Χάνοντας το παρόν και την αίσθηση του χρόνου

Συντάκτης: Γιάννης Τσανακτσίδης, Entrepreneur, Ai Chi Instructor

Είμαστε τόσο απασχολημένοι να φτάσουμε στο στόχο μας στο “μέλλον”, που υποβιβάζουμε το παρόν, ως μέσο για να φτάσουμε εκεί.

Ζούμε διαρκώς σε ένα ατέρμονο ταξίδι μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Τί έγινε και τι θα γίνει; Ωστόσο, ίσως είναι προτιμότερο να αναρωτηθούμε, που βρισκόμαστε εμείς;

Μέχρι να διαπιστώσουμε ότι δεν βρισκόμαστε ούτε στο παρελθόν, αλλά ούτε και στο μέλλον, έχουμε χάσει ένα κομμάτι από το παρόν μας. Γιατί μας γοητεύει τόσο πολύ το μέλλον, ώστε να αποφασίζουμε να θυσιάσουμε την καθημερινότητά μας για χάρη του;

Είναι αλήθεια ότι το μέλλον είναι γοητευτικό. Η προσμονή της επιτυχίας ενός στόχου, απελευθερώνει ντοπαμίνη στο σώμα και αισθανόμαστε έντονα την ανταμοιβή για αυτό που μας συμβαίνει. Ωστόσο, η εστίαση στο μέλλον μπορεί να γίνει τόσο έντονη, ώστε το παρόν να μοιάζει ως απλά ένα μέσο για να φτάσουμε στον επιθυμητό προορισμό.

Όταν παραμελούμε το παρόν, μπορεί να βιώσουμε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως να χάσουμε ευκαιρίες, που υπήρχαν μπροστά μας και δεν τις βλέπαμε. Να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε συνεχώς στον «αυτόματο πιλότο».

Να μην απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή. Να νιώθουμε πίεση και άγχος για την επίτευξη του μελλοντικού μας στόχου.

Να καταναλώνουμε υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Να εργαζόμαστε χωρίς όρια και να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου.

Πως μπορώ να ζω στο παρόν και παράλληλα να βάζω στόχους για το μέλλον;

  •  Καθορίζω τις αξίες μου. Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσω τις αξίες μου, ώστε να αναγνωρίσω: Τι είναι πραγματικά σημαντικό για μένα; Τι θέλω να πετύχω στη ζωή μου; Πως θα ξοδέψω ή θα επενδύσω τον χρόνο μου και την ενέργειά μου;
  • Θέτω ρεαλιστικούς στόχους. Φροντίζω οι στόχοι μου να είναι επιτεύξιμοι και συγκεκριμένοι.
  • Δημιουργώ ένα πρόγραμμα. Οργανώνω ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, έτσι έχω ένα πολύ καλό εργαλείο ορισμού και παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων μου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που με οδηγεί στο να εκτιμώ και να ζω στο τώρα.
  •  Φροντίζω να είμαι ευέλικτος. Υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι εφικτό να ακολουθήσω το πρόγραμμά μου. Η ευελιξία και η καταγραφή με βοηθούν να συνεχίσω να ζω στο τώρα και να αντιλαμβάνομαι τα εμπόδια ως τρόπους για να ακονίσω της δεξιότητές μου.
  • Φροντίζω να έχω ελεύθερο χρόνο και να ξεκουράζομαι. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνει μόνο εργασίες. Περιλαμβάνει ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζω τον εαυτό μου και απολαμβάνω το τώρα χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον.
  •  Ζητάω βοήθεια. Ακόμη και να νιώθω ότι μπορώ να καταφέρω τα πάντα, μπορώ να τα καταφέρω όλα με τον καλύτερο τρόπο; Σίγουρα όχι. Πως μπορώ να βελτιώσω την ποιότητα των αποτελεσμάτων μου; Ζητώντας βοήθεια. Αξιοποιώντας την βοήθεια ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά έναν τομέα που περιλαμβάνεται σε κάποιον στόχο μου, ουσιαστικά «κόβω δρόμο». Αυξάνω και την ταχύτητα επίτευξης του στόχου μου και την ποιότητά του.

Τελικά αξίζει να θυσιάσουμε το παρόν μας για την εκπλήρωση των μελλοντικών μας στόχων; Ή μήπως αξίζει να θυσιάσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους για το παρόν;

Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Ισορροπία.

Ζούμε δημιουργικά στο παρόν και έτσι χτίζουμε το μέλλον που θέλουμε.

Yiannis Tsanaktsidis


Entrepreneur
Ai Chi Instructor

Facebook:   www.facebook.com//YiannisTsanaktsidis
Instagram:   www.instagram.com/yiannistsanaktsidis/
Linkedin:      www.linkedin.com/in/yiannis-tsanaktsidis-030aa0114/

Συντάκτης: Γιάννης Τσανακτσίδης, Entrepreneur, Ai Chi Instructor

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.