Κόκκινο ή λευκό κρέας;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο άνθρωπος από την αρχή της ιστορίας του  δημιουργεί και καταναλώνει διάφορα προϊόντα.  Ξεκινώντας από την  πρωτόγονη γεωργική τεχνολογία και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη τεχνολογία έχουμε δημιουργήσει μία πληθώρα προϊόντων για να μπορέσουμε να καλύψουμε πολλές από τις ανάγκες μας. 

Ένα βασικό είδος τροφής το οποίο παρέμεινε αναλλοίωτο καθόλη την πορεία της ανθρωπότητας είναι το κρέας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση κρέατος έχει πολύ μεγάλα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ενέχει και κάποιους κινδύνους, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται  σε εκτεταμένη μορφή. 

Κόκκινο κρέας

Ορίζουμε λοιπόν ότι κόκκινο κρέας είναι το κρέας των βοοειδών καθώς επίσης και το κρέας των χοίρων το οποίο  κατά την σφαγή έχει ερυθρό και έντονο ερυθρό χρώμα, το οποίο οφείλεται στον αιμικό σίδηρο των πρωτεϊνών που περιέχουν. 

Το κόκκινο κρέας είναι ένα πλήρες κρέας το οποίο περιέχει πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας και απαραίτητα αμινοξέα,  τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών.

Κόκκινο ή λευκό κρέας;

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα βοηθά τον οργανισμό μας να συνθέσει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες που δομούν τους μύες του.  Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην καλή και εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. 

Από την άλλη όμως, δημιουργούν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, ενώ η εκτεταμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου ή παχυσαρκίας. 

Επιπλέον το κόκκινο κρέας περιέχει περισσότερα λιπαρά τα οποία με το ψήσιμο  δημιουργούν χοληστερίνη και ευθύνονται για την αύξησή της.

Λευκό κρέας

Το λευκό κρέας είναι στην ουσία το κρέας το οποίο προέρχεται από τα πουλερικά.  Το λευκό κρέας είναι σίγουρα πιο πλήρες πρωτεϊνικά από ότι το κόκκινο κρέας μια και περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες ανάλογης βιολογικής αξίας με εκείνες του κόκκινου κρέατος. 

Περιέχει αρκετές βιταμίνες όπως Β12 β3 βιταμίνη C και Α, καθώς επίσης και φολικό οξύ, αλλά περιέχει λιγότερο ψευδάργυρο και σίδηρο. 

Αν μιλάμε για κρέας ψαριών τότε περιέχει επίσης ιώδιο καθώς επίσης και Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι θετικά για την καλή και εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Το λευκό κρέας είναι ιδανικό για ανθρώπους που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, μια και είναι χαμηλό σε λιπαρά και είναι ιδανικό για δίαιτες λόγω του γεγονότος ότι περιέχει αρκετό νερό, είναι θρεπτικό και εκτός αυτού είναι πάρα πολύ χορταστικό και δημιουργεί γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού στον οργανισμό μας.

Κόκκινο ή λευκό κρέας; 

Μπορούμε να πούμε ότι το λευκό κρέας είναι μία φυσική υπερτροφή, μία και τα λιπαρά του είναι περισσότερο ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία παρά αρνητικά.  Εντούτοις αν το  λευκό κρέας τηγανιστεί, τότε μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει μία σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν με τη σειρά τους τη χοληστερίνη του ανθρώπου.

Εν κατακλείδι,   μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο μορφές κρέατος είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Όμως από τις δυο μορφές η πιο ωφέλιμη είναι εκείνη του λευκού κρέατος.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.