Με ποια κριτήρια επιλέγουμε τις προκλήσεις της ζωής;

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Είναι γεγονός πως, καθημερινά, βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Προκλήσεις που άλλοτε τις θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και άλλοτε πηγάζουν από άλλα πρόσωπα του φιλικού, εργασιακού, κοινωνικού ή οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο ο εντοπισμός της πηγής προέλευσης των προκλήσεων, αλλά ο αντίκτυπος που έχουν αυτές σε εμάς τους ίδιους και ο τρόπος με τον οποίο, εν τέλει, τις αντιμετωπίζουμε. 

Επί παραδείγματι, σε περίπτωση που αποδεχόμαστε μία πρόκληση, λόγω της ανάγκης μας να ικανοποιήσουμε μία εσωτερική μας αντίδραση ή της ανάγκης να αποδείξουμε στους άλλους ότι είμαστε ικανοί, αυτό που επί της ουσίας αποδεχόμαστε, είναι η ανάλωσή μας σε κάτι που επιδιώκει την κάλυψη της ματαιοδοξίας μας και τίποτα περισσότερο. Με λίγα λόγια, έχουμε κάνει μία λάθος επιλογή επένδυσης του πολύτιμου χρόνου μας, αντί να επιλέξουμε να επενδύσουμε αφενός τον χρόνο και αφετέρου την ενέργειά μας σε μία δράση που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν στόχο μας. 

Πάμε, όμως, να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αποδεχόμαστε προκλήσεις που, εν τέλει, έχουν ως αποτέλεσμα την προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη και εξέλιξη. Το μυστικό της σωστής επιλογής των προκλήσεων είναι το «φιλτράρισμα»

Τι ακριβώς είναι, όμως, το «φιλτράρισμα»;Το φιλτράρισμα αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης των εν δυνάμει αποδεχόμενων προκλήσεων, προκειμένου αυτές να ενταχθούν είτε στην κατηγορία των «προκλήσεων ματαιοδοξίας» είτε στην κατηγορία των «προκλήσεων εξέλιξης». Οι προκλήσεις που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, καλό είναι να αποφεύγονται -θα δούμε παρακάτω, γιατί και πώς- και οι προκλήσεις που υπάγονται στη δεύτερη κατηγορία, καλό είναι να επιδιώκονται.

Πρόκειται για μία διαδικασία, που μας βοηθά να εντοπίσουμε το πραγματικό κίνητρο που κρύβεται πίσω από την απόφαση της αποδοχής μίας πρόκλησης.  

Πώς γίνεται το «φιλτράρισμα»; Είναι πολύ απλό, αρκεί, κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση, να μπαίνουμε στη διαδικασία πραγματοποίησης μίας αλληλουχίας σκέψεων, στο πλαίσιο της οποίας, θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον εαυτό μας. Τα ερωτήματα αυτά είναι τα εξής:

-Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρόκλησης, θα με οδηγήσει πιο κοντά σε κάποιον στόχο μου;

-Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρόκλησης, θα με εξελίξει σε κάποιον τομέα της ζωής μου;

-Μπορώ να αποδεχτώ την πρόκληση, χωρίς να επικοινωνήσω-γνωστοποιήσω την επιτυχή ολοκλήρωσή της σε τρίτους, αλλά να κρατήσω το θετικό αυτό αποτέλεσμα για τον εαυτό μου; (Σημείωση: Αυτό φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η γνωστοποίηση της επιτυχούς κάλυψης της πρόκλησης δε θα μας προσφέρει κάποιο ουσιαστικό όφελος, όπως π.χ. εμπλουτισμός του βιογραφικού μας κ.λπ.)

-Αποδέχομαι αυτήν την πρόκληση, επειδή το θέλω πραγματικά; 

Αν η απάντησή μας σε τουλάχιστον μία από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι αρνητική, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε την αποδοχή της πρόκλησης, λόγω του ότι, πιθανότατα, πρόκειται για μία «πρόκληση ματαιοδοξίας». Αυτό σημαίνει ότι, αν την αποδεχτούμε, θα καταλήξουμε να αποπροσανατολίσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας από μία ή περισσότερες δράσεις, οι οποίες θα μας οδηγούσαν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που, πραγματικά, θέλουμε και μας ευχαριστεί. Στο σημείο αυτό, άμεσα συνυφασμένος είναι και ο βαθμός, στον οποίο οι τρίτοι και η γνώμη που έχει ο κόσμος για εμάς, ασκούν επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνουμε στη ζωή μας και στις κινήσεις στις οποίες προβαίνουμε. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς επηρεάζει την ζωή μας η γνώμη των άλλων;


Αν, όμως,έχουμε δώσει καταφατική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, τότε μπορούμε να αποδεχτούμε την πρόκληση και να μπούμε σε δράση για την επιτυχή κάλυψή της. Φυσικά, στο τέλος δε θα ξεχάσουμε να συγχαρούμε τον εαυτό μας που την βγάλαμε εις πέρας, επιτυχώς! Μπράβο! Μία ακόμα επιτυχία, μόλις, προστέθηκε στη λίστα των επιτυχιών μας! Αν πάλι δεν καταφέραμε να την βγάλουμε εις πέρας, επιτυχώς, αξιολογούμε, με συνειδητή περίσκεψη, τις λανθασμένες κινήσεις και επιλογές μας, το αφήνουμε στο παρελθόν και φροντίζουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Προχωράμε μπροστά και είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να αποδεχτούμε νέες «προκλήσεις εξέλιξης».

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.