Η ψυχολογική βάση της Καλοσύνης: Γιατί τα ψυχολογικά υγιή άτομα δεν μεταχειρίζονται άλλους άσχημα;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πού οφείλεται η τάση των ψυχολογικά υγιών ατόμων να μεταχειρίζονται τους άλλους με αγάπη και σεβασμό;

Η καλοσύνη, ο απλός τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε τους άλλους με ζεστασιά, συμπόνια και σεβασμό, είναι θεμέλιο των αρμονικών ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων. Ενώ μπορεί να φαίνεται εντελώς ενδεδειγμένο ότι τα ψυχολογικά υγιή άτομα έχουν μια εγγενή κλίση προς την καλοσύνη, οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι πολύπλοκοι και πολυδιάστατοι. 

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε την ψυχολογική βάση της Καλοσύνης. Πού οφείλεται η τάση των ψυχολογικά υγιών ατόμων να μεταχειρίζονται τους άλλους με αγάπη και σεβασμό;

Έλεγχος συναισθημάτων

Τα ψυχολογικά υγιή άτομα διαθέτουν ισχυρές δεξιότητες όσον αφορά τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, γεγονός που τους επιτρέπει να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Είναι επιδέξιοι στο να τα αναγνωρίζουν και να τα κατανοούν, πράγμα που τους επιτρέπει να αντιδρούν σε καταστάσεις με μετριοπαθή και συμπονετικό τρόπο. Αυτή τους η συναισθηματική σταθερότητα μειώνει την πιθανότητα να ξεσπάσουν ή να κακομεταχειριστούν άλλους, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων, είναι ένα κεντρικό συστατικό της καλοσύνης. Τα ψυχολογικά υγιή άτομα τείνουν να εκδηλώνουν υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, επιτρέποντάς τους να εκτιμήσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους. Με το να τοποθετούν τον εαυτό τους στα παπούτσια των άλλων, είναι λιγότερο προδιατεθειμένοι να εμπλακούν σε συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή δυστυχία.

Είδη συναισθηματικής «προσκόλλησης»

Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού ισχυρίζεται ότι οι αρχικές εμπειρίες με τους φροντιστές διαμορφώνουν τα είδη προσκόλλησης των ατόμων, επηρεάζοντας τις σχέσεις και τις συμπεριφορές τους καθ’ όλη τους τη ζωή. Τα ψυχολογικά υγιή άτομα συχνά αναπτύσσουν ασφαλείς δεσμούς που χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη, οικειότητα και αυτονομία. Αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν θετικές, υποστηρικτικές σχέσεις και διακατέχονται από μεγαλύτερη ικανότητα για συμπόνια και καλοσύνη προς τους άλλους.

Αυτοπραγμάτωση και προσωπική ανάπτυξη

Τα ψυχολογικά υγιή άτομα κινητοποιούνται από την επιθυμία για αυτοπραγμάτωση και προσωπική ανάπτυξη. Δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους ευ ζην, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν τη σημασία της συμβολής στο κοινό καλό. Οι πράξεις καλοσύνης δεν είναι ωφέλιμες μόνο για όσους τις λαμβάνουν, αλλά ικανοποιούν, επιπλέον, την εσωτερική ανάγκη για συναισθηματική επαφή, ενισχύοντας το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.

Γνωστική ευελιξία και προοδευτική σκέψη

Η  προοδευτική σκέψη και η γνωστική ευελιξία είναι χαρακτηριστικά που συνήθως συσχετίζονται με την ψυχολογική υγεία. Τα άτομα που διαθέτουν αυτές τις ιδιότητες είναι πιο ανοιχτά σε διαφορετικές προοπτικές, ιδέες και πολιτισμούς. Αυτό το «άνοιγμα» σε νέες ιδέες ενθαρρύνει την ανεκτικότητα και την αποδοχή, μειώνοντας την πιθανότητα έκφρασης προκαταλήψεων ή διακρίσεων προς τους άλλους.

Δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης

Τα ψυχολογικά υγιή άτομα τείνουν να έχουν σταθερά δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης που αποτελούνται από φίλους, οικογένεια και κοινοτικές σχέσεις. Αυτές οι υποστηρικτικές σχέσεις παρέχουν ένα αντίβαρο έναντι του στρες και των δυσκολιών της ζωής, συντελώντας στην καλλιέργεια ψυχικής ανθεκτικότητας και θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης. Τα άτομα που αισθάνονται ότι εκτιμώνται και υποστηρίζονται από τους άλλους  είναι πιο προδιατεθειμένα να ανταποκριθούν με καλοσύνη και συμπόνια στις αλληλεπιδράσεις τους.

Συμφωνία αξιών

Η καλοσύνη συχνά ευθυγραμμίζεται με τις αξίες από τις οποίες διαπνέονται τα ψυχολογικά υγιή άτομα, όπως η συμπόνια, η ακεραιότητα και η δικαιοσύνη.  Αυτά τα άτομα δίνουν προτεραιότητα στην ηθική συμπεριφορά και προσπαθούν να διατηρήσουν τις ηθικές αρχές στις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους. Οι συμπεριφορές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες ενός ατόμου μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμπλοκής σε κοινωνικές πράξεις προς τους άλλους.

Συμπέρασμα

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που προαναφέρθηκαν αλληλεπιδρούν συνεργατικά για να προάγουν την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση ως θεμελιώδη συστατικά των ανθρώπινων σχέσεων. Κατανοώντας αυτούς τους υποκείμενους μηχανισμούς γίνεται αντιληπτό ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε περιβάλλοντα που προωθούν την ψυχολογική ευημερία και την καλοσύνη στην κοινωνία.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…