5 συστατικά που βοηθούν στην αναγέννηση του δέρματος με ακμή

Συντάκτης: Flowmagazine

Υπάρχουν ενεργά συστατικά που μπορούν να αναζωογονήσουν και να ανανεώσουν το δέρμα που έχει προσβληθεί από ακμή. Το σαλικυλικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και τα ρετινοειδή είναι μερικά από αυτά. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η σωστή φροντίδα του δέρματος είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της εμφάνισής του. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στα ενεργά συστατικά που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αναγέννηση του δέρματος που έχει προσβληθεί από ακμή.

Η ακμή είναι μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φλεγμονωδών και μη φλεγμονωδών βλαβών. Αυτά τα ενεργά συστατικά που θα συζητήσουμε δρουν μέσω διαφόρων μηχανισμών:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Διέγερση της επούλωσης
  • Προώθηση της ανανέωσης των κυττάρων

Τα ενεργά συστατικά που βοηθούν στην αναγέννηση του δέρματος που έχει προσβληθεί από ακμή

Τα αίτια της ακμής είναι πολυπαραγοντικά, όπως εξηγεί η Mayo Clinic. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ορμονικοί παράγοντες, γενετική προδιάθεση, υπερβολική παραγωγή σμήγματος και βακτηριακός αποικισμός.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ενεργά συστατικά, υποστηριζόμενα από την επιστήμη, που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα που έχει προσβληθεί από ακμή. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά.

1. Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος με ακμή λόγω των απολεπιστικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Λειτουργεί διεισδύοντας στους πόρους, διαλύοντας την περίσσεια σμήγματος, τα νεκρά κύτταρα και όσα συμβάλλουν στο σχηματισμό των μαύρων στιγμάτων.

Με την ήπια απολέπιση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, το σαλικυλικό οξύ ξεβουλώνει τους πόρους και αποτρέπει τη μελλοντική απόφραξη. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τον ερεθισμό και την ερυθρότητα.

Το σαλικυλικό οξύ διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως καθαριστικά προσώπου, τονωτικά, ορούς, κρέμες, ακόμη και ως μέρος ενός συνδυασμού δραστικών προϊόντων μέσα στο ίδιο προϊόν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology διαπίστωσε ότι η χρήση καθαριστικών προσώπου με 2% σαλικυλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των προβλημάτων της ακμής. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Clinical Therapeutics δείχνει ότι η χρήση του σε επιθέματα μειώνει τον αριθμό των προβλημάτων που σχετίζονται με την ήπια έως μέτρια ακμή vulgaris.

2. Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για την αναγέννηση του δέρματος

Ο μηχανισμός δράσης του βασίζεται στην ικανότητα να καταπολεμά το βακτήριο Cutibacterium acnes, το οποίο είναι ένα από τα κύρια υπεύθυνα για την ανάπτυξη της ακμής. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου βοηθά στην απελευθέρωση οξυγόνου στους πόρους του δέρματος, δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για τον μικροοργανισμό. Η μείωση των αποικιών αυτού του βακτηρίου μειώνει τη φλεγμονή.

Αν και πρόκειται για ένα αποτελεσματικό δραστικό συστατικό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες προφυλάξεις κατά τη χρήση του. Μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, απολέπιση και κοκκίνισμα του δέρματος, ειδικά στην αρχή της θεραπείας.

Συνιστάται να ξεκινάτε με χαμηλότερη συγκέντρωση και να εφαρμόζετε το προϊόν με φειδώ. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες.

3. Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του δέρματος που πάσχει από ακμή λόγω των απολεπιστικών και διεγερτικών ιδιοτήτων τους. Αυξάνοντας τον ρυθμό κυτταρικής εναλλαγής, βοηθούν στην απαλλαγή από τα νεκρά κύτταρα και στην πρόληψη των φραγμένων πόρων. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) και το Ευρωπαϊκό Δερματολογικό Φόρουμ (EDF) συμφωνούν ότι η χρήση τους παίζει καθοριστικό ρόλο.

Χρησιμοποιούνται τοπικά, όπως σε ορούς, κρέμες και μάσκες, αλλά και για κατανάλωση από το στόμα. Τα τοπικά ρετινοειδή εφαρμόζονται σε καθαρό, στεγνό δέρμα πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί επίσης να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.

Μπορεί αρχικά να παρατηρηθεί ξηρότητα, απολέπιση και ερυθρότητα, αλλά αυτές οι επιδράσεις συνήθως μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση των από του στόματος χορηγούμενων ρετινοειδών, η συνταγογράφησή τους επιφυλάσσεται για μέτρια έως σοβαρή ακμή, υπό την επίβλεψη δερματολόγου.

4. Γλυκολικό οξύ

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα δραστικό συστατικό που ανήκει στην οικογένεια των α-υδροξυοξέων (AHA) και βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος που έχει προσβληθεί από ακμή. Το χαμηλό μοριακό του βάρος του επιτρέπει να διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα και να απολεπίζει απαλά τα επιφανειακά στρώματα.

Επιπλέον, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής υφής και εμφάνισης. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι στην Ιταλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 80 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα χημικά peelings με γλυκολικό οξύ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους τύπους ακμής.»

5. Νιασιναμίδη για την αναγέννηση του δέρματος

Η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, είναι ένα ευέλικτο και ευεργετικό δραστικό συστατικό για το δέρμα που πάσχει από ακμή. Αυτή η ένωση δρα με διάφορους τρόπους για την προώθηση της ανάπλασης και τη βελτίωση της εμφάνισης.

Πρώτον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας. Επιπλέον, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, αποτρέποντας έτσι την απόφραξη των πόρων και τον σχηματισμό μαύρων στιγμάτων.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Practical Dermatology, η σμηγματορυθμιστική του δράση και η ικανότητά του να επανορθώνει τον προστατευτικό φραγμό το καθιστούν αποτελεσματικό συστατικό. Αλλά όχι μόνο για θεραπεία κατά τη διάρκεια των ξεσπασμάτων, αλλά και ως θεραπεία διατήρησης, μετά την απομάκρυνση των βλαβών.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε δερματολόγο;

Ενώ τα ενεργά συστατικά που αναφέρθηκαν βοηθούν στην αναγέννηση του δέρματος που έχει προσβληθεί από ακμή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε περίπτωση διαφέρει σε σοβαρότητα και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Συνιστάται να αναζητήσετε επαγγελματική φροντίδα εάν εμφανίζετε σοβαρή, επίμονη ή μη ανταποκρινόμενη ακμή που δεν βελτιώνεται με τις συμβατικές προσεγγίσεις.

Επιπλέον, εάν υπάρχει έντονος πόνος, σημαντική φλεγμονή ή εκτεταμένες ουλές, μπορεί να είναι αναγκαία η λήψη φαρμάκων από το στόμα. Ομοίως, εάν η ποιότητα ζωής και η αυτοεκτίμηση επηρεάζονται αρνητικά, η καθοδήγηση από έναν ειδικό θα είναι καθοριστική.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…