Βυθισμένοι στην αγκαλιά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Βυθισμένοι στην αγκαλιά«…Ένα αεράκι διαπέρασε το δωμάτιο, η κουρτίνα άγγιξε τα μαλλιά της και εκείνος την κρατούσε αγκαλιά. Βυθισμένη στην αγκαλιά του… Εκείνο το πρωινό τη βρήκε έκπληκτο μετά από εφτά μήνες μοναξιάς ήρεμη. Εκείνη η νύχτα κράτησε μακριά τους εφιάλτες και εκείνον που έμπηγε το μαχαίρι στην καρδιά της αργά αργά. Ανοίγει τα μάτια της. Το παρελθόν για λίγο εξανεμίστηκε κάνοντας η ίδια μια βιαστική υπόκλιση να φύγει από αυτό, ενώ το μέλλον φάνταζε μακρινό. Ένιωσε πως δεν την αφορά για λίγο. Κοιτάζει το πρόσωπό του. Το μυαλό σταμάτησε να αναλύει και να θέτει ερωτήματα και η ψυχή ευάλωτη παραδόθηκε με ευκολία στο άγνωστο αυτό καταφύγιο. Ο χρόνος μόλις ξεκίνησε να μετρά για εκείνη, καθώς το σώμα του λειτούργησε όλο το βράδυ σαν θερμοκοιτίδα επαναφέροντάς την στη ζωή…Ήταν η αγκαλιά που είχε ανάγκη ή ο άνθρωπος που την προσέφερε δίχως αντάλλαγμα;»

Κάθε φορά που είμαστε συγκλονισμένοι ή δεν νιώθουμε καλά έχουμε την τάση να αναζητάμε ένα άγγιγμα. Μια αγκαλιά, ένα χέρι για να κρατήσουμε, μια σύνδεση που μπορεί να εκδηλωθεί σε κάτι που είναι απτό. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η αγκαλιά σώζει ζωές. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Η αγκαλιά της μητέρας και του πατέρα επαναφέρει στη ζωή το νεογέννητο μωρό τους. Το μωρό είχε διαγνωστεί κλινικά νεκρό, και οι γιατροί προσπαθούν να το επαναφέρουν στη ζωή. Οι γονείς το κράτησαν αγκαλιά και του μιλούσαν για το πόσο πολύ το αγαπάνε και πόσο όμορφα πράγματα θα έκαναν μαζί στο μέλλον για δύο ώρες. Το παιδί τους επανέρχεται στη ζωή ανατρέποντας τα ιατρικά δεδομένα. Ο μικρός Αυστραλός Jamie θεωρείται σήμερα μωρό θαύμα!

Είναι η πράξη της ανθρώπινης αφής μία έμφυτη ανάγκη ριζωμένη μέσα μας; Η θεραπεία της αγκαλιάς είναι σίγουρα ένας ισχυρός τρόπος ίασης. Η έρευνα δείχνει ότι η αγκαλιά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία διάφορων ασθενειών, στη μοναξιά, στην κατάθλιψη, στο άγχος και στο στρες. Η έρευνα τονίζει μάλιστα ότι μια σωστή βαθιά αγκαλιά, όπου οι καρδιές ακουμπάνε μεταξύ τους, μπορεί να καταστεί ωφέλιμη.

Βυθισμένοι στην αγκαλιάΤα οφέλη της αγκαλιάς στη σωματική και ψυχολογική ευεξία

1. Το άγγιγμα της αγκαλιάς χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας.

2. Οι αγκαλιές μπορεί να ενισχύσουν άμεσα τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, η οποία θεραπεύει τα συναισθήματα της μοναξιάς, της απομόνωσης και του θυμού.

3. Δίνοντας μια αγκαλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας, βελτιώνει τη διάθεσή μας και δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στη δημιουργία κατάθλιψης.

4. Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η απαλή πίεση στο στέρνο και η συναισθηματική φόρτιση ενεργοποιούν το Τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος. Αυτό διεγείρει τον θύμο αδένα, ο οποίος ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή σώματος λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία μας διατηρούν υγιείς και απαλλαγμένους από ασθένειες.

5. Η αγκαλιά ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε το άγγιγμα της οικογένειάς μας φανερώνει ότι είμαστε αξιαγάπητοι και ιδιαίτεροι. Οι ενώσεις της αυτοεκτίμησης και τα απτικά ερεθίσματα από τα πρώτα χρόνια εξακολουθούν να είναι καταγεγραμμένα στο νευρικό μας σύστημα και ως ενήλικες πια. Οι αγκαλιές που λάβαμε από τη μαμά και τον μπαμπά μας, ενώ μεγαλώνουμε, παραμένουν αποτυπωμένες σε κυτταρικό επίπεδο. Οι αγκαλιές, ως εκ τούτου, μας συνδέουν με την ικανότητά μας να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

6. Η αγκαλιά χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει την ένταση στο σώμα. Μπορεί μάλιστα να πάρει μακριά τον πόνο ή να απαλύνει τον πόνο, καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία στους μαλακούς ιστούς.

7. Οι αγκαλιές εξισορροπούν το νευρικό σύστημα. Η γαλβανική αντίδραση του δέρματος κατά την αγκαλιά αποκαλύπτει μια αλλαγή στην αγωγιμότητα του δέρματος. Η επίδραση της υγρασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δέρμα υποδηλώνει μια πιο ισορροπημένη κατάσταση του νευρικού συστήματος, του παρασυμπαθητικού.

Βυθισμένοι στην αγκαλιά8. Οι αγκαλιές μοιάζουν με τον διαλογισμό και το γέλιο. Μας διδάσκουν να αφήσουμε ό, τι μας ταλαιπωρεί και να ζήσουμε τη στιγμή. Μας ενθαρρύνουν να έχουμε ενέργεια στη ζωή μας, ενώ παράλληλα μας βγάζουν από τα κυκλικά μοτίβα σκέψης και συνδέουν την καρδιά με τα συναισθήματά μας και την αναπνοή μας.

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για την επιβίωση. Χρειαζόμαστε οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη» προτείνει η Virginia Satir, αυθεντία στην οικογενειακή συμβουλευτική.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…