Η δίαιτα των σαρκοφάγων: επιστημονικό γεγονός ή μύθος;

Συντάκτης: Flowmagazine

Τι ισχύει πραγματικά για τη δίαιτα των σαρκοφάγων, τη λεγόμενη carnivore diet;

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι η πιο πρόσφατη μόδα, και δεν το λέμε αυτό επιπόλαια. Δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει εδώ και λίγο καιρό. Περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο ζωικών προϊόντων, χωρίς φυτά και κυρίως κρέας. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακολουθώντας τη διατροφή των σαρκοφάγων θα χάσεις βάρος, θα προστατευτείς από ασθένειες, θα μειώσεις τη φλεγμονή και θα αυξήσεις τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, δεν έχει αναλυθεί καμία έρευνα για τη διατροφή των Σαρκοβόρων. Αλλά προλαβαίνουμε… εδώ είναι η πλήρης ανάλυση της διατροφής των σαρκοφάγων.

Τι είναι η δίαιτα των σαρκοφάγων;

Το να ακολουθήσεις τη δίαιτα αυτή περιλαμβάνει την εξάλειψη όλων των φυτικών τροφών από τη διατροφή σου και την αποκλειστική κατανάλωση κρέατος, ψαριών, αυγών και μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνεις περιλαμβάνουν βοδινό κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, γαλοπούλα, κρέατα οργάνων, σολομό, σαρδέλες, λευκό ψάρι και μικρές ποσότητες παχύρρευστης κρέμας και σκληρού τυριού. Το βούτυρο, το λαρδί και ο μυελός των οστών επιτρέπονται επίσης.

Η δίαιτα των σαρκοφάγων ενθαρρύνει την κατανάλωση νερού και ζωμού οστών, αλλά αποθαρρύνει την κατανάλωση τσαγιού, καφέ και άλλων ποτών που προέρχονται από φυτά. Δεν παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την πρόσληψη θερμίδων, το μέγεθος της μερίδας ή πόσα γεύματα ή σνακ πρέπει να τρως την ημέρα. Οι περισσότεροι υποστηρικτές της δίαιτας προτείνουν να τρως όσο συχνά το επιθυμείς.

Δεν επιτρέπονται υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, άμυλα, ξηροί καρποί και όσπρια, επειδή η διατροφή σου υπαγορεύει να τρως μόνο κρέας, ζωικό λίπος και αυγά. Φαίνεται μάλλον περιοριστικό, έτσι δεν είναι;

Ορισμένα στοιχεία της δίαιτας των Σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους – ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι διαφορετικό από την επίτευξη ελλείμματος θερμίδων. Αυτό επίσης δεν συνεπάγεται με την αποκοπή των βασικών ομάδων τροφίμων. Επιπλέον, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σου ρυθμό καθώς και να προάγει τον κορεσμό.

Μειονεκτήματα διατροφής σαρκοφάγων

Εξαλείφει τις φυτικές ίνες

Η εξάλειψη των φυτικών τροφίμων σημαίνει εξάλειψη των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη, όπως ενδεικτικά:

 • Αφαιρούν την περίσσεια χοληστερόλη και χολικών οξέων από το σώμα σου.
 • Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.
 • Υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Τροφοδοτούν τα απαραίτητα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σου.

Αντίο, αντίο υδατάνθρακες

Η δίαιτα των σαρκοφάγων μειώνει τους υδατάνθρακες δραστικά ή εντελώς. Όταν εξαλείφεις τους υδατάνθρακες, επηρεάζεις τελικά την ικανότητα του εγκεφάλου σου να εκτελεί γνωστικές λειτουργίες… και τους χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει ο εγκέφαλος όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί από τη γλυκόζη!

Το σώμα σου εξαρτάται από τους υδατάνθρακες για ενέργεια. Ο εγκέφαλός σου τροφοδοτείται κυρίως από γλυκόζη και οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια στο μυϊκό σου σύστημα. Για τη δυσπιστία της κουλτούρας διατροφής οι υδατάνθρακες δεν είναι κακοί. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στο γρήγορο φαγητό, τα ζαχαρούχα ποτά και οι μπάρες σοκολάτας δεν μοιάζουν καθόλου με τους υδατάνθρακες στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Διασπώνται και χωνεύονται εντελώς διαφορετικά. Επιπλέον,  φαντάζεσαι να μην φας ποτέ ξανά μια σοκολάτα στη ζωή σου; Όχι, ευχαριστώ.

