Γιατί απομακρύνεις τους ανθρώπους από κοντά σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή σου; Έχεις σκεφτεί, ίσως, ότι έχεις κάποιο μερίδιο ευθύνης. Πολλές φορές απομακρύνουμε ανθρώπους από τη ζωή μας με τη συμπεριφορά και τη στάση μας, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι.

Συμπεριφορές που διώχνουν τους άλλους

Παίρνεις τα πάντα πολύ προσωπικά

Η ζωή είναι σκληρή και παίρνοντας το καθετί πολύ προσωπικά, θα την κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με το πόσο νιώθεις ότι αξίζεις. Για παράδειγμα, το αφεντικό σου δίνει ένα project σε έναν συνάδελφό σου και σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετά καλή. Ή μία φίλη ζητά συμβουλή από κάποιον άλλον και όχι από σένα και θεωρείς ότι δεν σε εμπιστεύεται τόσο. Η αρνητική σκέψη μειώνει την αυτοπεποίθησή σου. Ό,τι συμβαίνει γύρω σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει άμεση αντανάκλαση σε σένα.

Ζηλεύεις συνεχώς

Μια μικρή δόση ζήλιας είναι ένα καλό κίνητρο, αλλά η υπερβολή είναι καταστροφική. Ενώ το φυσικό συναίσθημα της ζήλια μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι, το συνεχές συναίσθημα είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι απομακρύνονται. Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται ζήλεια για τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή του από τους ανθρώπους που έχει δίπλα του.

Γιατί απομακρύνεις τους ανθρώπους από κοντά σου

Αποζητάς συνεχή επιβεβαίωση

Η ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση δείχνει ότι θέλεις να ξέρεις πόσο σημαντική είσαι. Όσο περισσότερο βασίζεσαι στους ανθρώπους για να σε εγκρίνουν, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό και να στηρίζεσαι στα πόδια σου.

Δεν δέχεσαι την εποικοδομητική κριτική

Δεν είμαστε τέλειοι και αυτό μας κάνει ανθρώπινα όντα. Ο πόνος που προέρχεται από την αναγνώριση των ελαττωμάτων μας είναι η δύναμη που μας χρειάζεται για να τα διορθώσουμε. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόβλημα με την εποικοδομητική κριτική και τις συμβουλές, οι αδυναμίες κάποιων τους δυσκολεύουν να τις δεχτούν.

Με το να αρνείσαι την κριτική όχι μόνο εμποδίζεις τις δυνατότητές σου να βελτιωθείς ως άτομο, αλλά μπορεί επίσης να κάνεις ακούσια τους ανθρώπους γύρω σου να νιώθουν σαν να έχουν πέσει σε τοίχος. Η επιτυχία κάθε είδους σχέσης εξαρτάται από τις δεξιότητες επικοινωνίας και η την προθυμία σου να δεχτείς θετικά και αρνητικά σχόλια που θα σε βοηθήσουν στην προσωπική σου εξέλιξη.

Παριστάνεις συνέχεια το θύμα

Ο κόσμος δεν θέλει να σε καταστρέψει, αλλά αν πιστεύεις κάτι ανάλογο, μην απορείς γιατί οι γύρω σου κρατούν τις αποστάσεις τους. Από το να κρύβεσαι κάτω από δεκάδες δικαιολογίες γιατί δεν αλλάζεις δουλειά μέχρι το να γκρινιάζεις επειδή βρίσκεις πάντα τους λάθος συντρόφους, τα προβλήματα είναι ατελείωτα και τα παράπονά σου σού ρουφούν τη δύναμη για να κάνεις κάτι γι’ αυτά.

Αν αυτό το σενάριο σου φαίνεται γνωστό, η τάση να παριστάνεις συνέχεια το θύμα ίσως είναι ο λόγος που νιώθεις συνέχεια έτσι. Αν και υπάρχουν πολλοί τομείς της ζωής μας που δεν μπορούμε να κοντρολάρουμε, ο αρνητισμός και η παθητική στάση που διατηρείς είναι αυτά που σε ελέγχουν ψυχολογικά και σε εμποδίζουν από το να προχωρήσεις μπροστά.

Γιατί απομακρύνεις τους ανθρώπους από κοντά σου

Σχολιάζεις τους γύρω σου

Οι θετικοί άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή σου δεν απολαμβάνουν τα αρνητικά σχόλια για άλλους ανθρώπους και καλό θα ήταν να μην το κάνεις ούτε εσύ. Φυσικά και είναι αδύνατο να βγάλουμε τελείως το κουτσομπολιό από τις συζητήσεις μας, αλλά ο λόγος που γίνεται μια κουβέντα δεν χρειάζεται να αφορά πάντα τους άλλους ή να μοιράζεσαι επικριτικές απόψεις σε μία προσπάθεια να νιώσεις καλύτερα.

Με το να εστιάζεις στους δικούς σας στόχους και να επευφημείς εκείνους που κάνουν το ίδιο, θα συνειδητοποιήσεις σύντομα ότι δεν έχεις τον χρόνο να κουτσομπολεύεις για το τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι – επειδή είσαι πολύ απασχολημένη να με το να κάνεις τα δικά σου σημαντικά πράγματα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.