Πώς θα κόψεις επαφή με άτομα της ζωής σου

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δεν είναι λίγες οι φορές που προκύπτουν διάφορα ζητήματα με άτομα τα οποία συναναστρεφόμαστε∙ Είτε εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου περιστατικού, είτε επειδή παύουμε να ταιριάζουμε μαζί τους ως άνθρωποι, αποφασίζουμε να διακόψουμε τις σχέσεις μας μαζί τους, χωρίς όμως να ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε. 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν τα στάδια ολοκλήρωσης μίας σχέσης και θα προταθούν μερικοί τρόποι που μπορεί η διαδικασία αυτή να γίνει λίγο πιο ανώδυνη.

Context: Τα πλαίσια της σχέσης 

Βασικό βήμα όταν αποφασίζουμε να απομακρυνθούμε από κάποιο άτομο της ζωής μας, είναι να αναλογιστούμε το είδος της σχέσης που έχουμε μαζί του. Και αυτό αφορά τόσο τον ίδιο τον τύπο της σχέσης –φιλικός, ερωτικός, οικογενειακός– όσο και τη συμπεριφορά/οικειότητα που έχουμε μαζί του. Η διακοπή της σχέσης μας με κάποιο οικογενειακό πρόσωπο χρειάζεται σίγουρα πιο λεπτό χειρισμό από ότι με ένα φιλικό, ενώ αλλιώς θα χειριστούμε έναν ερωτικό χωρισμό, και αλλιώς έναν επαγγελματικό. Αναλόγως του είδους της σχέσης που διατηρούμε με τον εκάστοτε άνθρωπο και κατά συνέπεια της οικειότητας που έχουμε αναπτύξει και των επακόλουθων αλληλεπιδράσεών μας, επηρεάζεται συχνά και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να απομακρυνθούμε από αυτόν. 

Γιατί νιώθεις πως πρέπει να φύγουν;

Έπειτα, έρχεται η ώρα να σκεφτούμε και να αναλύσουμε καλά μέσα μας, τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να αποκοπούμε από αυτό το συγκεκριμένο άτομο. Είναι λόγω κάποιου τσακωμού ή κάποιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς; Ή μήπως απλώς νιώθουμε ότι δεν περνάμε πια καλά μαζί του, παρότι δεν έχει συμβεί τίποτα μεταξύ μας; Το τελευταίο ειδικά, μπορεί να αποδειχθεί και η πιο δύσκολη περίπτωση. Γιατί όταν γνωρίζεις την αιτία, σίγουρα μπορείς πολύ πιο εύκολα να τη «δώσεις» και στον απέναντι. Το να νιώθεις, όμως, απλά πως ένα άτομο δεν είναι πια «το άτομό σου» (your person), πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται ως πραγματική αιτία και συχνά παραγκωνίζεται. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να απολογούμαστε επειδή επιλέγουμε την ψυχική μας υγεία και ακολουθούμε το ένστικτό μας, σε οποιαδήποτε κατάσταση.


Μπορεί να αποφευχθεί;

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να κρατήσουμε αυτό το άτομο στη ζωή μας, καθώς και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Αν, λοιπόν, αναθεωρήσουμε για την απόφασή μας −λ.χ. σε περιπτώσεις τσακωμών που μετανιώσουμε για την τροπή που πήραν τα πράγματα και αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να αποκόψουμε αυτό το πρόσωπο από τη ζωή μας− τότε φυσικά μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Εκεί, λοιπόν, είναι που πρέπει να κάνουμε «χώρο» μέσα μας για εκείνους, ή/και, όπως θα αναλυθεί και στο επόμενο μέρος, να επιδιώξουμε να το συζητήσουμε μαζί τους, μιας και αποτελούν κομμάτι του ζητήματος.

Ειλικρίνεια

Φτάνουμε, λοιπόν, στο πιο σημαντικό κομμάτι των διαπροσωπικών μας σχέσεων, την ειλικρινή επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Στην περίπτωση που θέλουμε να διακόψουμε με κάποιο άτομο λόγω κάποιου γεγονότος, μπορούμε να το συζητήσουμε μαζί του και να καταλήξουμε αν μπορούμε να το ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε μαζί ή όχι. Φυσικά, μία τέτοια συζήτηση δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις, γι’ αυτό εφαρμόζεται όπου μπορεί να συμβεί. Παράλληλα, μία ανάλογη συζήτηση μπορεί να επιχειρηθεί και σε περιπτώσεις που αισθανόμαστε ότι πάψαμε να ταιριάζουμε με τον άλλο. Μπορούμε να του εξηγήσουμε τη θέση μας, και πως δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό. Σίγουρα, το να είμαστε ξεκάθαροι αποτελεί πάντα τη βέλτιστη λύση.

The aftermath 

Ωστόσο, αν μπορούσαμε να κρατήσουμε μόνο μία πληροφορία από αυτό το άρθρο, θα ήταν καλό να συγκρατούσαμε αυτή: Το να διαλέγουμε ποια άτομα θα έχουμε δίπλα μας και ποια όχι, στη δική μας ζωή, είναι και δική μας απόφαση, και δεν θα έπρεπε να απολογούμαστε για αυτό. Είναι πολύ εύκολο να πέφτουμε στην παγίδα των ενοχών όσον αφορά τα άλλα άτομα. Πολλές φορές βάζουμε τον εαυτό μας τελευταίο, απλά για να μη τα στεναχωρήσουμε. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι έτσι. Η γαλήνη και η ευτυχία μας θα έπρεπε να είναι το παν, με ή χωρίς την παρουσία κάποιων ανθρώπων.

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.