Συναισθηματική Νοημοσύνη, Τι συμβαίνει στο μυαλό κάποιου με χαμηλό EQ;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Και όμως, λίγοι από εμάς γνωρίζουν πως πολλά από τα συναισθήματα που βιώνουμε προέρχονται και αποτελούν συνδυασμούς των έξι βασικών συναισθημάτων : του φόβου, της λύπης, του θυμού, της χαράς, της αποστροφής και της έκπληξης. Βάσει αυτών, τί είναι τελικά η συναισθηματική νοημοσύνη;

Πώς ορίζεται η συναισθηματική νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη εν συντομία EQ (emotional intelligence), είναι ο δείκτης που μετράει την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και των άλλων.

Οι περισσότεροι ψυχικά υγιείς άνθρωποι διαθέτουμε ικανοποιητικό EQ και έχουμε επαρκή ενσυναίσθηση ώστε να εντοπίζουμε τα συναισθήματα των άλλων.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ΕQ;

Το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι όμως το ΕQ μας είναι και ο καθοριστικός παράγοντας που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις και στην προσωπική μας εξέλιξη.

Ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη συναισθηματικής Νοημοσύνης, μπορεί εύκολα να αναγνωρίζει και να αιτιολογεί τα συναισθήματά του. Ο ίδιος άνθρωπος επίσης είναι σε θέση να εντοπίζει τα συναισθήματα των γύρω του, βοηθώντας τους έτσι να ξεπεράσουν μία δύσκολη κατάσταση.

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη ΕQ διαθέτουν αυτοεπίγνωση, αυτοέλεγχο και κοινωνικές δεξιότητες. Επίσης, έχουν άρτια σκέψη και λογική, η οποία τους βοηθά στην ψύχραιμη επίλυση δύσκολων καταστάσεων. Μπορούν να γίνουν απίστευτα υποστηρικτικοί και κατανοητικοί, καθώς αντιλαμβάνονται την θέση που βρίσκεται ο άλλος και δεν φέρνουν εύκολα κάποιον σε δύσκολη θέση.

Aντίθετα, το χαμηλό EQ σίγουρα δε σημαίνει πως ένας άνθρωπος δεν είναι έξυπνος και ικανός. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις ή διευθύνουν ένα μεγάλο οργανισμό και ενώ σίγουρα κατέληξαν εκεί λόγω της εξυπνάδας και των ικανοτήτων τους, ίσως να μην έχουν υψηλό EQ.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να χαρακτηρισθούν έως και αναίσθητοι από πολλούς, αλλά αν κρατήσουμε σε μια άκρη του μυαλού μας πως δεν είναι δικό τους σφάλμα η μη εξέλιξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, αλλά ανεπαρκής εκμάθησή της στην παιδική τους ηλικία, τότε θα μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε και να κατανοήσουμε ευκολότερα τις συμπεριφορές τους και ποιος ξέρει, ίσως μπορούμε και να τους βοηθήσουμε.

Τέτοιου είδους άνθρωποι δυσκολεύονται καλά καλά να κατανοήσουν τα ίδια τους τα συναισθήματα, φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο μοιάζει για αυτούς το να μπορέσουν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Λόγοι που κάποιοι δεν απέκτησαν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης

– Η συνεχής επικριτικότητα των δικών τους συναισθημάτων στην παιδική τους ηλικία.

Σκεφτείτε ένα παιδί που δεν λαμβάνει τη στοργή και κατανόηση που χρειάζεται, αλλά αντιθέτως λαμβάνει αυστηρή κριτική για κάθε του συναίσθημα όπως λύπη, υπερβολική χαρά, ενθουσιασμός, θλίψη, απογοήτευση κλπ. Το παιδί αυτό θα κλειδώσει τα συναισθήματά του τόσο καλά, ώστε να μην μπορέσει κανείς πλέον να το κατακρίνει. Τα συναισθήματα αυτά θα μείνουν θαμμένα και μεγαλώνοντας θα πείσει τον εαυτό του πως απαγορεύεται να νιώθει και να αισθάνεται. Επειδή λοιπόν ο ίδιος θα είναι έτσι, θα απαιτήσει και από τους υπόλοιπους να μην έχουν έντονα συναισθήματα, καθώς για τον ίδιο αυτό υπήρξε κάτι κατακριτέο που έχριζε απόρριψης.

– Η μη επιβράβευση

Από παιδιά έχουμε μάθει πως όταν κάνουμε κάτι καλό, ακολουθεί και μία επιβράβευση. Το να μην επιβραβεύεται μία σωστή συμπεριφορά ή πράξη καθιστά το άτομο ανασφαλές και χωρίς κίνητρο ώστε να κάνει κάτι καλό.

Έτσι και εδώ έχουμε να κάνουμε πάλι με ένα είδος παιδικού τραύματος, που αναδεικνύει στο μέλλον έναν ενήλικα που απλά δεν βρίσκει λόγο να κάνει κάτι καλό! Οι άνθρωποι αυτοί βέβαια δε σημαίνει πως θα κάνουν απαραίτητα κάτι κακό, αλλά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα οφέλη του να προβούν σε καλές πράξεις οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε άλλους.

Πώς να βοηθήσουμε κάποιον με χαμηλό EQ

Οι άνθρωποι με χαμηλό EQ χρειάζονται κατανόηση και βοήθεια, καθώς μπορεί να λάβουν αγάπη και αποδοχή ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία και να τους γίνει απόλυτα κατανοητό πως όλοι έχουμε συναισθήματα και πως όλοι πρέπει να τα μοιραζόμαστε. Αν έχετε στη ζωή σας ένα τέτοιο άνθρωπο , δείξτε του τα συναισθήματά σας. Επεξηγήστε του πως προήλθαν και δώστε του χρόνο να σας δείξει και εκείνος τα δικά του. Μέσα από την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη που με τον καιρό θα νιώσουν, θα μπορέσουν σιγά σιγά να ξεκλειδώσουν το κουτάκι με τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν και τα συναισθήματα των υπολοίπων.

Σίγουρα είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά οφείλουμε μόλις αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο άνθρωπο που θέλουμε για τους δικούς μας λόγους να κρατήσουμε στη ζωή μας ή που η συνύπαρξη μαζί του είναι αναγκαία, να προσπαθήσουμε να του δείξουμε πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να δείχνουμε αδυναμία, χαρά, λύπη, θυμό και πως όλα είναι ανθρώπινα και το ίδιο υγιή.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.