5 μυστικά για πετυχημένη συνέντευξη

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Σας κάλεσαν σε συνέντευξη για δουλειά μετά από καιρό; Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα μπορέσετε να διεκδικήσετε τη δουλειά των ονείρων σας!

Η ψυχολογία σας πριν πάτε για συνέντευξη

Η διαδικασία εύρεσης εργασίας είναι δύσκολη για όλους και η συνέντευξη είναι ένα κομμάτι που προκαλεί άγχος σε πολλούς υποψηφίους, καθώς καλούμαστε να αποδείξουμε τις ικανότητές μας συνήθως για μία και μοναδική φορά. Είναι ζωτικής σημασίας να διαθέτετε κατάλληλη ψυχολογία, ώστε να μπορείτε να πείσετε για την καταλληλότητά σας ως προς τη θέση που διεκδικείτε. Γι’ αυτό, αν δεν σας αρέσει η συγκεκριμένη δουλειά, καλό είναι να μην περάσετε καν τη διαδικασία της συνέντευξης.

Έχετε τον νου σας στην περιγραφή της θέσης

Πριν πάτε για συνέντευξη, ρίξτε μια ματιά στα απαιτούμενα προσόντα. Η αγγελία περιγράφει τις δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτει ο κατάλληλος και αποδοτικότερος εργαζόμενος, οπότε μελετήστε τη πολύ σχολαστικά, καθώς ο υποψήφιος εργοδότης σας περιμένει να δει μέσα από τη συνέντευξη κατά πόσο ταιριάζετε με το συγκεκριμένο προφίλ.

Αναφερθείτε σε ιστορίες και εμπειρίες σχετικές με τη δουλειά

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, απαιτείται προϋπηρεσία για τη διεκδίκηση της θέσης. Κατά συνέπεια, φέρτε στην επιφάνεια το μοναδικό ταλέντο σας να λέτε ιστορίες που κρατούν το ενδιαφέρον της παρέας και αξιοποιήστε το στη συνέντευξη. Ωστόσο, δεν έχουν σημασία μόνο οι ενέργειες που κάνατε σε προηγούμενες  δουλειές, αλλά μετράει και το αποτέλεσμα.

Μάθετε την αποστολή της εταιρείας

Κάθε εταιρεία έχει το δικό της μανιφέστο και ο εργοδότης θεωρεί δεδομένο ότι έχετε ρίξει μια ματιά στη σελίδα της εταιρείας και έχετε μάθει τουλάχιστον τα βασικά. Πρέπει να γίνει αντιληπτό στη συνέντευξη γιατί θέλετε τη συγκεκριμένη θέση, γιατί πιστεύετε ότι ταιριάζετε στο περιβάλλον της εταιρείας και γιατί έχετε τον ανάλογο ενθουσιασμό να εργαστείτε εκεί.

Ετοιμαστείτε για τις κλασικές ερωτήσεις

Αν έχετε πάει ήδη σε μερικές συνεντεύξεις, θα έχετε καταλάβει ότι υπάρχουν κάποιες τυπικές ερωτήσεις, όπως η κλασική “Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς” ή “Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια”. Είναι καλό να ξέρετε τι να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, και αυτό γίνεται πιο εύκολο όταν έχετε καταλάβει το κλίμα της εταιρείας στην οποία πάτε για συνέντευξη.

Δείξτε αυτοπεποίθηση!

Για να περιμένετε στην αίθουσα για συνέντευξη, αυτό σημαίνει ότι κάποιος διάβασε το βιογραφικό σας και έκρινε ότι είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για τη θέση. Η αυτοπεποίθηση αποτελεί σημαντική αρετή για μια πετυχημένη συνέντευξη, καθώς θα πρέπει πρώτα εσείς οι ίδιοι να πιστέψετε ότι είστε οι κατάλληλοι, αλλιώς υποτιμάτε τον εαυτό σας. Θέλουν να είστε εσείς αυτός που θα τους κάνει να σταματήσουν τη διαδικασία αναζήτησης, η οποία είναι δύσκολη και για αυτούς, και εύχονται να είστε εσείς, οπότε έχετε μία και μοναδική ευκαιρία να το καταφέρετε!

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.