Πώς να γνωρίζεις ανθρώπους και να φτιάχνεις δίκτυο

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Στη ζωή μας αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους. Όμως τι γίνεται όταν δεν έχουμε αρκετές γνωριμίες και πρέπει να γνωρίσουμε καινούριο κόσμο; Πως μπορούμε να δικτυωθούμε και να επικοινωνήσουμε με καινούρια άτομα;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ανάγκη να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να γνωρίζει συνεχώς καινούριους ανθρώπους. Η σύγχρονη κοινωνία όμως και ο τρόπος με τον οποίον έχει μεγαλώσει ένας άνθρωπος έχουν κάνει τις κοινωνικές επαφές πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να δικτυωθούμε αποτελεσματικά.

Τι είναι η δικτύωση;

Η δικτύωση είναι μια διαδικασία η οποία γεννιέται, αναπαράγεται και εξελίσσεται συνεχώς και περιλαμβάνει υπηρεσίες, δομές, ομάδες και άτομα που κατά την διάρκεια της συνύπαρξής τους έρχονται σε επαφή και αναλαμβάνουν ρόλους, επικοινωνούν, συνεργάζονται, συντονίζονται και διασυνδέονται.

Σκοπός

Πρέπει πάνω από όλα να δούμε ποιος είναι ο σκοπός της επικοινωνίας μας και γιατί θέλουμε να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους.

Πώς να γνωρίζεις ανθρώπους και να φτιάχνεις δίκτυο

Ο σκοπός είναι οικονομικός η εμπορικός;

Θέλουμε νέους πελάτες, φίλους, σύντροφο, συνεργάτες ή απλά να προωθήσουμε τη δουλειά μας;

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά, γιατί έτσι καθορίζουμε και το μέρος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αναζητάμε ανθρώπους. Όλα έχουν σημασία στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, αλλά το πρώτο βήμα ξεκινά από το να καθορίσουμε τον στόχο μας και τις επιθυμίες μας. 

Προσδιορισμός του λόγου που μας εμποδίζει από το να δικτυωθούμε

Από την στιγμή που θα αναγνωρίσουμε τον στόχο μας και την αιτία που επιθυμούμε να δικτυωθούμε, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να βρούμε για ποιον λόγο δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα.

Ποιοι είναι οι επιμέρους παράγοντες που μας αποτρέπουν;

Έχουν να κάνουν με το ότι δεν μιλάμε στα σωστά άτομα ή μήπως επειδή δεν μιλάμε καθόλου;

Εκφράζουμε αυτά που θέλουμε ή όχι;

Διεκδικούμε αυτά που θέλουμε;

Μήπως ντρεπόμαστε ή ακόμα και να μας διακατέχει ο φόβος της απόρριψης ή την ενόχλησης κάποιου;

Βρίσκοντας ακριβώς το πρόβλημα μπορούμε να βρούμε και την λύση και να φτάσουμε στον στόχο μας.

Αν έχει να κάνει με κάποιον φόβο, τότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι συνήθως ο φόβος δεν βασίζεται σε κάποιο  πραγματικό γεγονός, αλλά σε μια υπόθεση και μια εικασία. Στην ουσία λοιπόν είναι πλασματικός και μόνο μέσα στο δικό μας μυαλό.

Αν είναι θέμα διεκδικητικότητας τότε πρέπει να πρέπει να ξέρουμε ότι χωρίς να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά λαχταρούμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το έχουμε.

Αρκετές φορές επίσης έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Αν έχουμε δώσει μια αρνητική ταμπέλα στον εαυτό μας, τότε αυτό γίνεται αυτομάτως και πραγματικότητα, γιατί το πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι. Πρέπει λοιπόν να ανασκευάσουμε την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας και να προσπαθήσουμε να αποπνεύσουμε αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας την πραγματική μας αξία.

Πώς να γνωρίζεις ανθρώπους και να φτιάχνεις δίκτυο

Λόγοι που πρέπει να δικτυωνόμαστε

Πρέπει να έχουμε στο νου μας πάντα τι πλεονεκτήματα μπορεί να μας προσφέρει ένα μεγάλο δίκτυο. Μέσα από την δικτύωση μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους, να βρούμε υποστήριξη, να ενισχύσουμε την επαγγελματική μας πορεία, να βρούμε νέους πελάτες ή ακόμα και να βρούμε νέους συντρόφους και καλούς  επαγγελματίες, οι οποίοι να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας.

Έτσι λοιπόν η δικτύωση συμβάλει στην ψυχική μας υγεία, στην οικοδόμηση καλών ανθρώπινων σχέσεων, στην αυτοβελτίωσή μας, αποκτάμε ανθρώπους και σχέσεις στις οποίες έχουμε άμεση επιρροή, ανταλλάσουμε σκέψεις και απόψεις και αποκτάμε αυτοπεποίθηση.

Από την θεωρία στην πράξη

Στο τελευταίο στάδιο πρέπει να βρούμε πως θα διευρύνουμε το δίκτυο μας. Η  σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει αρκετούς τρόπους να χτίσουμε δίκτυα. Τα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μας προσφέρουν άφθονες δυνατότητες. Μπορούμε να απευθυνθούμε σε φίλους και συγγενείς, μέσα από την εργασία ή από διάφορα χόμπυ και γενικότερα από οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπους και ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές.

Πεποιθήσεις που μας αποτρέπουν

Προτού ξεκινήσουμε όμως να δικτυωνόμαστε πρέπει να δουλέψουμε την νοοτροπία μας και αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει περιοριστικές πεποιθήσεις.

Μερικές από τις πιο γνωστές συνοψίζονται στις φράσεις: «Θα ενοχλήσω», «Θα καταχραστώ τον χρόνο του», «Δεν έχω τα προσόντα», «Δεν είμαι αρκετά ενδιαφέρον άνθρωπος». Όμως όσο αναβάλλουμε τη διαδικασία και δεν δρούμε, τόσο περισσότερο καθυστερούμε από το να πετύχουμε το αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε.


Διαβάστε Επίσης:Περιοριστικές πεποιθήσεις και αμφιβολίες: Πώς να τις διαχειριστείς


Η αρχή λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πεποιθήσεις είναι να κάνουμε μικρά βήματα προς την δικτύωσή μας.

Να μιλήσουμε με ανθρώπους που είναι η δουλειά τους να μιλάνε σε αγνώστους, όπως για παράδειγμα πωλητές σε καταστήματα ή ταμίες.

Μπορείτε να έχετε μια επαφή έστω και οπτική με αγνώστους  και έτσι ίσως και να τους μιλήσετε σε κάποιο επόμενο στάδιο.

Μπορείτε να μιλήσετε σε γείτονές σας που τους γνωρίζετε κάποιον καιρό ή που τους συναντάτε στην είσοδο της πολυκατοικίας σας.

Το ζήτημα είναι να έχετε καθημερινή τριβή και να προσπαθείτε να μιλάτε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, γιατί η δικτύωση έρχεται μέσα από την επικοινωνία.

Πληροφορίες του άρθρου περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο σεμινάριο του Believe in You, με τίτλο: Πώς να κάνεις γνωριμίες και να αναπτύσσεις δίκτυο.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην πολύτιμη γνώση της δικτύωσης μέσα από εκπαίδευση. Πλέον προσφέρεται ως on demand σεμινάριο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε σε δικό σας χρόνο.

Αγοράστε το εδώ

https://www.believeinyou.gr/pos_na_ginete_pio_koinonikoi


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…