Κυριακή 16 Ιουνίου: Η γιορτή του πατέρα

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Καρατζίδης

Σήμερα 16 Ιουνίου γιορτάζουμε την προσφορά του πατέρα στην οικογένεια, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Εξάλλου, ο πατέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, καθώς δίνει παραδείγματα με τον τρόπο συμπεριφοράς και δράσης του. Εκτός αυτού, στηρίζει την οικογένειά του, παρέχοντας αγάπη, σιγουριά, ασφάλεια και προστασία στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Για αυτό το λόγο, η γιορτή του πατέρα θεωρείται συμπληρωματική με τη γιορτή της μητέρας.

Πότε και πώς ξεκίνησε;

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Από ό,τι φημολογείται, η Κλέιτον επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της μητέρας που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά λίγα μίλια μακριά και διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Πότε τελικά καθιερώθηκε;

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913, καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο.

Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πότε γιορτάζεται και τι ισχύει διεθνώς;

Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα, όπως και στη πλειονότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ιαπωνίας , Ινδίας, Φιλιππίνων, Νότιας Αφρικής, Κίνας κ.α. η γιορτή του πατέρα είναι κινητή. Κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μίας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις. Αναλυτικότερα:

-Στη Ρωσία η ημέρα του πατέρα γιορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου, η οποία αποτελεί και την ημέρα του υπερασπιστή της πατρίδας.

-Στη Γερμανία γιορτάζεται 40 μέρες μετά το Πάσχα, στην ημέρα της Αναλήψεως.

– Στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Πορτογαλία η γιορτή είναι στις 19 Μαρτίου.

-Στην Αυστρία και το Βέλγιο τη γιορτάζουν τη δεύτερη μέρα του Ιουνίου.

-Στη Δανία τιμάται την ημέρα του Συντάγματος (5 Ιουνίου).

-Στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

-Στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την τιμούν την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, στις 21 Ιουνίου.

-Στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Φίτζι η γιορτή πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Καρατζίδης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.