Grounding: Η μοναδική επίδραση της γης σε σώμα και πνεύμα

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Το grounding ή αλλιώς η τεχνική γείωσης συνιστά τη δεξιότητα που χρειάζεται να αναπτύξουμε με στόχο να παραμείνουμε στο παρόν, χωρίς τις περισπάσεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος…

Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός και θεμελιωτής της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτης, θεωρούσε ότι το ανθρώπινο σώμα προσλαμβάνει τεράστιο όγκο πληροφοριών συναισθηματικής, φυσικής και νοητικής φύσης, με αποτέλεσμα να κατακλύζεται από θετική και αρνητική ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητο να ελευθερωθεί, ώστε να αποσυμπιέζεται ο οργανισμός και να αποφεύγεται η εμφάνιση ασθενειών.

Βέβαια, δεν υπάρχει καλύτερη πηγή θεραπειών από την ίδια τη φύση.

Η γη επιφυλάσσει μοναδική θεραπευτική δύναμη.

Η επιφάνειά της αποτελεί πηγή ελεύθερων ηλεκτρονίων τα οποία επιδρούν στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας. Εκείνος επιδρά άμεσα στη ρύθμιση των ορμονών και κατά συνέπεια του ύπνου, της διάθεσης, της ψυχολογίας λοιπόν και της ολικής υγείας.

Επομένως, η σωστή ισορροπία στον κιρκάδιο ρυθμό επιφέρει μόνο οφέλη στον άνθρωπο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι βασικό να έρθουμε σε άμεση επαφή με τη μητέρα φύση.

Τι είναι η τεχνική grounding;

Όταν αποσυνδεόμαστε από τη γη και το φυσικό περιβάλλον, διαταράσσεται η φυσιολογία μας και οδηγούμαστε σε δυσλειτουργίες όπως η χαμηλή ποιότητα στον ύπνο, η κόπωση, η αρνητική ψυχολογική κατάσταση ή οι φλεγμονές που συχνά ακολουθούνται από λογής ασθένειες.

Γείωση σημαίνει γειώνομαι μέσω της επαφής μου με τη γη, το έδαφος είτε αυτό είναι το γρασίδι, το χώμα, η αμμουδιά. Τα πέλματά μας έρχονται σε επαφή με τα παραπάνω οπότε αποφορτίζεται αλλά και αποτοξινώνεται ολόκληρος ο οργανισμός μας.

Η τεχνική γείωσης λοιπόν συνιστά τη δεξιότητα που χρειάζεται να αναπτύξουμε με στόχο να παραμείνουμε στο παρόν, χωρίς τις περισπάσεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος, ιδιαίτερα σε στιγμές ή περιόδους έντονου άγχους και αρνητικών συναισθημάτων. Συντονίζεται το σώμα με το πνεύμα κι ερχόμαστε σε ομοιόσταση επαναπροσδιορίζοντας τον ουσιαστικό πολύτιμο εαυτό μας!

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η ικανότητα να συνδέεται με τις αισθήσεις του μέσω της γείωσης, είναι εξίσου σπουδαία με την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις ίδιες τις σκέψεις του.
Η αποκλειστική παρατήρηση του περιβάλλοντος μας βοηθάει να εστιάζουμε στην ύπαρξή μας και αυτό παρέχει αισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης στον εαυτό και ελέγχου τα οποία μας κρατούν δυνατούς και ικανούς στο ‘’τώρα’’.

Με ποιόν τρόπο λειτουργούν και εφαρμόζονται οι τεχνικές γείωσης;

Οι νευρικές απολήξεις των πελμάτων είναι πάρα πολλές σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη στο σώμα, γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί κεντρικό σημείο θεραπείας στη ρεφλεξολογία. Έτσι, μέσω αυτών μπορούν με αποτελεσματικό τρόπο να περνούν τα ηλεκτρικά φορτία που φέρουμε ή που λαμβάνουμε από τη γη.

Η αντιοξειδωτική δράση που προκύπτει από την ανταλλαγή ενεργειακού φορτίου, παρεμποδίζοντας εν μέρει ή εξολοκλήρου τη δράση των ελευθέρων ριζών που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών και κάθε είδους δυσλειτουργία του σώματος.

Τότε επέρχεται η ομοιόσταση δηλαδή η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Η τεχνική grounding όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επαφή ακόμα και όλου του σώματος με τη φύση, όπως για παράδειγμα όταν κολυμπάμε στη θάλασσα, σε ένα ποτάμι, σε μία λίμνη.
Βέβαια, το περπάτημα ή κολύμπι σε θάλασσα είναι η καταλληλότερη επιλογή διότι το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες.

Ο ουσιαστικός στόχος για ολιστική υγεία είναι η συναισθηματική ρύθμιση

Στις δύσκολες φάσεις μας βιώνουμε μία γενική απορρύθμιση στον εσωτερικό κόσμο, αδυνατώντας κάποτε να διαχειριστούμε ή να ρυθμίσουμε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας.

Η συναισθηματική γείωση τότε είναι απαραίτητη για να εξωτερικευθεί ομαλά ή να εξομαλυνθεί η αρνητικότητα κι η δυσαρέσκεια που μας κατακλύζει.

Μα φυσικά σώμα και ψυχή έχουν αμφίδρομη σχέση κι έτσι βελτιώνοντας την ψυχική κατάσταση επέρχεται καλυτέρευση στη φυσιολογία μας.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…