Το πανάκριβο είδος καφέ που προέρχεται από περιττώματα αγριόγατας!

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Όπως ήδη γνωρίζουμε ο καφές διαθέτει πολύ μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα αντιοξειδωτικών και ο βαθμός ψησίματος των κόκκων ορίζει το τελικό ποσοστό τους. Υπάρχει όμως κι ένα είδος καφέ που έχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων του σε κιτρικό και μηλικό οξύ, ενώ η τιμή του ξεπερνά κάθε φαντασία!

Τι κάνει τόσο ξεχωριστό το εν λόγω είδος καφέ;

Ο καφές Kopi Luwak, όπως ονομάζεται, παράγεται κατά κύριο λόγο στην Ινδονησία και την Ιαπωνία. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η παραγωγή του καφέ αυτού τον καθιστά σπάνιο και ιδιαιτέρως ακριβό, με ετήσια ποσότητα στα 600 κιλά περίπου. Η τιμή λιανικής πώλησης αγγίζει τα 500 ευρώ ανά κιλό, ενώ ένα φλιτζάνι μπορεί να κοστίζει έως και 60 ευρώ.

Οι μοσχογαλές Luwak είναι αγριόγατες που ζουν στην Ινδονησία και τρέφονται αρκετά με τους αγαπημένους τους καρπούς καφέ στους οποίους και έδωσαν το όνομά τους.

Καθώς οι κόκκοι από το εσωτερικό του καρπού βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα του ζώου, περνούν απευθείας στη διαδικασία αποβολής μέσω κοπράνων αφού δεν είναι δυνατόν να πεμφθούν.

Μέσω αυτής της διαδρομής στο εσωτερικό του ζώου, οι κόκκοι καφέ αποκτούν πολύ ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ενισχύονται τα επίπεδα μηλικού και κιτρικού οξέος στους κόκκους μέσα από την επαφή τους με τα γαστρικά υγρά του ζώου.

Φυσικά, η χρήση των κόκκων γίνεται αφού περάσουν από στάδια επεξεργασίας βασικό μέρος των οποίων είναι ο ειδικός καθαρισμός και το καβούρδισμα.

Έτσι, η κατανάλωση του αυθεντικού καφέ Kopi Luwak αποτελεί μοναδική γευστική εμπειρία λόγω της χημικής του σύστασης!

Άραγε αυτή η γευστική εμπειρία θα αποτελούσε μία από τις επιλογές σας;

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…