«Ο φτωχούλης του Θεού», του Νίκου Καζαντζάκη

Συντάκτης: Flowmagazine

«Τότε κατάλαβα πως η ψυχή του ανθρώπου είναι παντοδύναμη. Πως μέσα στον άνθρωπο κάθεται ο Θεός, ολάκερος ο Θεός, και δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε ως τα άκρα του κόσμου να Τον κυνηγούμε. Δεν έχουμε παρά να σκύψουμε στην καρδιά μας».

Το έργο «Ο φτωχούλης του Θεού» του Ν. Καζαντζάκη αποτελεί μία σημαντική μυθιστορηματική βιογραφία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Πληθώρα μικρών ιστοριών αναδεικνύουν με μαεστρία το συνεχές ταξίδι της αυτογνωσίας και αυτοσυγχώρεσης. Στο βιβλίο, διαφαίνεται έντονα η σχέση του Ανθρώπου με τον Θεό, τα ανθρώπινα πάθη, οι αναζητήσεις και η επιτακτική ανάγκη του να καταλαγιάζει την ψυχή του μέσω της θρησκείας. 

Από τα σημαντικότερα θέματα στο βιβλίο είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης δύναμης, η άβυσσος της συνείδησης και οι επακόλουθες συμπεριφορές. Η αντίληψη και σχέση του ανθρώπου με τον Θεό διαπερνά κάθε σελίδα, διεισδύοντας και εμβαθύνοντας στην ιστορία κάθε χαρακτήρα, τον εσωτερικό του κόσμο, τα διλήμματα και τους πειρασμούς. Κοινός παρονομαστής είναι η αλήθεια και η ελευθερία, με τους χαρακτήρες να τις αναζητούν ανελλιπώς. 

Εκτός αυτών, έντονη είναι και η αναζήτηση του Θεού μέσα από κάθε προσωπική ιστορία, πίσω από κάθε πράξη και σκέψη. Το ταξίδι αυτό περιγράφεται με πολλές διαφορετικές μορφές, πάντοτε όμως αποσκοπώντας στην πνευματική ικανοποίηση. Ο Καζαντζάκης γράφει αυτό το βιβλίο για τον απλό άνθρωπο, τον αμαρτωλό, τον περίπλοκο, τον αντιφατικό. Για αυτόν που διακατέχεται από αμφισβητήσεις και ανασφάλειες, για εκείνον που πασχίζει να συγχωρέσει πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό, με γνώμονα την ελπίδα και τη βαθιά πίστη. 

Ένα πραγματικό διαμάντι της λογοτεχνίας, με ζωντανές περιγραφές και οικείους χαρακτήρες που σε καλούν σε προσωπική ανακάλυψη και πνευματική εξέλιξη. «Ο φτωχούλης του Θεού», αναδεικνύει τις διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, προσφέροντας στον αναγνώστη πλούσιο υλικό για σκέψη, ανάλυση και φυσικά αναθεώρηση της σχέσης του με τον Θεό. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη δύναμη της πίστης, της πνευματικής και εσωτερικής γαλήνης και ευημερίας, την αρμονία της σκέψης, την αξία της αυτογνωσίας και την τεράστια αναγκαιότητα της αγάπης και συγχώρησης εαυτού. 

«Δεν υπάρχει πράμα πιο κοντά μας από τον ουρανό. Η γης είναι κάτω από τα πόδια μας και την πατούμε. Ο ουρανός είναι μέσα μας».

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…