Ο Βίσωνας ψάχνει για φωλιά

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Αυτή τη φορά η στήλη μας φιλοξενεί ένα ακόμη βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας για… καληνύχτα! Η διαφορά είναι ότι ο ύπνος δεν είναι το μόνο θέμα που θα συναντήσετε μέσα του.

Ο Βίσωνας συναντάει την αρκούδα, η οποία του αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο τα ξωτικά του δάσους Τουκόνι  φροντίζουν ούτως ώστε να κοιμάται  καθ’  όλη τη διάρκεια  του χειμώνα. Τότε ο Βίσωνας σκέφτεται ότι θα ήταν όμορφο να κοιμάται και εκείνος  το χειμώνα, αντί να τριγυρνάει μέσα στο χιόνι. Έτσι, αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια των ξωτικών του δάσους, τα οποία φαίνεται όμως να είναι αρκετά απασχολημένα με την προετοιμασία της  χειμερίας νάρκης των υπόλοιπων ζώων. Ο Βίσωνας τότε θα ξεκινήσει να ψάχνει μόνος του για φωλιά. Θα τα καταφέρει άραγε ; Θα πέσει τελικά για ύπνο ή θα συνεχίσει  βόσκει το χειμώνα στο χιόνι ;

Τη συνέχεια θα τη βρείτε μέσα στις σελίδες της παιδικής σειράς παραμυθιών από τις εκδόσεις Διάπλαση,  της εικονογράφου και συγγραφέως Οξάνα Μπούλα. Ένα βιβλίο για παιδιά, το οποίο πέρα από τις εκπληκτικές εικόνες, τον απλό λόγο του, κάτι που το καθιστά ιδανικό ακόμη και για τους πολύ μικρούς μας αναγνώστες, αξίζει να κατακτήσει μια θέση στο ράφι κάθε παιδικής βιβλιοθήκης για την τρυφερότητα των μηνυμάτων του.

Ο Βίσωνας ψάχνει για φωλιά

Ο Βίσωνας παρουσιάζει με γλαφυρότητα, πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο ο ύπνος, αλλά και η φροντίδα ∙ η παρουσία κάποιου που θα σε σκεπάσει, θα σου κλείσει το φως, θα σου ψιθυρίσει καληνύχτα, θα σε πάρει αγκαλιά, θα σου διαβάσει ένα παραμύθι και θα σου δώσει ένα γλυκό φιλί πριν σε πάρει ο ύπνος! Όλοι άλλωστε έχουμε ανάγκη τα χάδια, ακόμα και εκείνοι που φαίνονται πιο δυνατοί, όπως ο Βίσωνας, λατρεύουν την αγάπη και τα «χουχουλιάσματα».

Το κοινό που έχει ο Βίσωνας με την Αρκούδα που είδαμε στο παραμύθι «Η Αρκούδα δε θέλει να κοιμηθεί» είναι ότι προσπαθούν να αποκτήσουν κάτι που δεν έχουν, να αντισταθούν στον ίδιο τους τον εαυτό. Το τέλος όμως των παραμυθιών ουσιαστικά

δείχνει στο παιδί ότι είναι πολύ σπουδαίο να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να αγκαλιάζουμε τις συνήθειές μας και όλα εκείνα που μας συνθέτουν. Είναι ανώφελο να προσπαθεί κανείς να αντισταθεί σε αυτό που του υπαγορεύει ο εαυτός του. Και αν τα καταφέρει να αλλάξει, τότε είναι καλό να θυμόμαστε ότι θα χαθεί η μαγεία της μοναδικότητας που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος!!

*σημείωση: προτείνεται τα παραμύθια «Ο Βίσωνας ψάχνει φωλιά» και «Η Αρκούδα δε θέλει να κοιμηθεί»να διαβαστούν σε διαδοχικές μέρες.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…