Χωρίς υδατάνθρακες = χωρίς λαχανικά

Ακολουθώντας μια δίαιτα μηδενικών υδατανθράκων σημαίνει αποβολή όλων των ειδών λαχανικών. Τα λαχανικά παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες. Η εξάλειψη των λαχανικών σημαίνει την εξάλειψη των μικροθρεπτικών συστατικών, των φυτικών ινών και πολλών καλών στο σώμα σου. Αυτό σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, ούτε είναι υγιές.

Ακριβή

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι επίσης πολύ βαριά για τον προϋπολογισμό. Οι λάτρεις της δίαιτας των Σαρκοφάγων συνιστούν να επιλέγεις μόνο την υψηλότερη ποιότητα κρέατος, όπως βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτα και άγριο σολομό – αυτό δεν είναι βιώσιμο για το τραπεζικό υπόλοιπο του περισσότερου κόσμου.

Αυξάνει τα κορεσμένα λίπη

Η διατροφή των σαρκοφάγων είναι πλούσια σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Δεδομένου ότι η δίαιτα αποτελείται αποκλειστικά από ζωικές τροφές, μπορεί να είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση πολλών από αυτές τις τροφές, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη νατρίου, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, νεφρική νόσο και άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.


Τροφές για σαρκοφαγική δίαιτα

 • Κόκκινο κρέας
 • Λευκό κρέας
 • Παραπροϊόντα (δηλαδή κρέας οργάνων)
 • Ζωικό λίπος (δηλαδή λαρδί)
 • Πουλερικά
 • Ψάρι
 • Θαλασσινά
 • Αυγά
 • Γαλακτοκομικά (προαιρετικά)

Ενώ το κρέας είναι θρεπτικό και παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά και τα δικά του οφέλη, δεν πρέπει να είναι το μόνο στη διατροφή σου. Ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα όπως η δίαιτα σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και σε υπερκατανάλωση άλλων. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες χρόνιες παθήσεις επίσης.

Υπάρχουν οφέλη από τη διατροφή των σαρκοφάγων;

Δεδομένου ότι η δίαιτα των σαρκοφάγων αποκλείει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως μπισκότα, κέικ και αρτοσκευάσματα, είναι πιθανό ότι θα καταναλώνεις λιγότερα ενεργειακά πυκνά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα από επιλογή. Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και συχνά υψηλές σε θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να περιορίζονται σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα μπισκότα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα κάθε τόσο είναι κάτι κακό, έχουν πολλά ψυχικά οφέλη – το μέτρο είναι το κλειδί.

Το κρέας μπορεί σίγουρα να παίξει ρόλο σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, ωστόσο η εστίαση μόνο στο κρέας σίγουρα δεν είναι ευεργετική καθώς δεν υπάρχουν φυτικές ίνες. Μπορείς να χάσεις βάρος με τη διατροφή των σαρκοφάγων επειδή είναι μια ακραία δίαιτα που σου στερεί την επαρκή διατροφή. Η ακραία απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλή για το σώμα, καθώς είναι πιθανό να αυξήσει περισσότερο βάρος στο μέλλον, καθώς τέτοιες περιοριστικές δίαιτες σπάνια είναι βιώσιμες από τη φύση τους.

Η ετυμηγορία

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι μια μόδα που δεν βασίζεται σε κάποιο επιστημονικό στοιχείο και δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να αποδεικνύουν κάποιο όφελος. Αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σου, θα στερήσεις από τον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ακραία δίαιτα είναι επιβλαβής για το σώμα και το μυαλό σου, θέτοντάς σε αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών και μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα να ξαναβάλεις αυτό το βάρος, επειδή δεν μπορείς να ακολουθείς για πάντα τη δίαιτα αυτή και σίγουρα δεν είναι βιώσιμο.

Θεωρούμε ότι αυτή η δίαιτα είναι μύθος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…