10 κανόνες ορίων για να ζήσετε με αυτούς

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Τα όρια είναι για να μπαίνουν και να καθορίζουν τη θέση σας και τις αποφάσεις σας. Δεν χρειάζεται να νοιώθετε ενοχές γι’ αυτό, αλλά ικανοποιημένοι· γιατί αξίζετε το σεβασμό από τους άλλους.

Ένα όριο είναι ο κανόνας που θέτετε με κάποιο άλλο άτομο για να εκφράσετε τι θεωρείτε αποδεκτό και τι μη αποδεκτό.

Όταν θέτετε καλά όρια με άλλους, δηλώνετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας με έναν αποφασιστικό, αλλά όχι επιθετικό τρόπο, συζητώντας πράγματα που δεν σας αρέσουν ή δεν αισθάνεστε άνετα με αυτά.

Τα όρια είναι σημαντικά για να μην αισθάνεστε δυσαρεστημένοι ή ότι σας εκμεταλλεύονται. Γενικά τα όρια είναι απαραίτητα για διαφόρους λόγους.

Έχετε το δικαίωμα να πείτε όχι (ή ναι) στους άλλους χωρίς να αισθάνεστε ενοχές.

Υπάρχουν φορές που λέτε ναι ενώ θέλετε να πείτε όχι, επειδή σκέφτεστε την απόρριψη ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσάς. Αποφεύγοντας τις συγκρούσεις φαινομενικά είναι πιο εύκολο να συμβιβάζεστε, αλλά μακροπρόθεσμα το να αρνείστε την αλήθεια σας είναι σίγουρο ότι θα πικραθείτε.

Έχετε το δικαίωμα να κάνετε λάθη, να διορθώσετε την πορεία σας ή να αλλάξετε γνώμη.

Πολλοί από εσάς αισθάνεστε ότι μόλις πάρετε μια απόφαση, είτε αφορά μια σχέση, είτε την καριέρα μας, είτε για κάτι απλό όπως το να πείτε ναι στο να βγάλετε βόλτα τον σκύλο του γείτονα, πρέπει να μείνετε πιστοί σε αυτήν για πάντα. Έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη. Κάθε επιλογή δεν χρειάζεται να είναι ισόβια απόφαση.

Έχετε το δικαίωμα να διαπραγματευτείτε τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.

Είστε οι μόνοι που γνωρίζετε τις προτιμήσεις σας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, και είστε οι μόνοι που θα διαπραγματευτείτε γι’ αυτές. Όταν δεν μοιράζεστε αυτό που θέλετε και χρειάζεστε, οι άνθρωποι στη ζωή σας δεν ξέρουν ποιοι είστε.

Από την άλλη όταν μοιράζεστε τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες σας στους άλλους, τους δίνετε τη δυνατότητα να σας γνωρίσουν πραγματικά.

Έχετε το δικαίωμα να εκφράσετε και να τιμήσετε όλα σας τα συναισθήματα αν το επιλέξετε.

Το να εκφράζεστε σημαίνει ότι είστε σε θέση να επιλέξετε τι θα μοιραστείτε, πότε και με ποιον. Δεν είστε υποχρεωμένοι να μοιραστείτε ή να ομολογήσετε όλα σας τα συναισθήματα σε όλους, αλλά έχετε το δικαίωμα να είστε επιλεκτικοί.

Οριοθέτηση: Μία εσωτερική υπόθεση

Έχετε το δικαίωμα να εκφράσετε τη γνώμη σας, ακόμα κι αν οι άλλοι διαφωνούν.

Αν είστε ειρηνοποιός ή αρέσκεστε να ευχαριστείτε τους άλλους, μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να μοιραστείτε τη γνώμη σας αν οι άλλοι διαφωνούν. Και πάλι, η διάκριση παίζει ρόλο εδώ. Έχετε το δικαίωμα να πείτε την άποψή σας όταν είναι σωστή για εσάς, άσχετα αν κάποιος είναι επιθετικός ή κακοποιητικός.

Έχετε το δικαίωμα να αντιμετωπίζεστε με σεβασμό, προσοχή και φροντίδα.

Ο τρόπος που σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι ξεκινά από τη σχέση σας με τον εαυτό σας. Εσείς θέτετε τον πήχη! Όταν κρατάτε τον εαυτό σας σε υψηλή εκτίμηση και δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας, οι άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Αν δουλεύετε υπερβολικά, λειτουργείτε υπερβολικά και δίνετε υπερβολικά, είναι πιθανό να προσελκύσετε ανθρώπους που θα περιμένουν από εσάς να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό. Ξεκινήστε να φέρεστε στον εαυτό σας με τον σεβασμό, την προσοχή και τη φροντίδα που αξίζετε.

Έχετε το δικαίωμα να αποφασίσετε ποιος έχει το προνόμιο να είναι στη ζωή σας.

Φανταστείτε τη ζωή σας σαν μια VIP περιοχή, και εσείς είστε το μόνο άτομο με τη λίστα καλεσμένων. Εσείς αποφασίζετε ποιος έχει το προνόμιο της συντροφιάς σας, του χρόνου σας και της ενέργειάς σας.

Αν δεν μάθετε να είστε ο πορτιέρης στη VIP περιοχή σας, μπορεί να βρεθείτε να στριφογυρίζετε ατελείωτα και να κάνετε τα χατίρια στον οποιονδήποτε. Δεν αξίζουν όλοι να έχουν ένα πέρασμα στην εκπληκτική ζωή σας, κάντε τη σωστή επιλογή.

Έχετε το δικαίωμα να επικοινωνήσετε τα όρια και τις ανάγκες σας.

Και πάλι, μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι σωστό για εσάς σε σχέση με τις αξίες και τις ανάγκες σας.

Τι είναι και τι δεν είναι εντάξει με εσάς;

Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτά σας;

Το να κατανοήσετε τις ανάγκες σας είναι το πρώτο βήμα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να επικοινωνήσετε τα όριά σας με υγιή τρόπο. Και είναι απόλυτα εφικτό.

“Βάλε όρια σε ό,τι σε χαλάει”- Νέο σεμινάριο του Believe in You σε 4 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Έχετε το δικαίωμα να δίνετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σας χωρίς να αισθάνεστε εγωιστές.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και περιοριστικές πεποιθήσεις γύρω από την αυτοφροντίδα. Οι περισσότεροι έχετε διδαχθεί ότι πρέπει να δίνετε προτεραιότητα σε όλους τους άλλους και να βάζετε τον εαυτό σας τελευταίο. Αλλά όταν η αυτοφροντίδα σας δεν είναι σταθερή, καταλήγετε να αισθάνεστε εξαντλημένοι, κουρασμένοι, θυμωμένοι και δυσαρεστημένοι.

Η πραγματικότητα είναι ότι η αψεγάδιαστη φροντίδα του εαυτού σας είναι η βάση για την επιτυχία στις σχέσεις σας, την καριέρα σας και τη ζωή σας. Όταν δίνετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σας, δίνετε αγάπη και αφθονία και όχι έλλειψη.

Έχετε το δικαίωμα να μιλάτε αληθινά, να φαίνεστε και να ζείτε ελεύθερα.

Η διαρκής μεταμόρφωση, είναι μια δεξιότητα που αλλάζει τη ζωή σας. Μαθαίνετε να μιλάτε με ευκολία και χάρη, να επιβάλλετε την αλήθεια σας και να εκφράζετε τα συναισθήματα και τις προτιμήσεις σας, με σκοπό να γίνει η νέα σας καθημερινότητα.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…