονα, πολλές πηγές πληροφοριών, και όταν κάνουμε πολλά πράγματα στον ίδιο χρόνο, μας εμποδίζει να ακούμε τους άλλους. Πρέπει, επομένως, να εστιάζουμε μόνο στον συνομιλητή μας, να εμποδίζουμε άλλες σκέψεις να μπουν στο μυαλό μας και να σταματήσουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία κάνουμε.  Έτσι, θα δώσουμε στον άλλο την αξία και την προσοχή που χρειάζεται από εμάς. 

6. Διακόπτουμε τον συνομιλητή μας

Αν διαφωνούμε με κάποιον πάνω σε ένα θέμα, είναι πολύ εύκολο να τον διακόψουμε για να πούμε τη δική μας σωστή εκδοχή, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και η αλήθεια του άλλου. Διακόπτουμε, επίσης, αν νιώθουμε ότι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα μας πει ο άλλος, οπότε θέλουμε να τον προλάβουμε. Μπορεί να σκεφτόμαστε ότι ο συνομιλητής μας είναι προβλέψιμος, όμως, ποτέ δεν ξέρεις, ίσως, αν του δώσουμε την ευκαιρία, να ακούσουμε  και να μάθουμε κάτι καινούριο.

7. Δεν έχουμε κίνητρο για να ακούσουμε

Δεν ακούμε κάποιον γιατί, απλά, δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε ή γιατί δε μας ενδιαφέρει τι θα πει. Όμως, δεν υπάρχει καλύτερος λόγος να ακούσουμε κάποιον από το να του δείξουμε ότι τον σεβόμαστε και ένας από τους καλύτερους τρόπους να δείξουμε σεβασμό στον άλλον είναι να τον ακούσουμε, με προσοχή. 

Η ακρόαση είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να την κάνουμε. Όταν ακούμε κάποιον και του δείχνουμε σεβασμό, ο άλλος θα το αναγνωρίσει και θα ανταποκριθεί, ακούγοντας κι εμάς, με τη σειρά του. Έτσι, βάζουμε τα θεμέλια για μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή είναι εφήμερη και βραχυπρόθεσμη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να γίνετε καλύτεροι ακροατές σε μια συζήτηση!

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.