Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στα παιδιά

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία νευρολογική διαταραχή με διάρκεια χρόνων, που ασκεί επίδραση στην προσωπικότητα και τον τρόπο συμπεριφοράς του ατόμου.

Η αρχική εμφάνιση της ΔΕΠΥ, γίνεται όταν το παιδί είναι κοντά στα 7 έτη και, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του. Η συννοσηρία είναι σύνηθες φαινόμενο για κάποιον που έχει αυτή τη διαταραχή. Δηλαδή, μπορεί να έχει διαταραχή της προσωπικότητας, κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, και ταυτόχρονα ΔΕΠΥ.

Στους ενήλικες η ΔΕΠΥ εκφράζεται με δυσκολία προσαρμογής, αδυναμία εκπλήρωσης  υποχρεώσεων, δυσφορία σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής στον ίδιο χώρο για πολλή ώρα, αμέλεια στην ολοκλήρωση εργασιών ή ασυνέπεια στα ραντεβού.

Στατιστικά έχουν δείξει πως πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ, παρουσιάζουν ψυχολογικές διακυμάνσεις, άγχος, αδυνατούν να ηρεμήσουν και έχουν ορισμένες φορές επιθετική, ή και παραβατική συμπεριφορά.

Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Την ΔΕΠΥ επηρεάζουν κατά βάσιν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Κληρονομείται ως επί τω πλείστον, και επηρεάζεται από τις συνήθειες της εγκύου μητέρας, ή από τα κιλά του νεογέννητου.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στα σχολεία ραγδαία αύξηση των μαθητών με ΔΕΠΥ. Αυτή οφείλεται πιθανόν σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και σε μεταβολές του τρόπου ζωής τη σύγχρονη εποχή.

Τα παιδιά αυτά χαρακτηρίζονται ως παρορμητικά, υπερκινητικά ή απρόσεκτα. Η δυσκολία στην επικοινωνία και την συγκέντρωση, συχνά τα οδηγεί σε αποτυχία. Στην πραγματικότητα όμως, είναι προσωπικότητες με χιούμορ, δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, εξυπνάδα, καινοτομία, φιλότιμο, ευαισθησία, που έχουν ανάγκη από μία ρουτίνα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr